23 jarige: 6 mnd beugel&bitje OF 2 jr beugel&implantaten???

Author:
Guapa
Posted:
za, 07/02/2011 - 00:36
Hallo,

Afgelopen januari zijn mijn tanden (rechtsvoor boven + onder) scheef komen te staan door een psychische cliënt. Hier ben ik absoluut niet blij mee en ga ik wat aan laten doen (op kosten van de verzekering van die cliënt).
Nu heb ik uit mezelf altijd al een recht gebit gehad. Tien jaar geleden bleek dat in mijn bovenkaak twee kiezen (eentje links en eentje rechts) ontbraken, die waren nooit door gekomen. De orthodontist van toen heeft destijds twee gezonde kiezen laten trekken, de andere twee ertussen laten komen en boven een slotjesbeugel van een maand of vier erin gezet om de boel netjes te maken.

Op dit moment sta ik voor de volgende keuze:

Optie 1 Ik kan voor een half jaar een slotjesbeugel nemen waardoor de scheef geslagen tanden weer netjes in de rij komen te staan. Doordat vroeger die kiezen zijn getrokken heb ik boven minder tanden dan onder met als risico dat mijn kaak minder stabiel is en ze bij een kleine klap weer scheef kunnen gaan staan. Om dit te voorkomen kan ik een bitje gaan dragen bij de risico sporten die ik beoefen.

Optie 2: Ik kan voor twee a drie jaar een slotjesbeugel nemen waardoor er in mijn bovenkaak een ruimte wordt gecreëerd op de plekken waar die kiezen destijds getrokken zijn. Hier zullen dan implantaten worden geplaatst waardoor ik boven en onder weer een gelijke hoeveelheid tanden heb en mijn kiezen netter op elkaar zullen passen. Hierdoor zou het risico kleiner zijn dat mijn tanden bij een kleine klap weer scheef gaan staan doordat mijn kaak dan stabieler is met de normale hoeveelheid tanden. Mijn bovenkaak is ook daadwerkelijk een stukje kleiner dan mijn onderkaak doordat ik daar twee tanden mis. Voor de orthodontist tien jaar geleden een makkelijke oplossing voor rechte tanden maar nu blijkbaar een risico op snellere kaakbreuken bij eventuele valpartijen.

Optie 1 wordt volledig vergoed vanuit de letselschaderegeling. Bij optie 2 zal ik zelf veel (1500 per implantaat) moeten bij betalen aangezien dit niks met het incident te maken had. Het duurt twee jaar langer maar ik zal wel een sterker gebit hebben. Mijn tanden zijn allemaal gezond, ik heb nooit gaatjes en mijn tandvlees ziet er gezond uit. Het is nooit iemand opgevallen dat ik in mijn bovenkaak twee kiezen minder heb.
Dus ga ik er nu voor kiezen om mezelf twee jaar te kwellen met pijnlijke tandcorrecties, waarna ik wel een mooie bredere glimlach zal hebben en mijn gebit sterker zal zijn (is dat ook daadwerkelijk zo?). Of is het verstandig om de korte beugelversie te doen en voortaan met risico sporten een bitje te dragen?

Ik hoop dat iemand hier een goede deskundige kijk op heeft want ik zou echt niet weten wat hier de beste keus in is. Hopelijk hebben jullie wat tips!

Alvast bedankt!
Guapa

Bedankt voor de reactie Grace.

Ik heb er een röntgenfoto bij gedaan die twee weken geleden gemaakt is. Hier kun je zien dat ik in mijn bovenkaak 12 tanden heb en in mijn onderkaak 14 tanden. Al zie ik er ook op dat ik boven nog 2 verstandskiezen heb terwijl ik onder blijkbaar geen verstandskiezen heb? (die zijn ook nooit door gekomen)

Ik neem zoieso een beugel voor de scheve tanden. Ik vraag me alleen af wat wijsheid is; om bovenin net zoveel tanden te maken (twee implantaten voor de gezonde getrokken tanden) als onderin? Maakt dat mijn gebit werkelijk steviger en mooier?
Attach
ma, 07/04/2011 - 11:10 Permalink
diamantine

Ik beoefen een sport met jaarlijks 5-10 doden :( Ik heb al eens een ernstig ongeluk mogen ervaren, al mn tanden stonden scheef! Ik zou dus echt bewust kiezen voor duurzaamheid. Vooral als je vaker een klap mag verwachten.

PS waar hweb je dat bitje laten maken? Ik wil er ook eens naar informeren. En wat kost dat ongeveer? Sorry ik vervuil jouw topic
di, 07/05/2011 - 19:57 Permalink