activator/ herbst : ontevreden uitdrukking / "centenbak"

Author:
pony
Posted:
wo, 02/02/2011 - 12:32
hallo,
ik zie om mij heen en op tv steeds meer tieners en twintigers die na orthodontische behandeling een wat ontevreden mond hebben gekregen doordat de onderkaak iets teveel naar voren is gebracht, de onderlip gaat dan natuurlijk ook wat meer naar voren waardoor een beetje ( overdreven gezegd) een "centenbakje" ontstaat.
nu moet mijn kind binnenkort starten met de behandeling en hij heeft ook een overbeet en zal een activator krijgen ( herbst misschien) dus ik ben er een beetje huiverig voor
wat vinden jullie, valt het jullie ook weleens op?

alvast bedankt!
alpifresh

Ik vind de resultaten met een activator of een kaakoperatie ook niet altijd even geslaagd. Daar staat tegenover dat het bij mensen bij wie het wel geslaagd is, het niet opvalt omdat het geslaagd is. (als je me nog kunt volgen ;))
Ik heb wel eens gedacht dat het aan een bepaalde orthodontist hier in de stad lag, wie bij hem vandaan kwam.....hmm. Maar landelijk zie ik het ook.
Misschien is het soms het best haalbare. Het zal afhangen van hoe de kaken in het begin al zijn. Daar kan een ortho ook niks aan doen, hij zal het moeten doen met wat de patient aan kaakmateriaal binnenbrengt. (raar omschreven, sorry)

Als je nu eens foto's maakt van je kind, van voren en en profile en je gaat dan daarop eens tekenen wat jij een goed resultaat zou vinden. En wat niet.
De ortho wil je dan misschien wel vertellen of je wensen realistisch zijn, waar je nog rekening mee moet houden, wat wel/niet haalbaar is.
Tijdens de behandeling maak je af en toe weer foto's en zo kun je de ontwikkeling volgen. Wanneer je denkt dat het de verkeerde kant op gaat, kun je weer gaan overleggen met de ortho.
Het zal waarschijnlijk niet worden zoals je zou willen, maar als weet en begrijpt waarom het wordt zoals het wordt, kun je daar eerder tevreden mee zijn.

Als je niet kiest voor deze behandeling: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=18083
wo, 02/02/2011 - 13:48 Permalink
pony

hey Alpifresh,
dat is wel een heel goed idee, die foto's!, ga ik deze week nog doen
ik heb ook nog even jouw hele verhaal gelezen via de link die je gaf.. ik begrijp je helemaal, zou het zelf ook absoluut niet willen, zo'n operatie en dan een ander gezicht krijgen, moet er niet aan denken. Wat mooi dat je trots kunt zijn op een echt "familie uiterlijk"!

ik denk dat we wel gewoon moeten starten want natuurlijk gun ik hem een mooie mond met rechte tanden maar ik hou het wel goed in de gaten ( dan zien ze me maar als die "bemoeialmoeder") hij moet het er tenslotte zijn hele leven mee doen.

bedankt al voor je reactie.
wo, 02/02/2011 - 21:53 Permalink
mecánico para …

met een activator creëer je niet a priori een centenbak, dat zou eerder met een buitenbeugel/HeadGear gebeuren. waarom? omdat een activator groei stimuleert in de onderkaak maar wel rekening houdt met een rem op de bovenkaak en wordt gedaan bij al goed bij elkaar bestaande kaakbogen (onder/boven). Dus de ene neemt de andere mee.
Maarrrrrrrrrrrr, wie weet willen mensen graag een wat meer masculien voorkomen. Veel amerikaanse personen op de buis hebben die kaak ook.........Ridge uit de Bold en the (not so) Beautiful. Wie kent hem niet?
http://cdn.soaps.sheknows.com/images/news/137_1_97700.jpg
maar evengoed Kelly Clarckson doet het leuk
http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Kelly-Clarkson-kelly-clarkson-120993_800_600.jpg
om van sigourney weaver niet te spreken:
http://www.wilcootje.nl/images/uploads/Sigourney20Weaver.jpg

Ik zeg sneeuwschuiver alert!
http://www.kuzmicz.net/vacation_2004/14_New_Brunswick/3957_Adam_on_rail_snow_plough.JPG
wo, 02/02/2011 - 22:04 Permalink
alpifresh

@ Pony
Ik weet niet hoe groot zijn overbeet is, maar ik zou een behandeling met een activator wel adviseren. Ook al wordt het misschien niet helemaal perfect, het heeft uiteindelijk wel voordelen.
Zoals gezegd, mijn vader heeft ook een overbeet en hij heeft nu problemen met zijn kunstgebit hierdoor. Omdat zijn onderkaak te weinig steun geeft aan de bovenkaak (omdat het te kort is), blijft zijn bovengebit niet goed zitten. Ook een klikgebit met implantaten was geen succes.

Je hoeft met een activator niet de hele overbeet weg te werken als je vindt dat dat het uiterlijk van je kind te veel verandert. Maar iedere mm minder kan een aantal praktische problemen voorkomen/wegwerken. En een dergelijke kaakverandering is makkelijker wanneer je jong bent.

Overleg met je zoon over wat zijn verwachtingen zijn. En wat hij wel/niet wil.

En over 'moeders'. Ik heb op volwassen leeftijd aan mijn moeder gevraagd hoe het ging bij de eerste ortho, want dat wist ik niet meer zo goed. Zij zei: "Hij vertelde ons niks. Zei alleen maar dat we alles aan hem over moesten laten, en dan zou het allemaal wel goed komen."
Als je zo'n ortho treft, wees dan alsjeblieft een bemoeialmoeder :).
wo, 02/02/2011 - 22:14 Permalink