27 en een buitenboordbeugel

Author:
beugelbekkie27
Posted:
zo, 02/15/2009 - 19:57
Hallo, is er iemand die ervaring heeft met een buitenboordbeugel op volwassen leeftijd? Ik ben 27 en heb sinds vorige week een buitenboord beugel. Ook krijg ik in maart mijn slotjesbeugel. En in december heb ik al een kaakverbreder gekregen. Ik vind dit allemaal niet erg, maar die buitenboord beugel, tsja, dat is vrij lastig, als je gewoon een baan hebt en s avonds je hobby's nog wilt uitoefenen, zonder voor gek te lopen met een petjesbeugel op. want hij moet wel minimaal 14 uur gedragen worden. Heeft iemand tips en weet iemand hoelang je een headgear moet dragen,als je volwassen bent? Volgens mijn ortho moet ik hem 2(!) jaar dragen en dat zie ik eigenlijk niet zitten. Alvast bedankt!
buitenbeugel

Heey!

Alles goed?
Het is inmiddels juli.. dus wellicht een beetje laat na jou bericht maargoed..
Ik wilde even reageren.. ik ben 25 en draag ook een buitenbeugel..
Met nek en petje.. draag hem ook overdag.. ook in t openbaar..

In het begin is dat even wennen, omdat men het niet gewend is.. Maar, ik ken nog een collega-buitenbeugel drager.. een vrouw van 36. Zij woont in Groningen en zij draagt hem ook overdag in het openbaar.. ook tijdens kantoor uren, op haar werk. Het kan best. Maar, je moet je er even overheen zetten..
Wellicht, zullen jongeren een keertje lachen of staren of wijzen. Maar, daarvan moet je je niets aantrekken..
Zou ik zeggen.. Daarbij ligt het ook een beetje aan wat voor persoon je bent qua karakter.. en of je man of vrouw bent denk ik.. Maar, in principe moet dat niets uitmaken..

Ik ben 25jr. man, en heb er eigenlijk geen probleem mee.. Ik heb hem zelfs een paar keer gedragen tijdens stappen, of een bezoekje aan t terras ofso. Maar, het kon me weinig bekoren.. Ik kreeg eerder complimenten en respect van mensen, of mede beugeldragers.

Groeten! als je meer info wil kun je me altijd mailen..
ma, 07/27/2009 - 15:16 Permalink
beugelbekkie27

Hoi!

onderhand ben ik wel gewend geraakt aan de buitenbeugel, al had ik dat nooit gedacht. Alleen draag ik hem niet buitenshuis, hoogstens een keer als ik in de voortuin sta, maar voor de rest niet als ik visite krijg en iemand aan de deur komt, op enkele mensen na dan. Dus het is regelmatig echt plannen wanneer ik hem in doe, anders kom ik niet aan de 14 uur. Gelukkig zie ik wel resultaat al, na een aantal maanden dragen, anders weet ik niet of ik het had volgehouden. Ik vind het erg knap dat je hem gewoon op doet , waar je ook heen gaat! Ik ben een vrouw, 27 en zie dat écht niet gaan gebeuren, sterker nog, mijn vriendenkring en naaste familie heeft hem zelfs nog nooit op gezien, zo erg vind ik dat ding. Ik voel me zo dom eruit zien ermee, dat ik het al erg vind, om in de spiegel te kijken. :roll:
Maar in elk geval bedankt voor je reactie, toch erg fijn om te horen dat er meerderen zijn, zoals ik en dat je m gewoon op doet, vind ik helemaal top. Ik heb het lef er niet voor. :wink: Hoelang moet jij m in hebben?

groetjes!
wo, 07/29/2009 - 19:42 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Ik heb vanaf toen ik 11 was ruim twee jaar een buitenbeugel gehad. Eentje met een elastische nekband. Die buitenbeugel droeg ik toen niet naar school, maar wel thuis en 's nachts. Ik had er eerst wel moeite mee, maar toen mijn beste vriendin er precies zo één kreeg, droegen we hem ook gewoon allebei als we buiten waren. Dat hielp wel :D .
Ik vind het wel apart dat je als volwassene zo'n beugel hebt gekregen, omdat ik de mijne juist moest hebben toen ik in de groei was. Maar misschien is het om een andere reden?
In ieder geval veel succes allebei!

Groetjes Joy-joy
wo, 07/29/2009 - 22:14 Permalink
beugel

Hallo, is er iemand die ervaring heeft met een buitenboordbeugel op volwassen leeftijd?

Hoi!!
Ik begrijp het niet. Een buitenboordbeugel is toch om je kaken te veranderen? Maar dat kan toch niet meer als je volwassen bent? Of toch wel? Ik hoop het, want mijn kaken staan ook niet goed en dan wil ik ook een beugel.
wo, 08/26/2009 - 00:10 Permalink
cosmogirl

Hallo,

Tot mijn verbazing lees ik hier van een aantal volwassen forumleden dat zij een buitenboordbeugel hebben. Mag ik vragen wat de reden daarvan is? Wat gaf de ortho er voor toelichting bij?
Ik zou er namelijk eigenlijk wel een kunnen gebruiken in de zin van dat ik een overbeet heb, maar mijn ortho vind het plaatsen van een slotjesbeugel voldoende. ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Groetjes
do, 09/03/2009 - 20:17 Permalink
gatso24

Helaas ! Voor overbeten werkt een headgear niet bij volwassenen. Reden; de kaak is uitgegroeid en kan dus niet meer met een HG worden geremd.

