20 jaar, binnenkort beugelen!

Author:
Nurse024
Posted:
di, 12/30/2014 - 11:00
Hallo allemaal!

Ik ben 20 jaar en ben anderhalf jaar geleden voor het eerst sinds mijn 4de(!!!) levensjaar weer naar de tandarts geweest, dit resulteerde in een narcosebehandeling omdat ik angstig was en er gewoon ontzettend veel moest gebeuren. Ik heb er geen moment spijt van gehad! Ik had ontzettend last van mijn gebit en leefde op een cocktail van ibuprofen en paracetamol :smt012 . Nu ga ik braaf elke 3 maanden naar de mondhygieniste en gewoon voor controle bij de tandarts :D

Maarrrr. Mijn tanden hebben mijn hele leven scheef gestaan. Ik heb een open beet, mijn bovenkaak is te smal vanwege mondademhaling/verkeerde tongligging en mijn kiezen sluiten niet goed aan. Nu ik eindelijk het geld bij elkaar gesprokkeld heb om naar de ortho te gaan heb ik dan ook een maand geleden een intake gehad. :D Ik moest 2 weken terug happen en foto's laten maken en de 16de hoor ik eindelijk wat nu precies het behandelplan gaat worden.
Ik heb ontzettend spijt dat ik niet eerder aan een beugel ben begonnen, en zie er ook wel een beetje tegenop. Maar ik schaam me al zo lang voor mijn gebit dat het echt tijd wordt dat ik er iets aan laat doen. Als jullie het leuk vinden zal ik hier wat foto's plaatsen van de voortgang :)


Groetjes van een toekomstig beugelaar ;)
Tamaartjelief

Van Harte met de grote stappen die je hebt genomen de afgelopen jaren. Nu aan de beugel stoer hoor! Super dat je zo goed voor jezelf zorgt. Daar mag je trots op zijn.
Ik heb zelf sinds 2,5 week een beugel. Ik heb breakens. Ondanks dat ik als kind (9-12 jaar) een beugel had gehad vond ik het ook spannend. Grappige is dat de dingen die ik toen pijnlijk vond ik nu helemaal geen last van had en andersom. En dat de tieners om me heen het heel anders ervaren als ik. Nu begreep ik van de ortho dat een volwassenen( Ik ben 37 jaar) het ook heel anders ervaren als tieners. Blijft iets heel persoonlijks!
Wat ik je wil mee geven is dat ik de eerste week pittig vond. Ik heb een paracetamol spiegel opgebouwd. Je hebt letterlijk een mond vol. Ik twijfelde heel erg om na een week terug te gaan om de draden bij te laten buigen en vragen of ze iets aan de ringen konden doen die me tong openhaalde. Ik heb het gedaan, omdat ze hadden gezegd dat ik altijd kan bellen. Ook al voelde ik me een beetje een watje. Ik ben achteraf heeeeeeeeeeeeeeeel blij dat ik het gedaan heb. In 10 min tijd werd het echt zo veel beter. Gewoon bellen dus als er iets uitsteekt en je het niet met wax af kunt. Ik kreeg ook gelijk tips mee. Ik moest minder mijn tanden poetsen :oops: . Ik heb een heel schoon gebit. Extra poetsen (buiten de 3 a 4 keer die ik normaal al poets) maakte mijn tandvlees alleen maar open. Ik kan dan beter spoelen als ik toch wil reinigen. Lang verhaal: bellen en vragen is echt waard. Na 2 weken is het bij mij allemaal gewend. Dan is het gewoon dingen in stukje te snijden omdat afhappen niet kan. Omdat mijn tanden en kiezen gevoelig zijn. Blaren zijn geheeld. Mond vol gevoel neemt af. Eerst reacties van mensen om je heen zijn geweest. (Die waren heel verrassend! Leuk en minder leuken. Ik heb zelf 3 kids en zie per dag heel veel kids en die reacties waren allemaal geweldig!)

Als je een dipje hebt: je doet dit voor jezelf en je bent het waard!

Succes komende weken! Leuk als je laat horen hoe je het ervaart.

Groetjes Tamaar
vr, 01/02/2015 - 11:54 Permalink
Nurse024

Hoi!!

Bedankt voor je reactie.. Ik ben vandaag bij mn ortho geweest om het behandelplan te bespreken en het Is me vies tegen gevallen.. Een beugel lijkt voor mijn gebit niet genoeg om de boel te fixen. Ik zal een bovenkaak verbreding nodig hebben waarbij ze dus een "smile distractor" in je gehemelte plaatsen die je zelf voor een bepaalde periode aan moet draaien.. (brr) Na deze operatie krijg ik dan ook nog een blokjes beugel en moet ik waarschijnlijk ook mijn onderkaak naar voren laten plaatsen door middel van een tweede operatie en nogmaals een beugel.. Ik zie er aan de ene kant best tegenop maar aan de andere kant weet ik hoe graag ik een mooi gebit wil en ik moet er nou eenmaal wat voor over hebben!
vr, 01/16/2015 - 17:38 Permalink
esmecelene

Ik zou zeggen : ga ervoor ! Ik ben begonnen met een beugel op mijn 18e, nu eenmaal bijna 20 en hij zal er over een paar maandjes al uit gaan. Ik had gekozen voor een keramische beugel. Ik kon met beugel in, voor het eerst met zelfvertrouwen lachen. Hij valt wel iets op, maar niet drastisch.
za, 04/11/2015 - 20:29 Permalink