6 jaar beugel

Author:
HerBer
Posted:
wo, 12/10/2014 - 21:35
Mijn zoon heeft al lang een beugel, ik heb het recentelijk eens nagekeken, 6 jaar. Daarbij is tusentijds van beugel gewisseld. Het is al zo'n twee jaar wachten op het opkomen van de laatste kies. Er is enige voortgang, het tandvlees erboven is nu weg. Mijn zoon wordt volgende maand 18. Er zijn verder geen bijzonderheden t.a.v. zijn gebit. We hebben ook nooit een gesprek gehad over bijzondere omstandigheden, waardoor het langer zou duren.
Na wat speurwerk op internet kom ik tot de conclusie dat een duur van 6 jaar nogal lang is, en ik heb een gesprek met de orthodontist aangevraagd. Schijnbaar zit er weer een nieuwe orthodontist op de praktijk, deze jongeman moest zich eerst in de papieren verdiepen om te ontdekken dat het inderdaad 6 jaar is, wat ook hij bijzonder lang vindt (dossiers worden dus niet gelezen, is mijn conclusie). Graag kom ik enigszins voorbereid op zo'n gesprek. Daarom de volgende vragen:

1. Komt een duur van 6 jaar vaker voor?
2. Een orthodontist heeft toch ook als taak ruimte te scheppen zodat kiezen kunnen opkomen?
3. Wat raadt u mij aan om te doen?
4. Als ik tot de conclusie kom dat er ondermaats gepresteerd is, welke mogelijkheden heb ik dan?
Ortholimburg

6 jaar is wel heel erg lang, maar heeft uw zoon effectief 6 jaar lang een beugel gedragen, of is het volledige traject ,vanaf 1e bezoek ,en wachtperiodes inbegrepen 6 jaar? Want hierover wil er wel eens spraakverwarring ontstaan. Ik zie regelmatig patiënten die beweren 4 jaar in behandeling te zijn, en als ik dan het dossier nakijk hebben ze maar 15 maanden apparatuur gedragen, de rest is observatie of follow-up.
Als er plaats moet gemaakt worden voor tanden die nog moeten komen, dan betekent dat niet dat die tand ook automatisch uitkomt als er ruimte is. Als het te lang duurt kan zo'n tand dan best chirurgisch worden vrijgelegd, . Normaal zou dit met U moeten besproken zijn.
Advies: praat eens met uw orthodontist ,en vraag in duidelijke bewoordingen een verdere planning, inclusief timing .Een orthodontist met wat ervaring moet dit echt wel kunnen geven. En indien niet, dan moet hij toch tenminste kunnen aangeven waarom een benaderende timing niet mogelijk is.
De belangrijkste factoren waardoor een behandeling niet loopt zoals voorzien zijn nl:
Slechte coöperatie, gemiste afspraken, onvoorziene herstellingen door schade aan apparatuur, inadequate mondhygiëne ( vertraagt tandbeweging tot 60%!!!) ,en dan uiteraard ook onvoorziene biologische factoren, zoals o.a. vertraagde doorbraak van tanden.
Als er van alle hoger genoemde factoren geen sprake is, dan moet de orthodontist eigenlijk toch kunnen uitleggen waarom het allemaal zo lang duurt.
Als er idd ondermaats gepresteerd is, dan kan U waarschijnlijk wel bij een of ander klachtenorganisme terecht. Maar vergeet niet dat de bewijslast hiervoor bij U ligt. ( In België toch alleszins.)
do, 12/11/2014 - 12:02 Permalink
HerBer

Beste Ortholimburg,
Dank voor uw uitgebreide informatie. Even een reactie:
De draagtijd is de volle 6 jaar, er is 1 keer een afspraak gemist.
De instructies zijn goed opgevolgd, tanden goed gepoetst, geen schade aan de beugel.
Er is geen overleg geweest over traag doorkomende tanden.

Beste Grappa, het is echt een orthodontist, geen tandarts.

Maandag is het overleg met de orthodontist.
do, 12/11/2014 - 18:46 Permalink
HerBer

Bij deze even een terugmelding:
- Orthodontist geeft aan dat dit inderdaad veel te lang heeft geduurd. Zelfs voor een combinatie van twee
- Ik vermoed dat de lange behandelduur komt omdat steeds terug wordt gekeken naar de laatste paar bezoeken, en niet naar het geheel.
- Orthodontist had wel aanmerkingen op poetsgedrag gehad (was niet bij mij bekend)
- Laatste kies staat wel los maar komt niet omhoog. De kaakchirurg gaat hier nu naar kijken/behandelen.
- Na bezoek kaakchirurg komt een volgend gesprek.
do, 12/18/2014 - 21:57 Permalink