Beginnen met orthodontische behandeling bij kinderen

Author:
Mr_Bean
Posted:
do, 06/18/2015 - 20:40
Wat is er nodig om te bepalen wanneer het beste kan worden begonnen met het aanmeten van een beugel bij kinderen?
Stel, een kind is 8 jaar en heeft nog een aantal melktanden. Zijn er dan bijvoorbeeld al roentgenfoto's nodig, terwijl dit een jaar later misschien opnieuw moet gebeuren? Ik wil voorkomen dat de orthodontist me aan het lijntje houdt waardoor ik de aanvang van de 3 verzekerde jaren blijf uitstellen en ondertussen veel hogere (consult en onderzoek) kosten heb dan nodig.
Ik stel deze vraag omdat het lijkt alsof de orthodontist van mijn kinderen al een 'valse start' heeft gemaakt. We hadden een afspraak voor het behandelingsplan te bespreken maar nu wordt ons gezegd dat het beter is om over een jaar terug te komen. We vonden zelf het tijdstip van het onderzoek (met foto's etc.) al zo vroeg, maar we zijn natuurlijk niet deskundig.
Ortholimburg

De meeste behandelingen kunnen best starten einde wisselgebit, dus dat is rond 11-12 jaar. Er zijn echter een aantal heel specifieke indicaties voor vroegtijdige behandeling ,dus rond 7-8 jaar. Dat kan uw orthodontist best beoordelen .dit neemt niet weg dat het verstandig is om tijdens het wisselen regelmatig het gebit te laten controleren ,en dan bedoel ik niet voor gaatjes of zo, maar om tijdig kunnen in te grijpen als er zich onvoorziene orthodontische problemen zouden voordoen.ik wil echt niet alle patienten te eten geven waar ik ooit hoektanden uit het verhemelte heb moeten halen, waar dit met een tijdige orthodontische controle perfect had kunnen voorkomen worden. Bij die controles horen ook foto's.maar als. U dit als geldklopperij beschouwt, bent u uiteraard vrij dit niet te doen. Dan moet U uiteraard de eventuele nadelige gevolgen op de koop toe nemen.
vr, 06/19/2015 - 16:22 Permalink
Mr_Bean

Bedankt voor de reactie. Onderzoek wat nodig is, is nodig. Dat is geen geldklopperij. Wel wil ik, voorzover ik kan, alert blijven op de kosten. Dat doe je ook met andere uitgaven. Maar:
De foto's werden gemaakt om een behandelplan te bepalen. Toen volgde er een afspraak om dat plan te bespreken, maar in plaats daarvan werd er (door een andere orthodontist van die praktijk) gezegd dat er niet genoeg kiezen aanwezig waren om een beugel vast te zetten. Over een jaar dus terug. U zult zich kunnen voorstellen dat dit vragen oproept. Bij het eerste bezoek, en zonder een foto te maken, had men immers al kunnen zien dat er onvoldoende kiezen aanwezig waren.
di, 06/23/2015 - 20:38 Permalink
Ortholimburg

Ga dan naar een praktijk waar je altijd door dezelfde persoon wordt opgevolgd .Ik werk zo en dat is ook de enige correcte manier.Da's per slot van rekening een kwestie van correcte afspraken vooraf. In een tandartspraktijk kunnen er wel eens ooit pijnurgenties zijn waardoor je ooit bij iemand anders terecht komt dan die je normaliter behandelt. In een orthodontiepraktijk kan dit niet .Als de patiënten daar de ene keer door persoon A worden gezien en de keer erna door persoon B en er is blijkbaar geen behoorlijke interne communicatie ,dan zou ik er als de bliksem vertrekken, want dan klopt er fundamenteel iets niet met de praktijkvoering.Dit kan wel gebeuren aan een universitaire dienst waar er mensen in opleiding zijn en er dus automatisch een zeker verloop is, maar dit zou niet mogen gebeuren in een privé praktijk.
zo, 06/28/2015 - 23:05 Permalink