Advies gevraagd

Author:
Lotte
Posted:
vr, 01/27/2006 - 12:42
Ik heb advies nodig! Ik ben 21 en ben bij een orthodontist geweest voor een consult. Zijn advies was schokkend: kaakoperatie om de onderkaak naar voren te halen :o . Met een positieve instelling aan dit avontuur begonnen ben ik nu weer terug bij af. Extracties zijn tot daar aan toe (liever niet natuurlijk), maar een kaakoperatie is out of the question.

Ik zou zo graag willen weten of er voor mij nog andere mogelijkheden zijn. Via de link hieronder ziet u foto's van het gipsmodel van mijn gebit. Het is niet veel documentatie, maar ik hoop toch dat u er iets uit kunt afleiden. Alvast bedankt!

http://www.angelfire.com/blog/eflm1984/mijn_gebit/
SingleGirl82

Hoi Lotte,

Waarom is een kaakoperatie out of the question?! Misschien ben je er even van geschrokken en moet je even aan het idee wennen omdat je het niet verwacht had.

Kaakoperatie is mij achteraf gezien echt reuze meegevallen hoor!! Het is een paar weken wat onhandig maar thats it.

Succes met je beslissing!
vr, 01/27/2006 - 12:48 Permalink
BJN

Zo te zien wil jouw orthodontist een kleine kies trekken en dam moet je een operatie toepassen om de beet weer goed te krijgen.
Ik kan je beet en de pasvorm in het gezicht niet beoordelen. De modellen wel. Ik probeer zelf altijd een plan zonder operatie te maken. In jouw probleem is waarschijnlijk door het verwijderen (extractie) van een ondertand ook een zeer mooi resultaat te bereiken. En dan zonder operatie dus.
Dat wordt zeker mooi, maar niet elke orthodontist 'wil' dat.
Probeer te overleggen en laat je niet zonder tweede menig naar een operatie ompraten.
vr, 01/27/2006 - 20:16 Permalink
marionrene

Ik kan dat natuurlijk ook niet beoordelen, want ik ben ook maar een leek.
Als je kiezen niet goed op elkaar kunnen komen ( ook niet door ortho) en je hebt er enorm veel last van met bijten, kaakpijn, afbreken kiezen enz dan zou ik toch een operatie overwegen.
Ikzelf ben via de tandarts naar de kaakchirurg gegaan en ook nog bij bijzondere tandheelkunde om aan iedereen advies te vragen en het antwoord luidde van alle 3 dat ik zonder zo'n operatie natuurlijk mijn tanden wel mooi recht zou kunnen laten zetten maar de kaakstand is en bleef niet goed, dus de rest van de klachten die ik belangrijker vond dan het esthetische ( ben nu 42 jaar) ging hiermee niet over.
Daarom hebik ervoor gekozen en ik ben afgelopen maandag geopereerd en mijn kaak is 8 mm naar voren gezet.
Ook is er een bottransplantatie gedaan.
Misschien nog te vroeg om al te kunnen zeggen hoe het is, want ik voel me nu ook een beetje grieperig en moet veel hoesten wat in dit geval natuurlijk niet handig is. Maar de rest valt me echt alleszins mee.
Ik zou zeggen, vraag idd een 2e of zelfd 3e mening en begin alvast aan de orthodontie.
vr, 01/27/2006 - 20:25 Permalink
Lotte

Beste BJN,

Bedankt voor uw antwoord! Het klopt inderdaad dat de orthodontist kiezen wilde trekken, die met het zwarte streepje en dezelfde aan de andere kant, nummer 34 en 44.

Ik ben maar een leek, maar mij lijkt dat je het ondergebit dan dusdanig terughaalt t.o.v. de bovenkant dat je wel móet opereren omdat het verschil dan veel groter is geworden.

Ik zou u graag ook de profielfoto's laten zien die van mij zijn gemaakt tijdens het onderzoek, opdat u het beter kunt beoordelen. Maar die zet ik liever niet op internet. Ik kan ze wel mailen als u een e-mailadres heeft.

