afvijlen tanden

Author:
Lois
Posted:
di, 07/03/2007 - 20:40
Hoi

Ik ben 31 en ga weer aan de beugel. Gisteren was ik bij de orthodontist om het behandelingsplan te bespreken en hij stelde voor om ipv kiezen te trekken van alle kiezen en tanden een klein stukje af te vijlen om zo ruimte te creeeren.
In eerste instantie klinkt dit wel goed (geen kiezen trekken :lol: ) maar ik begin me nu toch af te vragen of dit niet afdoet aan de kwaliteit van je gebit. Worden je tanden daar niet veel gevoeliger van?

Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die deze methode hebben gebruikt/ gehad.
groet, Lois
fleetstone

De ortho van mijn dochter stelde (na 4 getrokken kleine kiezen, 2 ½ jaar beugelen en aansluitend nachtbeugel) in het laatste traject voor om haar snijtanden en hoektanden van de onderkaak te vijlen. Dit om te voorkomen dat deze weer ‘uit de rij’ zouden gaan staan.
Mijn reactie? Kappen ermee!
Om ortho’s behoefte aan perfectionisme te bevredigen was ik niet van plan om maar 1 micron glazuur van haar gebit op te offeren, ongeacht of dat later wel of geen problemen zou opleveren. Gáán ze maar een beetje uit de rij staan , so what! En 16 jaar later? Alles staat nog keurig genoeg! D.w.z. zij is dik tevreden.

Waarom zeg ik dit?

Je hebt al ‘gebeugeld’. Kennelijk is het nog niet helemaal ok.
Hoever wil je gaan? Als met slijpen van alle elementen enkele mm gewonnen wordt, wat moet er dan eigenlijk gecorrigeerd worden? En als een correctie écht nodig is dan is fatsoenlijke ruimte creëren door extractie de betere oplossing. Da’s mijn mening.
wo, 07/04/2007 - 23:47 Permalink
Lois

Wat ik ervan heb begrepen is dat ze van elke kies/ tand een heel klein stukje van de zijkanten afvijlen, inderdaad om meer ruimte te creeeren.

Mijn voortanden zijn in de loop der tijd behoorlijk scheef gegroeid en met name de laatste jaren wordt het steeds erger. Op advies van de tandarts ben ik bij de orthodontist terecht gekomen, vandaar.

Wat dat "strippen" is ben ik ook benieuwd naar...
do, 07/05/2007 - 20:54 Permalink
Papaya

Dit is een oud onderwerp zie ik maar ik ben in net dezelfde situatie als Lois. Ik zou écht graag willen weten of vijlen wel verstandig is en of de tanden/glazuur daar niet slechter van wordt? Ik ben 28 en heb nog geen gaten gehad in m'n tanden en wil het graag zo houden. :)

Lois - hoe is het hiermee gegaan? Wil je het ons vertellen?
Als anderen ook informatie hebben over dit onderwerp wil ik het heel graag horen.
Bij voorbaat dank. :)
za, 10/18/2008 - 16:47 Permalink
Lois

Hoi Papaya,

Nou, mijn beugel zit er nu ruim een half jaar in en geen seconde spijt gehad. :D

En wat het "schuren" betreft; daar heb ik nog geen ervaring mee. De ortho wacht nu eerst af of het noodzakelijk is. Hij heeft me wel verzekerd dat er echt minimaal "geschuurd" wordt. Het mag natuulijk nooit ten koste van je tanden gaan. Het schijnt veel vaker te gebeuren... Veel succes ermee!

groetjes
do, 10/23/2008 - 11:37 Permalink