2 jaar beugelen en 4 kiezen laten trekken, moet dat echt ??

Author:
E.lisa
Posted:
di, 05/25/2010 - 12:54
Hallo,
ben vorige week voor een 1e consult bij een ortho geweest,
hij wil me helpen maar ik moet dan ong. 2 jaar beugelen en 4 kiezen laten trekken!!
Ok, wat moet dat moet maar ...... 4 kiezen?? daar twijfel ik toch ernstig over vooral omdat ik links al 1 kies tekort kom boven en onder.
Nu lees ik overal berichten dat dat tegenwoordig helemaal niet meer zo aan de orde is, extracties, niet met de modernere technieken.
Dus mijn vragen:
zou het kunnen dat een andere ortho hetzelfde kan maar dan zonder de kiezen te laten trekken of minder misschien??
En weet iemand misschien een ortho. voor volwassenen omgeving Zutphen die dat zou kunnen??
En als ik voor een 2e consult ga met de foto's maken e.d., kan ik die gegevens evt. meenemen naar een andere praktijk of wordt dat niet geaccepteerd??

Ik hoop dat iemand wat bruikbare antwoorden voor me heeft!!
Ik wil graag iets ondernemen om mijn gebit weer op orde te krijgen maar ... wil ook wel precies weten waar ik dan aan begin en dat ik het juiste onderneem!!
Vr.gr. E.lisa
Romy32

zou het kunnen dat een andere ortho hetzelfde kan maar dan zonder de kiezen te laten trekken of minder misschien??

De enige manier om daarachter te komen, is daadwerkelijk langs te gaan bij een andere orthodontist. Misschien durft hij of zij het wel aan zonder kiezen te trekken. Ik heb al m'n kiezen nog (behalve dan de verstandskiezen), weinig ruimte, maar toch is er niets getrokken voor mijn beugel. Boven staat het echt perfect, en onder komt het ook goed, zegt de ortho. Kiezen trekken is dus lang niet altijd nodig, en als je er erg over twijfelt is het dus zeker een second opinion waard.

En als ik voor een 2e consult ga met de foto's maken e.d., kan ik die gegevens evt. meenemen naar een andere praktijk of wordt dat niet geaccepteerd??

Voordat ik bij mijn huidige orthodontist kwam, was ik al bij een ander geweest. Daar zijn afdrukken en een OPG (overzichtsfoto) gemaakt. Omdat ik de plannen van deze ortho niet erg zag zitten, ben ik dus overgestapt. Ik heb gevraagd of ze het OPG wilden doormailen naar mijn nieuwe ortho. Dat hebben ze gedaan, en die hoefde daar niet opnieuw te worden gemaakt. Ik weet natuurlijk niet of ze dat overal zo doen, maar wie weet tref je het, net als ik.
wo, 05/26/2010 - 19:25 Permalink
E.lisa

Bedankt voor de reacties :D

Wat ik nu gedaan heb is een afspraak maken met mijn tandarts, ik ben daar al sinds mijn kindertijd dus hij kent mijn gebit en heeft alle gegevens, ik wil aan hem de vraag voorleggen of het verstandig is om 4 kiezen te laten trekken (zal hij dan zelf ook wel moeten doen denk ik) gezien ik er al 2 mis.
Als ik erover moet oordelen is het gevoelsmatig en lijkt het me niet verstandig n.l. maar misschien is het wel geen probleem :roll:
Ik hoop nu dus op een duidelijke en eerlijke mening en oordeel van mijn tandarts om mij verder te helpen.
Verder probeer ik ook een afspraak te maken bij een ander ortho, alvast voor achter de hand maar pffft welke!!

