Activator bij volwassenen

Author:
djennie
Posted:
di, 09/10/2013 - 23:53
Hallo beste mensen,

Heb ben net lid geworden van dit forum.
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Jennifer, 35 jaar en heb inmiddels ruim een half jaar een slotjesbeugel (zelfligerend).
Op mijn vijftiende heb ik al eens een blokbeugel gehad, maar dat heeft nooit opvolging gehad, waardoor alles weer verkeerd is gaan staan.
Ik ben dus niet meer helemaal nieuw in de wereld van beugels dus. Maar heb nog wel wat vragen, waarvan ik hoop dat jullie me daarmee kunnen helpen.

Ik ben hieraan begonnen om de volgende redenen:
- ondertanden schraapten over mijn gehemelte (steeds erger wordend, wondjes aan gehemelte)
- tanden die steeds schever gingen staan
- overbeet van 7 mm

Deze week heeft de orthodontist aangegeven dat het volgens haar niet snel genoeg ging. En nu is gevraagd of ik ervoor openstond om een extra beugel (blokbeugel/activator) hierbij te doen. Er is eerlijk gezegd dat een daadwerkelijk resultaat niet kan worden beloofd en het dus enigszins experimenteel is om de werking van de Brace (naar voren zetten van ondertanden) te versnellen en zo de overbeet sneller te laten verminderen. Ik ben goed verzekerd, dus voor de bijkomende kosten hoef ik het niet te laten.

Activators zijn normaal alleen maar bruikbaar bij kinderen omdat deze beugel baat heeft bij groeiende kaken.
De resultaten kunnen dus ook gewoon nihil/niks zijn voor mij als volwassene en de keuze was dan ook geheel aan mij.
Ik heb er kort over nagedacht. Maar...
Ik wil het toch graag proberen, omdat ik merk dat ik zelf de impact van een beugel groter vind op mijn leven, dan gedacht en ik toch wil kijken of we de werking zo kunnen versnellen.

Stiekem ben ik toch ook benieuwd naar ervaringen van andere volwassenen met een slotjesbeugel in combinatie met een activator.

Ik ben verder trouwens al wel heel tevreden over mijn tanden die al heel recht staan, met name in de bovenkaak, maar ook al onderin.

Is er misschien iemand anders met ervaring hierin?
Alvast heel erg bedankt,

groetjes,
Jennifer

als bijlage nog foto's begin behandeling en nu :lol:
Attach
Ortholimburg

Persoonlijk plaats ik bij volwassenen geen activatoren. Ik denk dat dit enkel is zeer specifieke gevallen zinvol kan zijn, maar enkel als hij fulltime gedragen wordt ( 24/7) en dat is sociaal gezien vaak niet mogelijk. Daarom plaats ik bij volwassen patiënten ,maar dan nog slechts in zeer specifieke indicaties ( low angle, steil onderfront, goed parodontium, geen dun biotype etc) een Herbst scharnier. Ofwel de klassieke middelen: chirurgie of extraktietherapie, naargelang de omstandigheden. Maar een activator als actieve behandeling eigenlijk nooit, Wél als contentie-apparaat, ook bij volwassenen, maar da's weer een ander verhaal.
wo, 09/11/2013 - 07:36 Permalink
djennie

Bedankt voor je antwoord. Ik begrijp niet alle jargon die je gebruikt. Maar begrijp wel dat je het dus maar zeer zelden toepast. Er is mij ook gezegd dat het ongebruikelijk is, en het effect niet beloofd kan worden. Wel hebben ze er eerder een versnelling mee bewerkstelligd, ook bij volwassenen.

Het is nu vooral de bedoeling dat ik de brace niet tegenwerk door op mijn kiezen te bijten. Daarom moet ik hem vooral ook tijdens het eten proberen te dragen. De beugel doet zelf dus eigenlijk niet iets actiefs aan mijn gebit...

Chirurgisch ingrijpen heeft bij mij volgens mij niet zoveel zin. Mijn kiezen passen perfect op elkaar en mijn kaken staan hartstikke recht.
Het trekken van kiezen vinden ze daarom zonde...

Maar even afwachten of dit nut gaat hebben dan...?
wo, 09/11/2013 - 09:53 Permalink
djennie

Mijn kiezen passen dus mooi op elkaar. Alleen heb ik nog een behoorlijke overbeet. De brace duwt mijn ondertanden naar voor om de overbeet te verkleinen. Dat gaat alleen niet vlot genoeg, doordat het bijten op mijn kiezen de werking van de brace tegenwerkt. Door de activator komen mijn kiezen niet meer op elkaar. Daardoor zou de brace sneller gaan werken. Ik krijg nog een implantaatkies (derde kies van achteraf geteld) in mijn onderkaak. DIe is namelijk op miraculeuze wijze verdwenen. (Ik heb tien jaar geleden nog mijn verstandskiezen laten trekken, toen was de verdwenen kies die nooit is doorgekomen nog zichtbaar in een rontgenfoto. Nu vreemd genoeg niet meer).

Voor het implantaat wordt momenteel met een veertje in mijn beugel ruimte gemaakt.
za, 09/14/2013 - 13:11 Permalink