3de keer beugel - 32jaar (enkele vragen)

Author:
Toothies
Posted:
zo, 09/29/2019 - 06:44
Hey,

Even wat voorgeschiedenis:
Eerste keer gebeugeld op m'n 12j (omwille van open beet), met uiteindelijk na 3 jaar een zeer goed resultaat.
Daarna werd er beslist 'dat er nog genoeg plaats was om de wijsheidstanden erin te laten zitten' en niet operatief te verwijderen. Echter kwamen die wijsheidstanden eruit en hebben die min of meer m'n tanden verplaats/de kiezen vooruit geduwd, met als gevolg dat m'n tanden scheef stonden/ men retentiedraad kapot barste.

In 2008 opnieuw blokjes om dit probleem op te lossen. Ook hierbij niet al te slecht resultaat (hoewel niet zo als in 2004).
Augustus 2019 is bij m'n 6 maandelijks tandartsbezoek de retentiedraad losgeschoten.
Dus ben ik naar m'n orthondist gegaan.

September 2019:
Opnieuw openbeet te zien, kleine afwijking tanden positie -> voorstel: opnieuw blokjes.
OPG genomen: goede kaak, geen botafbouw, geen wortelresorptie te zien. 'perfecte mondhygiëne' zei die. Hoewel ik toch al bij één hoektand last had van bloed, enkel tijdens het poetsen.
DUS opnieuw blokjes om die scheve tand recht te trekken en die openbeet terug op te lossen + logopedie opstarten (aangezien die openbeet komt door m'n tong.

Maar nu merk ik toch een aantal veranderingen, die ik me bij de vorige keren niet kon herinneren:
Ik merk dat de positionering van een aantal blokjes niet op 1 lijn staan tov andere blokjes. Waardoor als je goed kijkt de metalen draad doorheen de blokjes ietwat scheef loopt (in dalende lijn). Hierdoor heb ik het gevoel (en ik kan dat ook voelen met men tong) dat 1 van m'n voorste deels milimeter naar beneden word getrokken dan de andere snijtand. Hierdoor komt die ene snijtand iets lager dan de andere. Die snijtand doet natuurlijk pijn.

Volgende probleem: Bloedend tandvlees op 2 tanden(die ene hoektand en tand ernaast). Hoewel er volgens mijn orthondist 'geen teken van ontsteking te zien zijn'. En ja, m'n tandvlees ziet er 'roze' uit. Maar sta nu al 3 ochtenden wel op met bloed rondom die 2 tanden.

Vraagstelling:
Is het normaal dat je tandvlees klein beetje bloed bij het dragen van een beugel (eerste 2 weken nu) omwille van de strakke herpotionering van de tanden?
(gebeld met tandarts, zei vond het 'normaal dat u tandvlees beetje bloed bij net dragen beugel).
En wat met die ene snijtand die door een (in mijn ogen) mis plaatsing van een blokje op die tand) deels naar beneden word getrokken.
Ik heb deels schrik dat er te felle tandresoptie zal optreden gezien m'n leeftijd & het feit dat dit de 3de keer is, dat ik dit moet meemaken in 22j (tussen eerste keer blokjes en 3de keer blokjes zit ongeveer 20j) Of is dit te voorbarig?
Lieneke

Met een beugel ga je altijd naar de mondhygienist of preventieassistent....het is moeilijk te reinigen en vaak reageert het tandvlees ook op de beugel. Bloedend tandvlees is niet normaal en daar mag zeker aandacht naar toe. Ik laat mensen minstens elke 3 maanden terugkomen.
ma, 09/30/2019 - 10:12 Permalink
Toothies

Als antwoord op door Lieneke

Met een beugel ga je altijd naar de mondhygienist of preventieassistent....het is moeilijk te reinigen en vaak reageert het tandvlees ook op de beugel. Bloedend tandvlees is niet normaal en daar mag zeker aandacht naar toe. Ik laat mensen minstens elke 3 maanden terugkomen.

Alvast bedankt voor de reactie.
Ik had dit dus vermeld aan de orthondist en hij zei dat hij niets zag uitwendig aan m'n tandvlees dat kon duiden op een ontsteking. Hij raad me gebruik van Pero-Aid aan, wat ik nu al een aantal dagen doe.
Mijn huidige tandarts, vertelde via de telefoon dat dit niet ongebruikelijk is dat u tandvlees rondom bepaalde tanden bloed. Wat ik op zich heel bizar vind.
het tandvlees bloed niet bij het eten, enkel maar bij het poetsen. Zij stelde wel voor dat ik eens langskwam volgende binnen 2 weken om dit eens na te kijken.

Er zijn wel maandelijkse controles bij de orthondist en ik zal regelen met om maandelijks een OPG te laten nemen van m'n tanden om na te kijken of ik wortelresorptie heb.
Bijkomende vraag: is dit verstandig om dit te doen, regelmatig een OPG om wortelresorptie voor te zijn.
En moest die er alsnog komen en je beslist om de behandelijk 'tijdelijk stop te zetten' wat bedoelen ze daarmee dan? Eventjes niet aanspannen van de draad in je beugel?
ma, 09/30/2019 - 12:59 Permalink