Behandelplan voor crowding en toekomstige centenbak

Author:
Bryan
Posted:
do, 10/08/2009 - 23:40
Mijn dochter van 8 jaar werd verwezen naar de orthodontist wegens "crowding". Bovendien vallen haar voortanden niet over de ondertanden: een er vlak achter en een er vlak voor. Hij stelt voor: eerst 8 maanden een bonded Hyrax om de bovenkaak te verwijden, te zamen met onder een Schwarz. Vervolgens een Frankel III tot het hele gebit gewisseld is, dus van haar negende tot en met haar twaalfde, dertiende jaar... Ten slotte een slotjesbeugel. Volgens de orthodontist is dit de enige manier om later een zware kaakoperatie te vermijden. Voor hem staat vast dat zij zonder de voorgestelde behandeling een 'centenbak van de derde categorie" ontwikkelt, aangezien bovenkaken gemiddeld groeien met 1 mm per jaar en onderkaken met 2 mm per jaar. Geschrokken van het vooruitzicht van 7 of 8 jaar "beugelen", heb ik op internet wat informatie opgezocht. Op http://www.beugel.nl las ik dat met een activator als de Frankel III alleen een overbeet wordt gecorrigeerd, door groeiremming van de bovenkaak, en dat boven- en onderkaak even snel groeien. Elders valt te lezen dat de groei van kaken weinig voorspelbaar is... Wat te doen?
BJN

de groei van kaken weinig voorspelbaar is...

Dat is in dit soort gevallen HET centrale probleem. Dus ook met dit uitgebreide plan weet je niet zeker of je het haalt.. Als verbreden (Hyrax) nodig is moet je het zeker doen, omdat er dan ook ruimte komt voor doorbraak van de kiezen en hoektanden. Een Frankel III werkt op de groei (hoop je), zodat de onderkaak en bovenkaak toch andersom uitkomen (boventanden iets voor ondertanden). Het is een probleemloos apparaat dat gemakkelijk gedragen wordt op jonge leeftijd en werkt daarom vaak verbluffend.

Kanttekeningen: 8 jaar is soms wat vroeg, maar bij een meisje soms handig. Zeker als zij al weer groeit en snel haar kiezen wisselt. Op losse kiezen kun je geen Hyrax plaatsen! Jongens lopen vaak 1,5 jaar 'achter' op meisjes in de groei en ontwikkeling. Halen ze natuurlijk straks dik weer in! ;-)

Het vervelende is dus dat je vroeg moet starten. Afhankelijk van de ontwikkeling op 8-9-10 jaar. En dat de behandeling daardoor lang duurt. Het idee is tenslotte dat door een omgekeerde beet bij de voortanden de groei van de kaak nog verder 'geactiveerd' wordt omdat er steeds 'naar voren' gebeten wordt. Dan blijft de onderkaak harder groeien dan de bovenkaak. De Franker keert die groei-tendens om.

Conclusie:
Afhankelijk van haar ontwikkeling dus nu starten of even een jaartje (?) wachten. De rest is dan nader te bepalen afhankelijk van de ervaringen in fase I (verbreding) en fase II (Frankel). Want als Fase I en II niet geheel het beoogde effect hebben, dan zou ik dat niet te lang doorzetten. En dan een behandeling doen op 11-12 jaar.
vr, 10/09/2009 - 06:35 Permalink
Bryan

Hartelijk bedankt voor je uitgebreide en verhelderende reactie. Goed om te weten dat een Frankel-activator toch niet alleen bedoeld is om de groei van de bovenkaak te remmen, want anders zou de onderbeet daarmee alleen maar verergerd worden.

Dat de voortanden de groei van de onderkaak nog verder activeren door het naar voren bijten, klinkt een stuk aannemelijker dan de redenering dat een centenbak onafwendbaar zou zijn omdat de onderkaak nu eenmaal 1 mm harder groeit dan de bovenkaak. In dat geval zouden er nog maar weinig mensen met een overbeet rondlopen...

Aan de ene kant is het een opluchting te horen dat de orthodontist de juiste behandeling heeft voorgesteld, zij het mede gebaseerd op een onjuiste redenering. Aan de andere kant valt het me tegen dat zelfs hiermee later nog een kaakoperatie nodig kan zijn. De orthodontist presenteerde zijn plan als enige en tegelijk feilloze ontsnappingsroute. Over evalueren van Fase I en II is dan ook niet gesproken. Hij verklaarde heel stellig dat de Frankel erin blijft tot het hele gebit gewisseld is.
vr, 10/09/2009 - 14:06 Permalink
Amanda Wuyts

Beste Bryan, Hoe gaat u het nu met uw dochter? Ik las de situatie en deze is heel herkenbaar voor ons. Mijn zoon is momenteel 8jaar en ook een grote onderbeet. Omdat dit bericht al bijna 15jaar geleden is ben ik heel benieuwd
wat het parcours is van uw dochter en of het allemaal geholpen heeft. Wat ik uiteraard hoop!
Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Amanda, mama van Ruben
wo, 02/14/2024 - 16:35 Permalink