2e Opinie

Author:
Joke81
Posted:
ma, 04/16/2012 - 14:10
Momenteel heb ik een vaste beugel en ik vraag me af of het mogelijk is om tijdens mijn behandeling een 2e opinie te bevragen en of hier hoge kosten aan vast hangen?

Vele groetjes
BJN

Zoals je misschien weet zijn de tandartstarieven sinds 1-jan 2011 niet meer centraal bepaalt door de overheid. Elke praktijk heeft daarom een apart tarief. Ook voor een tweede mening.
Die kun je zonder verwijzing gaan vragen door een afspraak te maken en te melden dat je een tweede mening wilt. Er zijn soms wachtlijsten maar niet overal. Zorg er wel voor dat je een betrouwbare orthodontist een tweede mening vraagt.
Op de website van de praktijk kun je zien hoeveel een tweede mening kost.
Maar realiseer je dat niet elke tweede mening de lading dekt. Voor een onafhankelijk advies kun je terecht bij de afdelingen orthodontie van de Universiteiten in Amsterdam, Nijmegen, Groningen.
ma, 04/16/2012 - 15:14 Permalink
Joke81

Om het even kort uit te leggen, (heb eergisteren men verhaal uitgebreid op het forum willen zetten maar na 2u typen en het voorbeeld te willen bekijken, was alles plotseling spijtig genoeg weg)

- 1e afspraak Orthodontist in September 2009, verplicht moeten veranderen van tandarts (waar ik al 20jaar bij was)
- 1 jaar naar Parodontoloog geweest
- Verschillende malen Endo laten uitvoeren, gevolg: kleine snijtand uitgevallen
- 2 kiezen laten trekken op aanraden van Endodontoloog om € 3000 te besparen (achterste kiezen in de plaats laten komen)
- Februari 2011 eindelijk vaste beugel gekregen. Achterste kiezen NIET mogelijk naar voor te plaatsen, blijkbaar nooit gezegd geweest. Bij lijmen van blokjes, tandvlees weggebrand, tandvlees weg!
- 9 Juni 2011, kaakoperatie laten uitvoeren (6mm naar voor, 3mm naar rechts) Advies: bottransplantatie + implantaten = € 4000
-Vorige maand op advies Ortho weer maar eens naar Tandarts voor bespreking
- 4 weken geleden naar Tandarts, advies: bovenaan 6 nieuwe kronen laten plaatsen????
- 2 weken geleden naar Ortho, advies: naar Tandarts voor bespreking (blijkbaar geen communicatie!)
- Vorige week, telefoon gekregen van Tandarts voor bespreking
- Vandaag Ortho gebeld, moet je niet voor bij mij zijn maar bij de (op haar aanbevolen) Tandarts

Wat ik mij afvraag: Wie is er Orthodontist, wie wordt er armer en waarom draag ik eigenlijk een vaste beugel?
ma, 04/16/2012 - 15:42 Permalink
BJN

Dit is vervelend. Een erg complex probleem. Ik kan goed begrijpen dat je daarmee zit... Ik adviseer je bij de universiteit (Gent, Brussel?) na te vragen of zij genegen zijn een tweede mening te doen. Ortholimburg zit in limburg...

Veel specifieks kun je niet verwachten van een tweede mening zonder plaatjes etc. Eigenlijk niet zonder een goed gesprek en klinische beoordeling. Dus toch naar een orthodontist. Bel er een paar. Ook Belgie is niet groot, dus op rijafstand is vast een orthodontist te vinden.
ma, 04/16/2012 - 15:47 Permalink
Joke81

Misschien toch maar een 2e opinie vragen aan een Ortho.. Kan deze de behandeling verderzetten of moet de beugel dan verwijdert worden en van voor af aan worden begonnen inclusief de hoge kosten die eraan vast hangen?

Groetjes en bedankt voor je antwoord en begrip!
ma, 04/16/2012 - 16:12 Permalink
Ortholimburg

In de regel kan je terecht bij elke orthodontist voor een 2e opinie, en daar zal waarschijnlijk een orthodontisch advies worden voor aangerekend, iets tussen 30 en 35 Euro, zonder radiografiën of zo .Ik zou altijd een orthodontist zoeken die niet in de directe omgeving zit van uw behandelende ortho, geeft meer kans op een objectief oordeel. Je kan uiteraard ook terecht in de orthodontische diensten van de KU Leuven RU Gent of VU Brussel, maar je moet er rekening mee houden dat de universitaire diensten soms nogal (onterecht) kritisch doen over behandelingen vanuit de periferie. Om een lopende behandeling over te nemen, is de kans groot dat de apparatuur die je nu hebt gesloopt wordt en er helemaal opnieuw wordt gestart, hangt een beetje van geval tot geval af. Als er niet meer veel werk is wil ikzelf een behandeling nog wel eens verderzetten met de aanwezige apparatuur, maar dan enkel als alles intact is en er nog maar voor een paar maanden werk is. Maar een transferbehandeling is in principe gewoon een nieuwe behandeling voor de nieuwe orthodontist.
di, 04/17/2012 - 01:42 Permalink
Joke81

Bedankt voor je reactie OrthoLimburg! Dus een 2e opinie kan eigenlijk nooit geen kwaad... En kost me niet waanzinnig veel geld. :-) Ik zit ook in de eindfase, want tegen deze zomer zou men beugel eruit mogen (zeggen ze).

Uiteindelijk heeft mijn Ortho een afspraak geregeld samen met mijn Tandarts om alles te bespreken, zoals zij al maanden heeft beloofd. Vind het spijtig dat ik mij daar eerst voor moet 'boos' maken voor dit gebeurt.

Ik ben eens benieuwd en hou jullie op de hoogte!

Nog eens bedankt voor jullie reacties, Ortho's!!!

Groetjes!
za, 04/21/2012 - 11:41 Permalink