Vriendelijke groet,
Lotte
vr, 01/27/2006 - 21:49 Permalink
*Nicole*

Hallo Lotte,

ik ben een leek, maar heb wel voor dezelfde keuze gestaan. Ik heb wel besloten het hele traject in te gaan... Ik weet niet precies of je ook klachten hebt, maar zeker dan zou ik het toch overwegen. Heb je ook een beugel nodig of is er alleen sprake van het trekken van kiezen en een kaakoperatie?

succes met je beslissing...
Nicole
za, 01/28/2006 - 17:02 Permalink
Lotte

Hoi allemaal,

Dankjewel voor jullie reacties op mijn berichtje. Heel knap dat jullie een kaakoperatie aandurven! Ik voel er niets voor omdat ik absoluut nergens last van heb. Geen kaakpijn, geen problemen met eten, geen wondjes, nada. Het zou puur om esthetische redenen zijn, omdat de orthodontist het mooier vindt de onderkaak naar voren te halen dan de boventanden iets naar achteren te zetten. Maar smaken verschillen, zo denk ik er niet over. Ik heb vrij prominente voortanden, die zou ik liever iets naar achteren halen.

Vandaar dat ik zoek naar een orthodontist die mij op een andere wijze wil behandelen. En als ik de reactie van BJN zo lees, dan klinkt dat veelbelovend! Ik hoop echt dat het me lukt zo'n orthodontist te vinden.

Groetjes :smt006

Lotte
za, 01/28/2006 - 23:30 Permalink
marionrene

Dat moet toch zeker lukken lijkt me. Als je geen last hebt dan zou ik er ook niet over piekeren om mijn kaak naar voren te halen.
Wat je wel goed moet bedenken ( vandaar misschien een second opinion) is of er een reele kans bestaat dat je er later last van krijgt.
Want ikheb echt nooit ergens last van gehad tot ik ongeveer 40 werd. Toen begon het afbreken van kiezen en enorme kaakpijn, oorpijn, kortom een doffe ellende, en niemand had mij ooit verteld dat mijn tanden niet goed stonden en mijn kaak nie goed op elkaar past.
za, 01/28/2006 - 23:37 Permalink
Alencoo

Hej,

Ik zit in precies hetzelfde schuitje als jij. Zelfde leeftijd, zelfde redenen. Het is wel te zien dat de onderkaak naar achteren staat, maar of het storend is? In het algemeen wordt gezegd van niet en ik ga dus ook niet voor een operatie, dat is het mij niet waard. Met alleen orthodontie is ook een aardig resultaat te halen en dat is in mijn ogen voldoende, ook omdat het dus alleen maar om esthetische motieven gaat.
zo, 01/29/2006 - 01:46 Permalink
BJN

Overleg altijd eerst met de orthodontist. Soms zijn er gevolgen als er geen operatie wordt uitgevoerd. Soms kan het echt niet zonder. Dat kan de orthodontist beoordelen en uitleggen.
Kijk tevens of je bij een orthodontist bent (http://www.bigregister.nl/) of bij een tandarts met nascholing. Persoonlijk (!) vindt ik dat deze behandelingen door een specialist moeten worden gedaan. Omdat die de omstandigheden en gevolgen beter zal kunnen inschatten.
Helaas is er geen centraal punt waar je kunt gaan voor een tweede mening. Je zult het moeten doen met de orthodontisten in de buurt.[/url]
zo, 01/29/2006 - 07:04 Permalink
marionrene

@BJN, voor zoiets kan je natuurlijk ook niet terecht bij bijzondere tandheelkunde of wel? Ik kwam daar vanwege mijn klachten, maar als je geen klachten hebt alleen een 2e mening wilt hebben, kan dat dan ook een optie zijn?
zo, 01/29/2006 - 08:51 Permalink
de digitale tandarts

Om bij een centrum voor bijzondere tandheelkunde te kunnen komen heb je een verwijzing van je tandarts nodig en tevens heeft dergelijk centrum vaak een wachtlijst.
Ik denk dat het voor een evntuele second-opinion makkelijker is om naar een orthodontist te gaan.
zo, 01/29/2006 - 12:20 Permalink
BJN

Klopt, mee eens. Het zou ook te veel belasting zijn voor SBijzTandh om tweede meningen geven. Zij hebben het al erg druk. Sommige orthodontisten ook, die behandelen darrom ook liever kinderen dan volwassenen. In west-nederland is dat geen probleem, in andere regios soms wel. Dan zijn er wachtlijsten. Dan kun je misschien beter een (half) uurtje reizen naar een orthodontist die het wel wil (/kan).
zo, 01/29/2006 - 13:31 Permalink