Agenesie tanden, scheve tanden en beugel

Author:
Wolkje26
Posted:
zo, 04/13/2014 - 13:49
Hallo allemaal,

Ik ben helemaal niet tevreden met mijn tanden en vzit nu op een punt dat ik vind dat er iets aan gedaan moet worden. Als kind zijnde bleef 1 snijtand aan de bovenkaak uit waardoor er 1 tand getrokken moest worden, vervolgens een beugel gehad maar ben nooit tevreden geweest met het resultaat. Heb toen op een gegeven moment composiet laten aanleggen op de bovenste voortanden maar het is nooit helemaal recht geworden en na een paar jaar ziet dat spul er ook niet meer zo fraai uit. Ik wil sowieso eerst mijn tanden recht laten zetten en vervolgens porseleinen of composiet facings omdat ik ook de vorm van mijn tandenniet mooi vind. Mijn tandarts is niet echt voorstander van facings en was ook niet heel erg optimistisch over de mogelijkheden omdat er dus 2 tanden ontbreken. Nu ben ik ook bang dat als die tanden te veel naar voren getrokken worden, die achterste kiezen ook te zichtbaar zullen zijn tijdens het lachen. Ik ben me op het moment aan het oriënteren op de verschillende mogelijkheden maar raak er helemaal van in de war, aankomende week word ik teruggebeld door de orthodontist voor een intake.

Ik heb een paar foto's toegevoegd met de kiezen op elkaar (voorste 6 tanden zit composiet op). Graag hoor ik soortgelijke ervaringen en mogelijkheden, verder vroeg ik me ook af hoe lang ik een beugel zou moeten dragen om alles goed te krijgen. Ontzettend bedankt alvast, groetjes!
Romy32

Eerlijk?
Ik vind je tanden best mooi zo!
Zeker op die laatste foto, waarbij ze net gerestaureerd zijn met composiet.
Op de eerste drie foto's zie je wel wat beschadigingen aan het composiet, maar dat kan weer mooi gemaakt worden.
Voor porseleinen facings zou ik (nog) niet kiezen, zonde om daarvoor je tanden te laten beslijpen.

Maar ja, dit is mijn mening.
Het gaat erom dat je zelf tevreden bent natuurlijk.
wo, 04/16/2014 - 15:59 Permalink
Wolkje26

Dank voor je reactie. Dat vind ik leuk om te horen :)

Ik ben inmiddels bij de orthodontist geweest en ben best wel geschrokken, want het blijkt dat ik mijn tanden knars (Ai). Had eigenlijk wel zo'n vermoeden maar de tandarts zei er nooit iets over en gooide het altijd op tanderosie. Nu moet ik eerst dit probleem aanpakken en hoe lang het zal duren is nog de vraag. Daarna kunnen we beginnen met een beugel en het blijkt dat ik voor onder ook een beugel nodig heb omdat mijn kiezen niet goed staan ofzo en dat zal een jaar duren en boven een halfjaar maar om het onder goed te krijgen is die beugel boven ook constant nodig. Dat was wel even balen maar goed so be it.
Ik vind het toch wel raar hoor dat de tandarts zoiets niet zegt, ben dus erg blij dat ik wel ben geweest. Maar al met al zal het een lang traject worden en de orthodontist was geen voorstander van witte of doorzichtige slotjes omdat de witte snel kunnen afbreken en de doorzichtige snel verkleuren dus het zullen waarschijnlijk de standaard slotjes worden.
do, 04/17/2014 - 13:52 Permalink
Ortholimburg

en de orthodontist was geen voorstander van witte of doorzichtige slotjes omdat de witte snel kunnen afbreken en de doorzichtige snel verkleuren dus het zullen waarschijnlijk de standaard slotjes worden.

Is vlgs mij eigenlijk niet zo. De cosmetische brackets van de dag van vandaag zijn zeker zo sterk als gewone brackets en verkleuren ook niet. De ligatuurtjes die errond gaan verkleuren dus wel, maar dit kan omzeild worden door bv Damon Clear te gebruiken. Hier zitten geen ligatuurtjes rond. Een andere mogelijkheid is linguale apparatuur: zie je helemaal niks van. Kost wel wat!
do, 04/17/2014 - 20:32 Permalink
Wolkje26

Dank voor je reactie Ortholimburg. Ik ga nog even goed nadenken over een linguale beugel.

Ik zit nu met het volgende, de orthodontist zei dat we eerst het tandenknarsen moesten aanpakken voordat we aan een beugel beginnen omdat er anders spleetjes tussen de tanden zichtbaar zullen worden tijdens of na de beugel (dat laatste kan ik me ook niet meer precies herinneren). Hij adviseerde hiervoor een bitje van de tandarts maar nu lees ik op internet dat tandenknarsen niet makkelijk af te leren is, vooral niet met een bitje. Dus dan kan ik nu een duur bitje laten maken, vervolgens weten we nog steeds niet of ik het heb afgeleerd en dan weet je toch nooit wanneer je moet beugelen. En mocht ik het niet afleren dan neem ik sowieso die beugel maar dan mag ik daarna weer een duur bitje laten maken lijkt me? Ik baal ervan dat ik dit niet heb gevraagd tijdens het consult, was op dat moment ook niet in me opgekomen. Wat is jullie advies hierover?

Verder, is het beter om ook de onderkaak aan te pakken? Enerzijds heb ik zoiets van als ik het doe dan wil ik het gelijk goed doen maar het ging mij in eerste instantie om de bovenkaak en als die in een halfjaar te fixen is… Ik denk dat ik toch wel voor het eerste ga maar ben wel benieuwd naar jullie mening hierover. De orthodontist zei dat mijn onderkiezen niet goed stonden of zo en dat ik dan elastiekjes moet dragen die aan de bovenbeugel bevestigd moeten worden. Ook zouden we de overbeet wat kunnen verbeteren.
za, 04/19/2014 - 18:20 Permalink