4 kiezen trekken voor orthodontiebehandeling

Author:
leeuw
Posted:
ma, 01/08/2007 - 11:43
Hallo, volgende week maandag moet ik 4 kiezen laten trekken voor een orthodontiebehandeling (het zijn de kiezen naast de hoektanden) Ik heb besloten om ze alle 4 in 1 x te laten trekken, maar zie er vreselijk tegenop. Vooral de verdoving lijkt me zo erg. En hoe gaat het met slikken ? Ik heb nl. wel eens vernomen dat dit moeilijk zou gaan na verdoving. Adviezen, tips en andere reacties zijn welkom. Ik zit me nu al druk te maken hoe het straks zal verlopen. :(
lindadegraaf

Hey!
Maak je geen zorgen.
Bij mij zijn deze vier ook in 1x getrokken onder verdoving.
Je hele mond is idd verdooft, het slikken kan wat moeilijk gaan, maar meestal is dat na 2 uurtjes over.
Zelf heb ik helemaal geen last van pijn of nabloedingen na het trekken(bij mij is het weggesneden)
ma, 01/08/2007 - 13:16 Permalink
leeuw

Hoi, bedankt voor je reactie. Even een vraagje, waarom moesten ze bij jou worden weggesneden? Trekken ging niet?? Ik heb nl. het idee dat mijn kiezen behoorlijk stevig in m'n kaken staan en volgens mij zijn de wortels ook best lang, dus ik zie er eigenlijk best wel tegenop en ben bang dat het een soort slacht-partij gaat worden. Heb jij ook meteen na thuiskomst gekoeld en wat voor pijnstiller helpt het beste?
ma, 01/08/2007 - 13:22 Permalink
lindadegraaf

Hey!~
Bij mij was het weggeneden, omdat de kies links boven naast de hoektand 2 wortels had. Daardoor hebben ze voor alle zekerheid de andere 3 ook weggesneden.
Ik had paracetamol gebruikt. Je hebt zonder en met codeinefosfaat. Ik had 1 dag de laatste en daarna ben ik overgegaan zonder codeinefosfaat.
Het koelen kan je het best meteen doen, dan blijft de zwelling het kleinst(al zet het niet erg op, bij mij dan)
ma, 01/08/2007 - 14:49 Permalink
leeuw

Thankx, ik had van de assistente begrepen dat ik zowieso Brufen meekreeg (Ibuprofen in bruis-vorm) Gewone paracetamol werkt bij mij nooit zo goed, tenminste ik merk weinig verschil.
Hoeveel spuiten moesten ze bij jou trouwens geven voor de verdoving ? Van een paar vriendinnen van me heb ik (destijds) gehoord dat ze er wel 3 of 4 kregen en dat die echt zeer deden (net of de spuit ergens aan de andere kant nog te voelen was) zie er daarom ook zo tegenop. Ook is m'n tandvlees vrij dun omdat ik teruggetrokken tandvlees heb, dus ik ben bang dat ze meteen op m'n kaak spuiten als ik de verdoving krijg. Muts he !! Zit me nu al op te fokken over iets wat nog een week duurt :roll:
ma, 01/08/2007 - 15:06 Permalink
lindadegraaf

Ik mocht juist geen Ibrufen omdat dat bloedverdunnend zou werken, met extra kans op nabloedingen.
Hoeveel spuiten? Heb eigenlijk geen idee. Per kies 2 d8 ik. Boven deed iets meer pijn bij mij, al is dat bij iedereen verschillend. Oja, ik kreeg nog een soort zalf erop voordat ze gingen prikken. Zo doet de prik minder pijn! Zou ik wel om vragen hoor ;)
ma, 01/08/2007 - 15:12 Permalink
leeuw

Okay, ik zal proberen te denken aan het zalfje (als ik niet meteen al onderuit ga van de zenuwen) Ja, het is niet echt Ibuprofen, maar een ander soort. Ik mag tenminste hopen dat ze weten wat ze aan me meegeven. Anyway, ik zal blij zijn als het volgende week achter de rug is.
ma, 01/08/2007 - 15:19 Permalink
lindadegraaf

Over het algemeen weten ze dat wel hoor, neem ik aan dan;)
Heel veel succes volgende week, je kan het beter over je heen laten komen dan dat je je nu al druk maakt. Hoe rustiger je bent, hoe meer het meevalt(over het algemeen dan)
Laat even weten hoe het is gegaan:D
ma, 01/08/2007 - 15:26 Permalink
frenky

Hey leeuw,

Ik heb in de zomer alle 4 mijn verstandskiezen laten trekken (In 2X), ook voor de Ortho-behandeling.
Ik maakte mij ook druk om de verdoving, maar die vielen achteraf mee.
Die reacties van je vriendinnen zijn nogal overdreven.

