Behandeling overbeet: alternatief operatie

Author:
Danilevw
Posted:
ma, 03/16/2015 - 12:48
Ergens na mijn 35e trof ik een tandarts die zei, dat een beugel verstandig zou zijn i.v.m. mijn overbeet.
Tijdje over nagedacht. Het was de eerste keer ooit, dat een tandarts me dit zei.
Ik nam het aanvankelijk niet zo ernstig. Dit advies echter later nog eens gehoord, van een vervanger. Uiteindelijk toch maar begonnen.

Na een jaar een beugel te hebben gedragen, kwam ik bij een andere orthodontist. Die zei me, dat orthodontie de ernst van mijn overbeet nooit zou kunnen verhelpen. En dat een operatie de enige oplossing was. Dit inmiddels ook al meerdere keren gehoord.
Let op: die overbeet boeit me cosmetisch niet. Het gaat mij en de orthodontist NIET om de esthetiek, maar om het behoud van mijn gebit. Hiervoor zou een operatie nodig zijn. Ook mijn huidige tandarts vindt mijn overbeet fors en noemt het een ' uitdaging'. Vind ik als leek lastig te begrijpen, want aan de buitenkant zie je er niets van. Ik lijk bepaald niet op een haas, zeg maar.
Ik vind een operatie zeer ingrijpend en zoek alternatieven. Heb bijvoorbeeld gehoord van een plaat 's nachts, en van omgekeerde facings aan de achterkant van mijn voortanden als preventieve middelen. Vind ik eigenlijk allemaal prima.

Orthodontist blijft echter zeggen, dat situatie hiermee nooit stabiel wordt, niet optimaal, en dat gezien de 'ernst' van mijn overbeet risico blijft dat mijn ondertanden naar het tandvlees achter mijn boventanden toegroeien.
Maar hoe groot dat risico is, kan niemand zeggen.
Daarbij denk ik: stel dat dit gebeurt, zou dit dan ook niet te verhelpen zijn...?
En ik voel een beetje -mijn orthodontist zegt dat ook wel met zoveel woorden- dat ook de standaard binnen de orthodontie nogal verandert en perfectie langs chirurgische weg wat meer de norm wordt.

Wat moet ik hier nou vinden? Veel dank vast.
Danilevw

Besten, helaas heb ik nog geen reactie gekregen op bovenstaand. Begrijpelijk, want dit forum wordt gemonitord door vrijwilligers. Ik zou het echter wel heel fijn vinden om iets te horen, of anders een tip te krijgen voor een plek waar ik -eventueel tegen vergoeding- wel advies zou kunnen halen. Heel veel dank vast!
zo, 03/29/2015 - 20:16 Permalink
Danilevw

Dank je wel voor je bericht. Ik heb besloten dat ik het niet ga doen. Niemand heeft mij tot dusver een indicatie kunnen geven van de kans op problemen of hoeveel problemen er op dit moment zijn. Ik heb een zeer kleine overbeet (5mm) en ga voor een plaat s nachts. Jammer vind ik, dat ik nog altijd geen beeld heb van hoe de problemen bij mensen die eventueel een ontsteking krijgen, worden opgelost.
Goed om te lezen dat het ook nog kan als je 58 bent, dat geeft mij de tijd om het een paar jaar aan te zien en de ontwikkeling te volgen. Ik wens je veel sterkte en succes!
do, 04/30/2015 - 21:11 Permalink
pioen

@Danielle: waar je rekening mee moet houden is dat je ondertanden kunnen doorgroeien als ze niet tegen je boventanden aankomen.
Ik begrijp dat ze al in je gehemelte bijten en daar moet je echt op blijven letten.

Als de tanden in je gehemelte bijten kunnen ze op den duur schade aan je kaakbot en de wortels van je boventanden aanbrengen.
Dat heet een palatumbeet.(palatum is gehemelte). Die schade kan als gevolg hebben dat je je boventanden verliest en dan kunnen er ook geen implantaten in omdat het kaakbot verzwakt is. Niet verwaarlozen dus.. Een alternatief voor een kaakoperatie is best moeilijk te vinden. Ik had al bijna besloten dat traject in te gaan maar bleef steeds maar aarzelen. Ook ik ben nog bezig met een alternatief maar kan daar nu nog niet genoeg over zeggen.Succes!
wo, 05/13/2015 - 09:51 Permalink