Waar dan wel voor? Kiezen naar achteren verplaatsen ! Dit wordt gedaan om een mooie occlusie te creeren, vaak met behulp van elastieken. Kiezen naar achteren verplaatsen met elastieken is lastig dus kan je oa. een HG gebruiken. Er zijn echter ook andere apparaten die dit kunnen (frog, trompet, hilgers etc etc)
do, 09/03/2009 - 22:11 Permalink
cosmogirl

Oke, maar wat is dan het verschil tussen een overbeet een een slechte/verkeerde occlusie? Een overbeet betreft dan blijkbaar de hele kaak, en een occlusie alleen de kiezen, zoiets? ik geloof dat ik het al een beetje snap ;) Er is natuurlijk niet zomaar ruimte om kiezen naar achteren te verplaatsen, bij mij in elk geval niet..
vr, 09/04/2009 - 13:46 Permalink
gatso24

Dit wordt lastig om uit te leggen.

Zie het als 2 vuisten met de knokkels tegenover elkaar. Als de punten van je vuist elkaar raken (end-to-end) heb je geen goede occlusie. Schuif je iets door en vallen de knokkels naastelkaar-inelkaar heb je occlusie. Maar die kan verkeerd zijn (in de tandheelkunde).

Staat de onderkaak:

te ver naar achter, dus een overbeet, dan heet dat malocclusie Klasse II
te ver naar voren, dus een centenbak, dan heet dat malocclusie klasse III
precies goed t.o.v. de bovenkaak = Klasse I

Met een HG verplaats je de kiezen. Echter de tanden die voor de kiezen staan (dus kleine kiezen, hoek en snijtanden) blijven -grotendeels- staan. Om die ook naar achteren de verplaatsen (om een goede beet te verkrijgen) heb je dus elastieken nodig die de elementen verplaatsen.

Bij jonge kinderen die nog in de groei zijn, kan je met een HG of activator de hele kaak gelijk remmen, om zodoende een mooie beet te creeeren. Individuele elementen worden vaak later met vaste apparatuur verplaatst. Kijk een op de volgende link, die laat prima zien hoe een HG werkt bij jongeren;

http://www.beugel.nl/beugels/index2.html en kies de buitenbeugel of activator

En idd soms ontbreekt de ruimte en zullen er kiezen moeten worden verwijderd (bv de verstandskies)
vr, 09/04/2009 - 23:56 Permalink
MaxPayne

haha ik lig hier echt in een deuk , ik begrijp beugelbekkie helemaal ik zou ook niet verder als mijn voortuin komen met zo'n ding op die leeftijd , ik zal nooit meer vergeten dat toen ik 11 jaar oud was, kwam er een een kamaraad met een buitenboordbeugel met een gekleurd bandje in zijn nek op bezoek ... en ik had een jonge BullTerrier die ging met zijn voorpootjes tegen zijn rug staan en trok heel hard aan dat bandje en wou niet loslaten en die jongen gilde het uit van angst ... had ik dat maar gefilmd denk ik welis . :smt005 (ps zijn beugel was nog in orde daarna, stevig dingetje) (ps mag ik vragen wat voor kleur het elastic heeft bij volwassenen? :D zwart of huidskleur? )

ps ik zou het ook niet buiten aandoen , maar dat ding in mijn zak houden en altijd thuis aandoen (liefst als er geen visite is ) , en ja op je werk kan ook mischien wel als collega's humor hebben want dan pak je natuurlijk al 6uur beugeldragen mee en je word alleen door je collega's uitgelachen , en na 2 jaar heb je wel rechte tanden dat betekent dat je veel meer succes bij vrouwen hebt dus is het een soort van investering , wie mooi wilt zijn moet pijnlijden is het.
zo, 12/27/2009 - 13:50 Permalink
Karin002

Hallo,

Ik ben 43 jaar.
En draag sinds 4 weken een buitenboordbeugel met een activator.
Ik ben telefooniste en moet de beugel 16 uur per dag in.
Dus ook met het werk mensen verstaan me amper.
Ik heb aan de ortho gevraagd hoe kan ik dit oplossen zei die: Over 3 maanden heb je een plaatbeugel die tegen je gehemelte aan zit.
Ik zei en de slotjes beugel dan? zei hij die krijg je niet.
Kan dit??

Gr,Karin
za, 02/27/2010 - 11:45 Permalink
BJN

zie: beugel.nl over de werking van deze beugels.

Ik heb tot nu toe mijn mond gehouden....
Maar die ortho's van jullie behandelen volwassenen wel erg ouderwets. Buitenbeugels en activatoren werken op de groei (zie text van beugel.nl). Dus bij kinderen heel goed. Maar bij volwassenen..... Je komt er wel achter of iemand goed wil meewerken, want als het op volwassen leeftijd lukt dat te dragen, dan lukt daarna alles! Dat is jullie voordeel.

Even uit nieuwsgierigheid: die ortho's van jullie raden waarschijnlijk het gebruik van witte brackets af, toch?
za, 02/27/2010 - 11:52 Permalink
BJN

Buitenbeugel
Met een buitenbeugel wordt de groei van de bovenkaak geremd, terwijl de onderkaak wel op de normale manier doorgroeit. De zogeheten overbeet wordt dus kleiner gemaakt. De buitenbeugel kan alleen worden gebruikt wanneer je nog in de groei bent.

Activator
De activator is een uitneembare beugel die bestaat uit een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel wordt 'actief' bij praten of slikken. Het effect is vergelijkbaar met de buitenbeugel: remming van de groei van de bovenkaak.
za, 02/27/2010 - 11:54 Permalink