Agenesie / Tijdelijke prothese

Author:
Rick85
Posted:
di, 04/29/2014 - 00:11
Beste Forumleden/Orthodontisten,

Ik mis een snijtand (nummer 7) en in plaats daarvan zit op die plek mijn hoektand. Waar mijn hoektand zou moeten zitten heb ik nog mijn melktand (nummer 6). Na onderzoek en een gesprek met een orthodontist dat ik een paar jaar terug helaas niet heb doorgezet zijn er twee opties:

1. Hoektand terugzetten naar juiste positie om vervolgens een implantaat op de plek van de snijtand te zetten
2. Hoektand omvormen tot snijtand en de overige tanden naar voren plaatsen

Ik heb hierover twee vragen:

- Welke optie is het beste voor het gebit?
- Bestaat er de mogelijkheid om tijdens de orthodontische behandeling met een tijdelijke prothese het gat te vullen? Ik zou heel graag een mooi gebit willen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het best lastig vind om ongeveer twee jaar met een tand minder te glimlachen. :)

Mocht er verder nog informatie nodig zijn van mijn kant dan hoor ik het graag. Bij voorbaat dank!
Ortholimburg

Je nummering klopt niet helemaal. Ik weet niet precies over welke tanden het gaat, maar in principe zijn beide mogelijkheden een optie. Wat nu precies aan te raden is in uw geval, daar is , met de summiere info die U geeft ,niks over te zeggen .Daarvoor zijn wat meer gegevens nodig, foto's, radiografiën en best ook afdrukken.
Een tijdelijke prothese is niet echt een optie als er orthodontisch moet behandeld worden, maar er zijn wel technieken waarmee we een ruimte tijdelijk kunnen camoufleren, bij linguale technieken maken we daar veelvuldig gebruik van als er tanden getrokken worden, maar dit kan uiteraard ook toegepast worden bij behandelingen met klassieke apparatuur, zoals je ziet op de foto.[attachment=0]cache.jpg[/attachment]
Attach
di, 04/29/2014 - 00:42 Permalink
Rick85

Bedankt voor uw snelle antwoord Ortholimburg. Ik begrijp natuurlijk goed dat het moeilijk te beoordelen is zo via het internet. Desalniettemin bedankt voor de nadere uitleg zover mogelijk.

Excuses voor de verwarring met de nummering. Ik had via Google een afbeelding gezien met daarop een verkeerde nummering. Ik heb in onderstaande afbeelding volgens mij de goede gevonden. Het betreft de snijtand rechtsboven (12) die ik mis (geen blijvende snijtand). In plaats van de snijtand zit bij mij de hoektand. Waar de hoektand zou moeten zitten (13) heb ik nog mijn melktand.

Ik dacht inderdaad ook aan het camoufleren. Ik wist alleen de vakterm hier niet voor. Vandaar de woordkeuze voor prothese. Helaas had mijn orthodontist mij niet op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om te camoufleren. Is dit iets wat niet bij alle orthodontisten gedaan wordt? Helaas is Limburg iets te ver weg. ;)

http://janfreak.home.xs4all.nl/gebit2.gif
di, 04/29/2014 - 22:46 Permalink
Wolkje26

Hoi Rick85,

Ik denk dat we een beetje hetzelfde probleem hebben, bij missen de hoektanden 12 en 22 (op basis van het plaatje die je hebt geplaatst). Bij mij is destijds alles naar voren gehaald en er is nooit gesproken over een prothese oid. Ik vind mijn tanden nog steeds niet mooi en wil er ook iets aan laten doen en heb ook naar de optie van een prothese gevraagd maar dat was volgens mijn tandarts niet nodig of handig. Op zich ben ik het daar wel mee eens want je kan ook facings oid nemen zodat de tanden wat groter lijken en dan valt het niet op. Dat is wat mij het meest stoort, dat de tanden zo klein lijken.
Ik denk dat je niet veel hebt aan mijn reactie maar mocht je benieuwd zijn hoe het eruitziet als alles naar voren is gehaald, zie mijn topic: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=26769

Ik ben wel benieuwd hoe het je vergaat, hou je ons op de hoogte?

Gr.
vr, 05/02/2014 - 14:47 Permalink
Ortholimburg

en inderdaad, ik vind het ook raar dat mijn orthodontist de optie van camouflage niet aankaartte. dan vraag ik me af hoe goed hij is in zijn werk...


Het werken met een "cache" zoals we hier in Belgie die camoufleringsschelpjes noemen, is eigenlijk enkel gebruikelijk in de linguale orthodontie, maar kan ook in andere situaties gebruikt worden. Punt is dat die dingen enkel een esthetisch doel dienen, en absoluut niet bedoeld zijn om te bijten of te kauwen. In die zin vergt het van de patient wel wat discipline om ze heel te houden.

P.S: 12 en 22 zijn geen hoektanden maar laterale snijtanden, en die zijn redelijk vaak agenetisch.
za, 05/03/2014 - 09:35 Permalink
Rick85

@Wolkje26. Ik vind het uiteindelijke resultaat bij jou er wel mag zijn. Het is wellicht niet het perfecte gebit, maar gezien de omstandigheden vind ik het zo slecht nog niet. Wellicht kunnen ze inderdaad wat doen om de hoektanden wat groter te laten lijken. Ik ben er in ieder geval jaloers op en ik zou als ik jou was je er niet al te druk over maken.

Aangezien bij mij alleen één snijtand mist is het in mijn geval wellicht esthetisch gezien beter om de hoektand terug te zetten naar de oorspronkelijke positie. Want als ik aan één kant een grotere hoektand op de plek van de snijtand heb zitten, en aan de andere kant een gewone snijtand, dan ben ik bang dat de verhoudingen enigszins asymmetrisch zullen zijn.

@Ortholimburg. Nogmaals bedankt voor uw reactie. Ik begrijp natuurlijk goed dat zo'n cache enorm fragiel is aangezien het weinig houvast heeft. Ik zal met deze informatie mij oriënteren richting een orthodontist die bereid is om met deze zogenaamde caches te werken.
wo, 05/07/2014 - 17:09 Permalink