advies voor slotjes!

Author:
Sazciaa
Posted:
ma, 09/03/2007 - 17:44
Hee! Ik heb een vraag over slotjes, maar daarvoor moet ik wel het één en ander vertellen.
Ik ben een paar jaar geleden begonnen bij een orthodontist voor mijn overbeet. Ik kreeg eerst slotjes(boven) en toen een blok. Na een halfjaar met spalkje te hebben gelopen, kreeg ik weer slotjes(boven), om wat ruimte te creeëren. Dat was voor een half jaar.
Nu ben ik 16, en ben ik redelijk tevreden met mijn boventanden, maar mijn ondertanden staan scheef. Hiervoor ben ik vandaag ook naar de ortho gegaan, om te kijken wat hij ervan vond. (Een nieuwe ortho!!) Hij zei dat mijn lippen niet op elkaar "passen", als ik ze ontspan, dan staan ze niet op elkaar, maar gewoon open. Dit komt omdat mijn boventanden in z'n geheel wat naar voren staan. Mijn ondertanden staan zo scheef, omdat er te weinig ruimte is.

Om dit te "herstellen" zou ik 2 jaar slotjes moeten, en daarvoor moeten 4 kiezen worden getrokken (2 onder, 2 boven). Nu weet ik niet of ik het wel moet doen, want dan ben ik pas klaar als ik bijna 19 ben(en dus ook al klaar met middelbare school) Ook weet ik niet of ik het er voor over heb om mijn kiezen te laten trekken, ik heb nog nooit gaatjes gehad, en ze moeten er wél uit...

Kan iemand mij advies o.i.d geven?
Alvast bedankt,
Sascha
BJN

Zoals je je gebit en lippen beschrijft is de voorgestelde behandeling een duidelijke weg naar verbetering. Leg je orthodontist voor dat je tevreden bent met je boventanden EN je lippen. En vraag of er alternatieve plannen zijn. Dat overleg kan zeker. Het kan zijn dat je dan een technisch minder fraai resultaat krijgt. Aan de andere kant is er geen garantie dat na de behandeling met het trekken van 4 kiezen de lippen uiteindelijk fraai sluiten gaan. Dan zijn er meer factoren van invloed dan alleen de stand van de voortanden.
Een theoretisch andere oplossing:
Bijvoorbeeld geen beugel in de bovenkaak -> dus je boventanden blijven zo. En een beugel (slotjes) in de onderkaak met verwijderen van een ondervoortand (ipv 4 kiezen). Dat is veel minder werk (12-14 mnd) en je ziet het in het eindresultaat niet dat je een tand mist omdat alles mooi aansluit!
Of dit plan bij jou ook kan moet beoordeeld worden en je moet goed de voor en nadelen afwegen. Je bent best nog jong, maar juist daarom wil je natuurlijk niet 'lang' met een beugel rondlopen.
Ik zal een voorbeeld daarvan posten.
ma, 09/03/2007 - 21:07 Permalink