Het verdoven doet niet echt ''pijn'', het voelt meer als vervelende spierpijn. Maak je dus niet druk!

Nuttige tips:

- Als ze je gaan verdoven, doe dan je ogen dicht, en blijf ontspannen liggen. (dan valt het zoiezo al mee)
- Denk tijdens de behandeling zelf, aan leuke dingen die je hebt meegemaakt of nog gaat doen.
- het bruispoeder direct innemen als de verdoving gaat uitwerken (het is wel erg zuur, dus snel opdrinken)

Veel suc6 :wink:

Groetjes,
Frank.
ma, 01/08/2007 - 23:58 Permalink
leeuw

Hey Frank,

Bedankt voor je tips, altijd welkom.

Dus jij zag ook ontzettend op tegen de verdovingen ??
Nu had ik begrepen dat het tandvlees bij verstandskiezen wel wat dikker is en dat ze niet meteen op je bot/kaak zitten te porren en het daardoor minder gevoelig is. Ik heb bij de kiezen die getrokken moeten worden terugtrekkend tandvlees, dus ik ben echt ontzettend bang dat het heel gevoelig gaat worden.
Maar ik zal er aan denken om proberen te relaxen in de stoel, m'n ogen dicht te doen en te denken aan iets leuks :roll: voor zover je op zo'n moment nog aan iets anders kunt denken ha..ha..
di, 01/09/2007 - 10:36 Permalink
frenky

Jah, ik zag er zeker tegenop ;)

Gelukkig leven we niet meer in de jaren 60/70 (uit verhalen).
Als hij ziet dat je tandvlees teruggetrokken is, zal hij daar heus wel rekening mee houden.

Verdoven doen ze net naast het tandvlees, niet er echt in geloof'k.

In iedergeval... mag je blij zijn dat het gewone kiezen zijn :wink:
Mijn verstandskiezen zaten nog een beetje diep in m'n kaakbot... ik zal je de horror besparen... :(

Gewone kiezen trekken schijnt wat dat betreft...voorbij te zijn...voor je het weet :D !

Als je nog vragen hebt... Mail / MSN zie hieronder..
di, 01/09/2007 - 18:16 Permalink
leeuw

Nog een paar vraagjes voor degenen die eerder kiezen hebben laten trekken :

- Hoeveel spuiten moeten ze normaal gesproken zetten om te kunnen verdoven? Bij sommigen zetten ze er wel een stuk of 3, in de kaak, gehemelte en wang. Ik hoopte eigenlijk al met 1 of 2 spuiten per kies klaar te zijn.

- Nu ga ik zitten twijfelen, had ik misschien toch niet beter in 2x kunnen laten trekken i.p.v. alle 4 in 1x ?? Straks kan ik helemaal niet meer eten of drinken.

- ook ben ik bang dat slikken moeilijker zal gaan, waardoor ik het gevoel heb dat ik een soort van kokhalsneiging ga krijgen. Dit had ik nl. ook toen ik niet kon slikken met het maken van de gipsafdruk. Of valt dit wel mee?

- Is het stom om alle twijfels en angsten op papier te zetten en aan de kaakchirurg te laten lezen, of zal hij me dan echt een zeurpiet vinden? Hij doet dit soort dingen natuurlijk dagelijks en voor hem stelt het waarschijnlijk niks voor, maar ik heb nog nooit een verdoving in m'n mond gehad, of uberhaupt iets aan m'n gebit hoeven laten doen (behalve tandsteen verwijderen wat voor mij een peuleschil is)
wo, 01/10/2007 - 11:47 Permalink
mecánico para …

slimste is: in 2 sessies:eerst de linker dan de rechter of andersom. verdoven: onderkaak 1 plek om t everdoven, bovenkaak 2 plekjes (buitenkant en binnenzijde op verhemelte)
overigens, extractie door kaakchirurg? wtf?? kan de tandarts dat niet gewoon zelf doen?
wo, 01/10/2007 - 11:53 Permalink
leeuw

De tandartspraktijk waar ik bij zit is vrij uitgebreid, ze doen dus ook in kaakchirurgie. Toen ik belde voor het maken van een afspraak had de assistente het over een kaakchirurg, maar het kan ook goed zijn dat mijn tandarts het doet.
Dus als ik het goed begrijp kan ik het beter in 2 x laten doen? Ik ben alleen zo bang dat als de 1e x tegenvalt en ik moet voor de 2e x terug ik er alleen nog maar meer tegenop ga zien en straks helemaal niet meer durf.
wo, 01/10/2007 - 12:06 Permalink
mecánico para …

ach nee joh. Een hele mond in 1x valt gewoon tegen. slikken, eten praten alles wordt lastig en het is als je terugkijkt waarschijnlijk sneller eruit dan je ooit zou denken. verdoven kan wel aan tweekanten, maar het is gewoon heel oncomfortabel, en als tandarts zou ik zeggen, niet doen. ALs je terugkomt krijg je ook nog eens twee kleurplaten!!
wo, 01/10/2007 - 12:10 Permalink
leeuw

