ALF

Author:
anoniem10
Posted:
ma, 11/25/2013 - 21:19
Hoi,

MIsschien wel een veel te specialistische vraag voor dit forum, maar ik vroeg me af of orthodontisten in Nederland ook gebruik maken van ALF (Advanced Lightwire Functional of Advanced LIght Force) bij het verbreden van de bovenste tandboog? Ik kan er op Nederlandse internetsites niets over vinden, terwijl het mij (weliswaar als leek....) wel een mooi hulpmiddel lijkt, zeker als daarmee mogelijk chirurgie vermeden kan worden.

Dit is een ALF (met wat info):
http://www.drfarid.com/alf.html

Voorbeeld van succes met een ALF bij volwassen patient:
http://www.ian-crutchley-dentist.co.uk/casestudy1.html

En in het volgende youtube filmpje een New Yorkse orthodontist die heel veel succes heeft met een ALF bij een volwassen patient met flinke open beet:
http://www.youtube.com/watch?v=gOMGSnk0EEw

Als ik dit zo lees zou ik best een ALF willen! Maar ik ben maar een leek, en weet misschien wel helemaal niet wat ik zeg.....

Daarom ben ik wel wel benieuwd naar de mening van de deskundigen hierover.....
Ortholimburg

In de links zie ik 2 technieken.
ALF lijkt verdacht veel op een Crozat, dat werd bijna een eeuw geleden ontwikkeld, en is eigenlijk altijd een beetje een randfenomeen geweest in de orthodontische behandeltechnieken. Ik denk dat het nog weinig gebruikt wordt.
De andere is Damon en daarover is er hier al een en ander gezegd. Wat met Damon kan ,kan eigenlijk met elke andere apparatuur,zolang de orthodontist die het gebruikt weet waar hij mee bezig is. Het verschil is dat Damon ( Ormco ) blijkbaar een fors reclamebudget ter beschikking heeft, want beter dan andere behandelingen is het niet.
wo, 11/27/2013 - 00:53 Permalink
anoniem10

Bedankt voor uw reactie. Jammer dat de ALF maar weinig gebruikt wordt. Het lijkt mij wel een goed middel om de tandboog te verbreden, maar er is vast een reden voor dat het nooit echt een succes geworden is.
Over Damon staat inderdaad het hele internet vol van reclame! Mn dat Damon zo goed schijnt te zijn om de tandboog
te verbreden, maar dat kan dus net zo goed met een ander type bracket.....
wo, 11/27/2013 - 09:26 Permalink
anoniem10

En nog een vraag: wordt er wel eens gebruik gemaakt van een quad helix bij volwassenen, zonder chirurgie?
Lees op buitenlandse sites dat dit nogal eens met succes wordt toegepast om de tandboog te verbreden..... Of kun je de tandboog bij volwassenen net zo effectief verbreden met een beugel ipv met een quad helix?
do, 12/05/2013 - 11:52 Permalink