behandeling zonder kaakoperatie

Author:
rollingrock
Posted:
ma, 09/29/2014 - 18:08
Goedenavond,

Ik ben 27 jaar oud en ik heb om verschillende redenen nooit een beugel gehad, maar ik zou toch graag mijn tanden recht willen laten zetten. Nou ben ik daar vandaag voor bij de orthodontist geweest voor een eerste consult en daaruit bleek het volgende.

Naast het feit dat mijn tanden niet allemaal recht staan, staat mijn onderkaak staat 10mm te ver naar achter, dus een overbeet denk ik. De orthodontist gaf daarom 3 behandelmethoden.
1. ik laat mijn tanden recht zetten en verder niets
2. ik laat tanden trekken om zo de overbeet te compenseren
3. een operatie aan mijn kaak en dan een beugel erbij uiteraard

Haar voorkeur ging duidelijk uit naar de laatste optie (3). Ik snap dat dit vanuit orthodontistisch perspectief de mooiste oplossing is, maar het lijkt me wel een behoorlijk gedoe. Wat mij betreft is opereren geen optie. Ik heb immers totaal geen last van de overbeet en ik ben tevreden over hoe mijn gezicht eruit ziet. Ik denk dat ik er erg veel moeite mee zal hebben om te wennen aan de nieuwe kaakstand. Ik heb dit ook eens met mijn tandarts overlegt en hij zag geen medische noodzaak voor een operatie.

De vraag die ik hier wilde stellen is de volgende: De orthodondiste zei dat er een grotere kans bestaat dat mijn tanden weer scheef gaan staan na de behandeling wanneer ik het niet combineer met een kaakoperatie. Toen ik haar vroeg naar hoeveel groter die kans was kon ze daar geen antwoord op geven. Is hierover echt niets bekend? Ik wil geen dure behandeling doen wanneer de kans dat het uiteindelijk voor niets is geweest groot is.
BJN

grotere kans bestaat dat mijn tanden weer scheef gaan staan na de behandeling wanneer ik het niet combineer met een kaakoperatie. Toen ik haar vroeg naar hoeveel groter die kans was kon ze daar geen antwoord op geven. Is hierover echt niets bekend? Ik wil geen dure behandeling doen wanneer de kans dat het uiteindelijk voor niets is geweest groot is.


De kans op verandering achteraf is misschien iets groter. Maar stel je daar niet te veel van voor. In alle gevallen (dus ook met operatie) zul je moeite moeten doen om je tanden recht te houden. Een spalkje en/of retainer draag je achteraf gedurende vele jaren. Er is geen gedegen wetenschappelijke ondergrond om te zeggen dat met een operatie de situatie veel stabieler is dan zonder operatie. Dat is meer afhankelijk van de individuele variatie dan van de methode van behandelen. Na vele jaren, vele volwassenen behandeld te hebben met EN zonder operatie is stabiliteit voor mij geen reden om een operatie aan te raden.

Alleen voor het andere ('mooier?') resultaat kun je halverwege beslissen om de operatie uit te laten voeren. Het is niet nodig dit vooraf al vast te leggen. Niet elke orthodontist kan met die onzekerheid leven en voert dit soort behandelingen veel uit..
ma, 09/29/2014 - 22:01 Permalink