Hmmm....toch maar eens bellen naar de tandarts dan om te informeren wat het handigst is.
b.t.w. die kleurplaten mag ie houden hoor !!! Als ie me in ruil daarvoor maar niet al te veel pijn doet vindt ik het goed.
Hoeveel dagen zou ik er dan tussen moeten laten zitten, als ik toch besluit om het in 2x te doen ??
wo, 01/10/2007 - 12:15 Permalink
frenky

Het klinkt misschien makkelijker dan dat het is... :wink:

maar probeer er tot de ochtend zelf niet aan te denken...

en laat de behandeling over je heen komen... zonder je gedachten teveel laten gaan... en denken... het is zo voorbij... dat werkte bij mij wel...

Ga gewoon liggen... en denk aan leuke dingen... (absoluut) niet aan wat ze gaan doen / aan het doen zijn.
wo, 01/10/2007 - 21:55 Permalink
leeuw

Hey Frenky, Bedankt....ik ga proberen om komend weekend zo veel mogelijk leuke dingen te doen, om m'n zinnen te verzetten en niet veel denken aan wat er a.s. maandag komen gaat.
Maar ik denk toch wel dat als ik eenmaal in die stoel zit ik toch weer de zenuwen krijg. Je leest zoveel verschillende verhalen, mensen die het mee vonden vallen, maar ook mensen die het voor geen goud opnieuw mee zouden willen maken. In ieder geval, ik ga d'r gewoon maar voor en probeer er niet te veel aan te denken, misschien dat ik dan achteraf kan zeggen: het viel op zich wel mee.
do, 01/11/2007 - 10:01 Permalink
leeuw

Nou, he...he...ze zijn er uit hoor !!! Wat was ik zenuwachtig !!! Gelukkig was de assistente een oude bekende van me en zij heeft mij er heel goed doorheen geholpen. Eerst verteld dat ik er erg tegenop zag en dat ik de verdovingen ook maar niks vond. Toen kreeg ik een soort spray, zodat ik de prikken van de verdovingen minder goed zou voelen, daarna per kies ongeveer 2 verdovingen en in laten werken. Dat zag er echt eng uit, heel m'n mond trok scheef, net of ik een beroerte had gehad.
Daarna begon ie met trekken, 1 kies had ie echt moeite mee en heeft ie flink aan moeten sjorren, maar die andere 3 waren er uit voordat ik er erg in had. Een half uur later stond ik buiten (met m'n kiezen in een plastic zakje) Maar...oooowww....wat ben ik blij dat ik er van af ben :wink:
ma, 01/15/2007 - 12:43 Permalink
leeuw

Het valt op zich nog niet echt tegen met de genezing, er zit nog wel wat bloedstolsel op de wondjes en ik ben nog voorzichtig met eten en tanden poetsen. Ben toch wel bang dat anders de wondjes weer opnieuw opengaan. Wel merk ik toch wel dat ik nog niet helemaal fit ben. Bukken gaat ook nog niet echt lekker, dan beginnen de wondjes wat te "kloppen" en ook nog wel hoofdpijn, maar ja als je nagaat dat er flink aan je hoofd gesjort is is dat misschien ook niet zo vreemd. Bedankt voor je interesse. :wink:
vr, 01/19/2007 - 12:15 Permalink
lindadegraaf

De bloedstolsel gaat het vaak binnen een week uit(athans bij mij)
Dan blijt er een gaatje over..
Na zo'n lange tijd gaat het niet meer open, maar de wond is nog wel gevoelig.
vr, 01/19/2007 - 14:00 Permalink
leeuw

Hoi Senna, ja, vond het van mezelf eigenlijk ook nog niet zo tegenvallen dat ik het toch aandurfde om 4 kiezen tegelijk te laten trekken. Het is voor een goed doel zullen we maar zeggen. Morgen krijg ik in de boven en onderkaak een plaatjesbeugel. De behandeling gaat ongeveer 1,5 tot 2 jaar duren. Maar daarna kan ik de rest van m'n leven genieten van een stralend recht gebitje. Heb voor de rest een heel gezond gebit (geen 1 gaatje) nooit iets aan hoeven laten doen. Maar mijn tanden en kiezen hadden te weinig ruimte in de kaak, waardoor ze uit de rij werden geduwd en ook uit het tandvlees, met als gevolg erg terugtrekkend tandvlees, zodat je bij sommige tanden en kiezen gewoon de wortels al kon zien. Volgens mijn ortho, moet dit na de behandeling ook (zo goed als) over zijn. Ben benieuwd...... :D
ma, 01/22/2007 - 11:49 Permalink