Air Aligner

Author:
AndersDanAnders
Posted:
do, 04/03/2014 - 09:56
Hallo,

Ik overweeg zeer sterk om via mijn tandarts de nieuwe beugel de Air Aligner te gaan nemen.

Omdat het relatief nieuw is kan ik nog niet veel ervaringen vinden op internet. Het is een beetje vergelijkbaar met Invisalign volgens mij.

Is er hier iemand met ervaring met Air Aligner?
Ortholimburg

Voor zover ik het zie precies hetzelfde werkingsprincipe als Invisalign of Clear aligners, en eigenlijk alle aligners. Zal waarschijnlijk ook wel dezelfde mogelijkheden en beperkingen hebben, dus enkel geschikt voor vrij beperkte tandbewegingen.
do, 04/03/2014 - 11:09 Permalink
BJN

En reken er op dat termen op sites als: 'gecertificeerd Air aligner specialist' na een zaterdag cursus behaald zijn en op niets berusten... Zeker niet wat je als leek/patient/medemens verwacht van 'een specialist'. Ervaring en brede kennis is niet nodig.. De helft van de cursus in dit segment van de tandheelkunde gaat over sales.

De enige beugelspecialist is de orthodontist. Die alleen heeft een brede opleiding en kan je breed en onafhankelijk adviseren over de behandeling opties en technische mogelijkheden. Vraag een 'gecertificeerd Air aligner specialist' maar eens naar een alternatief plan. Ik de meeste gevallen is dat er in hun praktijk niet.

In NL mag iedere tandarts orthodontie doen. Met, of zonder 4 jarige specialisatie. Natuurlijk zijn er tandartsen die beugelbehandelingen serieus nemen en mooie behandelingen uitvoeren. in een onderzoek dat wij deden met de consumentenbond bleek echter dat bijna 2/3 van de patiënten niet wist dat zij door een tandarts behandeld werden, en niet door een orthodontist. Het grootste deel van die groep zegt een andere keuze gemaakt te hebben als zij dit tevoren hadden geweten. Benieuwd naar meer verschillen?
Lees verder >>


Het is maar dat je het weet...
do, 04/03/2014 - 20:55 Permalink
AndersDanAnders

Hoi,

Bedankt voor het advies. Ik ben me hier zeker wel van bewust.

Het 'probleem' als je het zo mag noemen is het volgende.

Waar ik woon is geen orthodontist die een aligner (welk merk dan ook) aanbied. Een slotjesbeugel wil ik sowieso niet.

Ik ben vorig jaar bij een orthodontist geweest op een uur rijden van mijn huis. Ik had echter een heel vervelend gevoel bij deze man. Daarnaast factureerde hij deels via Duitsland om nieuwe wetgeving te ontlopen. Ik ben het daar niet mee eens en mijn verzekering wilde dan ook niet vergoeden. Hij zei dat mijn gebit wellicht geschikt was voor Invisalign maar moest uiteraard verder onderzoek doen.

Ik zal een foto toevoegen. Kun je eens kijken wat je ervan vind? Voor de duidelijkheid: de keuze voor mij is een aligner of geen beugel.
Mijn tandarts is zeer kundig een ook gespecialiseerd in kaakchirurgie. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat ze een orthodontist is of gelijk daaraan is. Wel dat ik een goed gevoel bij haar heb en niet bang ben dat het om die reden niet goed komt.

Voor mij gaat het overigens alleen om de voorste 4 tanden boven die ik niet mooi vind. Als dat wat rechter kan dan nu ben ik al snel tevreden.

https://www.dropbox.com/s/k24tf0st7kgfjrm/IMAG2810_1.jpg
di, 04/08/2014 - 09:47 Permalink
Ortholimburg

Ondanks de bedenkelijke kwaliteit van de foto zie ik een distokklusie van 3/4 tot 1 Pb, dus je gebit past niet goed samen. Dit valt duidelijk buiten de behandelingsmogelijkheden van eender welke Alignerr. Als je geen ( zichtbare) blokjes wil is een linguale beugel misschien een optie,waarschijnlijk niet veel duurder dan een behandeling met Aligner boven en onder. Enkel boven wat rechtzetten zonder je iets aan te trekken van de okklusie kan natuurlijk ook, maar bedenk wel dat je tanden dan tamelijk veel vooruit gaan staan, en nooit stabiel komen, ,dus levenslang een nachtbeugel. Enkel gekleefde draadjes is wschl onvoldoende in dit geval.
za, 04/12/2014 - 22:29 Permalink
AndersDanAnders

Hallo,

Nog even een update van mijn kant.

Het vooronderzoek is nu geweest (een soort van foto met een apparaat dat rond je hoofd draait; gipshappen) en er is uitgekomen dat een korte variant niet wenselijk is. Precies zoals hierboven geschetst zouden de voortanden dan te ver naar voren komen te staan en dit wordt afgeraden.

Het advies nu is om te gaan voor de lange (2 jaar) variant en dan 2 pre-molaren te laten trekken. Dan zou het resultaat wel goed worden.
Nu staat het mijn persoonlijk nogal tegen om 2 gezonde kiezen te gaan trekken. Helemaal omdat er achterin een kies zit die al gevuld is; waarom die dan niet trekken? Maar goed, ik heb er niet voor doorgeleerd.

Omdat ik heel graag een ontzichtbare beugel wil ben ik geneigd hier maar mee akkoord te gaan. Maar ik wil hier toch nog een soort van 'second opinion' vragen. Zijn er nog andere mogelijkheden die ik nog niet heb gezien zonder het trekken van kiezen?
di, 05/06/2014 - 10:32 Permalink
Ortholimburg

Er zin anltijd alternatieven te bedenken, maar zonder meer gegevens lukt dat niet.
Als er tanden moeten getrokken, worden, dan lukt een behandeling met een aligner meestal niet meer, dan wordt het toch gewone vaste apparatuur.
di, 05/06/2014 - 13:37 Permalink
AndersDanAnders

Hallo OrthoLimburg,

Wat voor extra gegevens hebben we het dan over. De AirAligner tandtechnieker geeft aan dat het wel kan; mits de kiezen getrokken worden. Ik raak hier erg onzeker van. Ik mag er toch vanuit gaan dat als ze zeggen dat het kan; het ook kan?

Weet u wellicht een goede ortho in de stad Groningen waar ik heen kan voor een second opinion?
Ik wil het wel zeker weten natuurlijk.
do, 05/08/2014 - 09:42 Permalink
Ortholimburg

Met gegevens bedoel ik eigenlijk een volledige dossieropstelling: klinische gegevens, radiografiën, modellen en klinische foto's .Om een behandelplan te maken is dat nodig maar dit valt duidelijk buiten het opzet van dit forum.
Vanaf het moment dat er tanden moeten getrokken worden zijn aligners geen geschikt instrument meer omdat ze eigenlijk niet geschikt zijn om wortelbewegingen te doen. Ik weet ook wel dat er practici zijn die dit toch proberen, maar met zeer wisselend succes.
Hetzelfde geldt voor de occlusie, di het opeenpassen van boven en ondertanden. Eigenlijk zijn aligners maar geschikt om heel eenvoudige tandbewegingen te doen, en het is dan ook best dat ze binnen deze beperkingen worden gebruikt.
Ortho in Groningen??? Ben van (Belgisch) Limburg. Bel zelf eens rond!
do, 05/08/2014 - 13:22 Permalink