Een vraagje daarover, ook uit nieuwsgierigheid.
Ik vraag me n.l. of er een verschil (in het algemeen) te bemerken is tussen de oudere en jongere generatie orthodontisten en ook tandartsen.
Tuurlijk altijd, de oudere heeft meer ervaring en de jongere meer van deze tijd maar ....
merk je dat als patient/client??
Aanleiding van deze vraag is dat ik in mijn geval (volwassene die zo makkelijk en zo goed en zo snel mogelijk geholpen wil worden, tuurlijk :-? ) aan de ene kant dan zou kiezen voor een oudere gezien de ervaring en het "goed" zijn en aan de andere kant voor een jongere gezien de modernere technieken en het "makkelijker" en "sneller" behandelen.
Maar wat weet ik ervan!!
Ik ken nu mijn eigen (oudere)tandarts en onlangs bij een andere(jongere) tandarts geweest en er zat echt een enorm verschil tussen en dan heb ik het niet over de kwaliteit hoor maar over de uistraling, de omgang met. Mijn eigen tandarts staat echt boven je en die ander ben je bevriend mee om het zo maar te zeggen.
Dat weet ik ervan en ben nu gewoon benieuwd of zich dat ook uit in manier van behandelen en of anderen er ook bijzondere ervaringen mee hebben.
Pfft duidelijk verhaal :-? gewoon leuk als iemand hier op wil reageren.
di, 06/01/2010 - 13:10 Permalink
alpifresh

Ik ben weggelopen bij jongere orthodontisten (30-50 jaar) omdat we het niet eens konden worden over het behandelplan. Ze wilden niet luisteren naar wat ik wilde, alleen maar hun eigen zin doordrammen. Ze stonden niet open voor een compromis. En bot dat ze waren!!
Ik ben ook bij een vrouwelijke geweest. Iets betere sociale vaardigheden (bereid wat meer uit te leggen), maar net zo'n muur voor d'r hoofd als de rest.

Ik zit nu bij een oudere ortho (60+) en hij is een verademing! Hij is een schatje, doet echt zijn best om klantgericht te zijn, voldoende aandacht aan me te besteden. Geen assistenten, hij doet alles zelf. En mijn behandelwens heeft hij direct geaccepteerd, geen enkel probleem. Hij zei zelfs dat wat de anderen met mijn gebit wilden, niet mogelijk was: "Je bent daar niet voor gemotiveerd, dus dan kan het niet."

Ik heb het er met BJN over gehad (niet over het verschil in leeftijden, maar over het verschil in wel/niet naar de patiënt luisteren) en hij zei dat veel orthodontisten niet zo ruimdenkend zijn. Dus dat ze alles volgens het boekje willen doen, zoals ze het geleerd hebben, en niet flexibeler willen omgaan met al hun kennis. Maar BJN valt toch niet onder de oudere generatie, dus misschien is het geen kwestie van verschil in leeftijd, maar verschil in opleiding? Door wie zijn ze het sterkst beïnvloed tijdens hun opleiding? (BJN is opgeleid door mijn ortho...)
di, 06/01/2010 - 16:12 Permalink
E.lisa

Ben inmiddels weer bij de ortho geweest,
09-09 gaat het beginnen, eerst boven de boel op rij zetten en ruimte maken en na ong. 3 maand ook onder ennnn in 1e instantie gaan de kiezen er niet uit pfft dat was ff een opluchting zeg.
Met de foto's er nu bij zag hij toch wat ruimte en omdat ik paro heb met vrij veel bot verlies is hij bang dat hij die 4 gaten die onstaan bij het trekken van de kiezen niet meer kan dichten wat dan weer anderen problemen zal geven.
Ben er super blij mee nu, door de paro, het ruimtegebrek en de verkeerde verhouding van mijn tanden en kiezen nu zitten er al een paar tanden los en bijt ik er tegen aan, heb dus gewoon niet zo heel veel tijd te verliezen en kan niet nog maanden op zoek gaan naar een andere ortho die het misschien anders zou doen.
Is goed zo, geen getwijfel meer hierover, ik ga ervoor en zie enorm uit naar de vooruitgang :D
vr, 07/09/2010 - 09:13 Permalink
E.lisa

En, gister was het dan zover ......de beugel ......(slotjesbeugel)

