2e beugel en wortelresorptie

Author:
Revenge
Posted:
ma, 05/25/2009 - 12:17
Hallo allemaal,

Ik heb op de lagere school al eens een beugel gehad om mijn tanden recht te zetten en mijn overbeet te corrigeren. Losse beugels en een blokbeugel. Ondertanden hoefden niet volgens de tandarts (die ook de beugel regelde) want die zag je toch niet. Naar mijn idee is dit volledig voor niets geweest, alles staat weer zoals het stond en ook de overbeet is er nog/weer.

Nu ik 32 ben en mijn huidige tandarts me weer plezier heeft gegeven in het hebben van een mooi gebit, overweeg ik een beugel. Hoofdreden is toch de overbeet die voor klachten zorgt. Ondertanden bijten in mijn gehemelte en mijn kaak “knakt” vaak en voelt niet fijn. Ben bij een goede ortho geweest en het voortraject is gestart.

Nu bleek uit de foto´s dat ik bij enkele tanden en kleine kiezen last heb van wortelresorptie. Hoeveel risico loop ik nu bij een 2e beugel? De orthodontist durfde er geen zinnige uitspraak over te doen. Ik loop dus het risico dat er tanden gaan uitvallen, maar ze kunnen ook best blijven zitten.

Wie kan me daar wat meer over vertellen?
BJN

De kans op voortzetting van de wortelresorptie bij een herhaalde behandeling is zeer groot. De mate van deze resorptie hangt af van de individuele gevoeligheid ervoor (bij jou al bewezen groot). Groot risico dus. Behandelingsmethode en tijdsduur zijn andere factoren die meespelen.

Dat kan elke orthodontist je vertellen want de literatuur is daarover unaniem. De vraag is of je bij een orthodontist was. Lees ook eens het onderzoek van de consumentenbond hierover in het aprilnimmer 2009.
ma, 05/25/2009 - 22:21 Permalink
Revenge

Ik ben nu wel bij een echte orthodontist. De beste man van de eerste beugel daar kom ik nooit meer. Die heeft te veel verprutst. Door hem heb ik ook een flinke angst voor de tandarts gekregen.

Ik heb ook wel het idee dat dit een goede ortho is (waar ik nu zit), maar hij laat de beslissing aan mij, en ik heb er geen ervaring mee, dus ik weet niet wat ik moet beslissen. De ortho had een geval met wortelresorptie gehad wat ook op het randje was, maar daar is alles goed gedaan. Maar ik snap dat hij geen garanties durft te geven. Hij gaf aan dat hij dus langer wil behandelen en regelmatig foto´s gaat maken om het in de gaten te houden.

De ortho geeft dus aan dat de kans er in zit dat de wortelresorptie doorzet, maar hoe erg is dat? Vallen dadelijk echt die tanden er uit? Merk je dat op tijd en valt het dan nog te voorkomen? Ik weet gewoon niet wat een goede beslissing is in dit geval. Dit forum leek me een mooie optie om wat deskundige meningen er op los te laten :D

Ik heb gezegd dat de beugel wel graag wil, die last van mijn kaak wordt namelijk ook langzaam erger. Maar kronen enzo met schroeven in mijn kaak....brrrr dat ga ik echt niet overleven. Nee, dat tandartswerk voor gevorderden is ook nog iets te gevorderd voor mij. Dat gaat niet goedkomen
di, 05/26/2009 - 09:17 Permalink