30 jaar en van plan om te beugelen

Author:
tinusje1981
Posted:
do, 01/19/2012 - 11:44
Beste lezers,

Ik ben zelf 30 jaar oud, en loop al ruim een jaar rond met het idee om te gaan beugelen.
Nu heb ik vorige maand eindelijk de stap gezet om naar een orthondontist te gaan. En heb fotos en gips gehappen.
De orthondontist waar ik ben geweest maakt gebruik van de Damon beugel. Hiermee worden tanden en kiezen bewogen door uw eigen lichaamskrachten. En kan ruimte gemaakt worden zonder gezonde tanden en kiezen te extraheren.
Dacht ik tenminste...

Ik kreeg mijn behandelplan. En schrok best wel. Duur behandeling is geschat op ongeveer 2,5 jaar. En voordat de beugel geplaatst kan worden moeten er eerst 4 kiezen getrokken worden. De nummers 14, 24, 35 en 45. Dat zijn volgens mij de kleine kiezen vlak naast de hoektanden..

Ik dacht dat door de Damon beugel er juist geen kiezen getrokken hoeven te worden.. En ben ook geschrokken van de lange behandeltijd.. Ik heb zowel boven als onder maar 1 scheven tand.

Door het moeten trekken en de lange behandeltijd ben ik wederom aan het twijfelen of ik wel moet gaan beugelen.

Iemand ervaring met een Damon beugel??
En wat vinden jullie van de lange behandeltijd en het trekken van 4 kiezen..
Vroeger toen ik jong was ging het helemaal mis bij het trekken van de onderste verstandskiezen..heb dus geen goede ervaringen met het trekken van kiezen.. :(

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Groeten tinus
Ortholimburg

Beste lezers,

De orthondontist waar ik ben geweest maakt gebruik van de Damon beugel. Hiermee worden tanden en kiezen bewogen door uw eigen lichaamskrachten. En kan ruimte gemaakt worden zonder gezonde tanden en kiezen te extraheren.
Dacht ik tenminste...



Damon is een zelfligerende beugel, dus waarbij de draden met kleine klepjes worden bevestigd ipv met elastiekjes. Dit zou resulteren in kleinere krachten, meer comfort en een snellere behandeling. Maar laat me eerst en vooral duidelijk zeggen dat omzeggens geen enkele claim ivm de Damon techniek "evidence based", dus wetenschappelijk bewezen is. Je kan daaruit concluderen dat Damon niet slechter werkt dan eender welke andere techniek maar ook niet beter. En het feit of er tanden weg moeten of niet, ligt niet aan het soort slotjes dat er op de tanden komt, maar hangt af van het te behandelen probleem en de behandelplanning.
Dus veel dingen die er beweerd worden over de Damon-techniek zijn, tot nader order, gebakken lucht.
do, 01/19/2012 - 12:11 Permalink
Ortholimburg

Dat kan inderdaad het geval zijn, maar dat is ook zo voor gewone beugels. Damon claimt wel dat het met hun techniek beter gaat dan met klassieke brackets maar dat is tot op heden nog niet sluitend aangetoond. Enkel op basis van een aantal clinical cases waar het wél goed gewerkt heeft ,kan je geen conclusies trekken voor andere patiënten. Trouwens, die clinical cases waar expansie goed gewerkt heeft kan ik ook laten zien en ik gebruik (bewust) geen Damon in mijn praktijk. In Brussel aan de univ waar ik werk wordt wél met Damon gewerkt en ik zie eigenlijk geen enkel verschil.
do, 01/19/2012 - 16:08 Permalink
Pingel

Ik heb in juli een kleine kies links onder laten trekken ( die naast mijn hoektand) aan de andere kant was al in mijn jeugd gebeurd en daardoor was mijn ondergebit niet symetrisch. Daarbij moest ik rechts boven een verstandskies laten trekken. ( een 5e die nog in mijn kaakbot zat en nog niet was doorgekomen) Is op dezelfde dag gebeurd en geloof me: dat kleine kiesje links oder was peanuts! :wink:

Ben sinds 23 augustus aan het beugelen en zie nu al zoveel resultaat dat ik iedereen aanraadt niet te twijfelen maar gewoon ervoor te gaan! Ik ben inmiddels 46 dus ook niet meer de jongste.....hoewel..... :lol: Ik moet nog 25 maanden!
vr, 01/20/2012 - 21:29 Permalink
Incognito

Mijn advies is, vraag een second opinion bij een andere orthodontist. Iedere orthodontist heeft een eigen visie. Er zijn orthodontisten die absoluut behandelplannen aanbieden zonder het trekken van kiezen. Zonder vertrouwen in een behandelplan is het niet aan te bevelen om hierin mee te gaan. Ikzelf heb ook bij meerdere orthodontisten een behandelplan opgevraagd en gekozen voor een behandelplan zonder extracties (trekken van kiezen).
zo, 01/22/2012 - 19:14 Permalink
Martijn84

Bij deze wil ik toch even reageren op het Damon verhaal.
Ik draag sinds oktober 2010 een Damon beugel en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de voortgang van de behandeling en de kwaliteit van het materiaal. Daarentegen ben ik de behandeling gestart met de intentie dat er geen kiezen getrokken hoeven te worden. Nu ruim een jaar later is er zeker een aanzienlijke verbreding gerealiseerd en veel ruimte gemaakt, maar nu blijkt toch onvoldoende om een mooi resultaat te krijgen. Daarom zijn er deze week bij mij ook 2 kiezen getrokken.

De claims dat er met een Damon beugel minder vaak kiezen getrokken hoeven te worden zullen ongetwijfeld ergens op gebaseerd zijn, maar het is geen wondermiddel. Als je simpelweg onvoldoende kaakbot hebt om alle tanden en kiezen netjes op een rijtje er in kwijt te kunnen is dat niet anders, en is trekken van tanden of kiezen of een operatie de enige optie.
wo, 01/25/2012 - 21:30 Permalink