Ik verheugde me er gewoon op, eindelijk vooruitgang van mijn gebit i.p.v. iedere keer maar zien dat het slechter wordt en me daardoor steeds meer zorgen maken.
Ik heb zo'n 20 jaar geleden ook een beugel gehad en daar heb je dan een bepaalde herinnering aan:
zo ook met die elastiekjes om de slotjes doen, ik zie en voel bijna voor me hoe ze er dan aan trekken en wat voor een geweld er eigelijk bij komt kijken.
Nu heb ik bovenin 2 tanden los staan waardoor ik dus best een beetje bang voor dat geweld was,
de mh die die beugel plaatste er dus ook heel duidelijk op gewezen want ojee ze zouden me die tanden er maar uit drukken met dat geweld.
Ten eerste zei ze dat het wel meeviel met dat lostaan (ze heeft nog wel extra gekeken) en ten tweede .....ik voelde niet eens dat die stiekjes eromheen gingen .... is dat ff anders dan ik dacht zeg .... fijn hoor.

!!! Vind het trouwens ook erg goed dat ze tijdens het plaatsen (en ik dus niets kan zeggen) ze info geeft over eet en drinkwaren, waar je op moet letten betreffende de beugel maar ook in het algemeen,
weet niet of dat een standaard procedure is maar ik vind het een zeer goede oplossing voor de stilte die anders zou vallen!!!

Even een paar vraagjes:
in de praktijk waar ik kom hebben ze 3 ortho's en volgens de mh hadden ze alledrie hun eigen brackets, de ortho die ik heb zweerde bij de brackets die ik nu heb (zijn kleiner dan ik me herinner trouwens)
De uitkomst en de duur van de behandeling was wel hetzelfde.
Waar kan dan verder dat verschil in zitten (gaat dan niet over de witte of doorzichtige) ??
Enn, ik gebruik altijd mondspoeling (parodontax of elmex), dat doe ik dan 's avonds na het poetsen, gewoon zo mee doorgaan of kan ik dat met beugel beter anders doen??
!! was ik vergeten te vragen daar!!

(ik heb de beugel nu 1 dag maar jee.....tje wat een verschil al zeg, mn voortanden staan nu gewoon al redelijk naast elkaar en de pijn ....valt reuze mee, gister heerlijke risotto gegeten en vanmorgen met een beetje aanpassingen gewoon een cracker met kaas gehad :D )
vr, 09/10/2010 - 10:33 Permalink
Basset

ik kan in zekere zin begrijpen waarom een orthodontist veel minder inspraak geven dan wij. Er zijn eigenlijk enorm veel combinaties van ,laten we het afwijkingen noemen. De bedoeling is echter dat de tanden aan het einde van de behandeling blijven staan.

Wanneer je tanden nu scheef staan dan is dit voor jou kaken nu de meest stabiele situatie anders zouden ze waarschijnlijk zo niet staan. Ze op een rijtje zetten zonder meer zou na verloop van tijd dezelfde situatie opleveren.

Stel dus dat jij een probleem ziet dat jij wil opgelost hebben en de nevenoplossingen die de orthodontist voorziet niet dan zal het resultaat blijkbaar niet behoudbaar.

Het is zo iets als je hebt een vernauwing in je hartslagader en je moet een nieuwe hartklep en dan wil je alleen de vernauwing oplossen en de hartklep zo laten ...

Ik hou er ook niet van dat de zogenaamd oudere tandarts technisch niet modern genoeg is. Ik kan wedijveren met elke beginnende tandarts op gebied van kwaliteit en kennis en kunden en zal er bij veel nog boven uit steken. Ze komen immers allen bij ons nog nascholing volgen en als je de examens ervan ziet dan zie ik de ouderen veel hoger scoren.

De vraag is ook of overdreven verbroedering met de patient op lange termijn wel zo goed is. Dat de tandarts niet helemaal boven je moet staan neem ik gerust aan. Familiarisering loopt op termijn fallikant uit. als er dan eens een keertje een probleem is dat niet naar je zin is of kan zijn dan wordt de emotionaliteit honderden malen groter. hij was toch zo lief al die jaren en nu doet hij dit ...

nou ja beunhazen zijn er in elk beroep en iedereen heeft eens een slechte dag of uur.
vr, 09/10/2010 - 12:37 Permalink