Wittere tanden d.m.v tandpasta en opzetborsterls

Author:
Xalon
Posted:
vr, 06/20/2008 - 21:51
Aquafresh Natural Whitening, Aquafresh Ice Whitening, Aquafresh White & Shine etc. Zijn deze tandpasta's schadelijk voor de tanden? Of kan je ze zonder risico's gewoon een keer uitproberen?

En is het gebruik van Oral-B Opzetborstels ProBright ook schadelijk/risicovol?
https://www.tandarts.nl//winkel/
Speciale opzetborstels met ingebouwde polijst-cup die zorgt voor wittere tanden in 21 dagen. Geschikt voor: alle Oral-B roterende poetssystemen

En mag je deze slechts 21 dagen gebruiken, of zou je die ook voor altijd kunnen gebruiken?
Spiegeltje

Dat whitening tandpasta's schadelijk zijn voor de tanden, bijvoorbeeld doordat ze extra slijpen, berust op een fabeltje. Vroeger had je wel Smokers' tandpoeder, dat was wel uitlkijken maar dat zie ik nergens meer liggen. De slijpende werking van tandpasta's loopt nogal uit een. Je hebt gewone tandpasta's die meer slijpen dan een bepaalde whitening en andersom. Allemaal vallen ze ruim binnen nog aanvaardbare grenzen. Je kunt ze gerust proberen. Of het een duidelijk zichtbaar effect heeft waag ik echter te betwijfelen.

Die ProBright borstel ken ik wel maar ik vond het niet comfortabel poetsen, dat is natuurlijk persoonlijk. Of er beperkingen aan het (langdurig) gebruik zijn weet ik niet zeker. Ik vermoed van niet. Je moet alleen niet te veel kracht gebruiken bij het poetsen en daar nodigt deze borstel wel toe uit om de "cup" op de tanden te krijgen.

In aansluiting op je vraag: ik ben een beetje sceptisch tegenover allerlei middeltjes en techniekjes voor wittere tanden. Alleen bleken helpt echt.

Mijn recept is - als je het echt belangrijk vindt - letten op de voeding (pas met sommige soorten thee, koffie, wijn e.d), verder gewoon elke dag goed (elektrisch) poetsen en 2x per jaar naar de mondhygieniste. Die kan eventueel ook aanslag weg polijsten, tandsteen verwijderen (heb je altijd wel wat) en de mondhygiene zo nodig bijsturen. Als je let op je voeding en goed poetst valt de aanslag/tandsteen erg mee. Zijn je tanden dan nog niet wit, dan is dat gewoon je natuurlijke kleur. Wil je daar echt iets aan veranderen, dan moet je - altijd in overleg met de tandarts! - gaan denken aan bleken.
za, 06/21/2008 - 13:15 Permalink
Spiegeltje

Wat op wikipedia staat is niet helemaal correct omdat whitening tandpasta's van de bekende merken helemaal niet extreem schuren. Misschien zijn er wel van die whitening pasta's die wat meer schuren dan gemiddeld maar dat heb je ook bij gewone tandpasta's. Je mag een 'whitening tandpasta' , zoals ik al schreef, gewoon elke dag gebruiken zoals elke andere tandpasta. Ze schuren dus echt niet je glazuur eraf, althans niet in die mate dat extra voorzichtigheid nodig is. Gewoon niet overdreven lang poetsen en/of kracht uitoefenen. Door speciale niet-schurende toevoegingen wordt het 'whitening' effect verkregen, alhoewel dat in de praktijk erg tegenvalt. Je hebt daar eigenlijk bleekmiddelen voor nodig op peroxide basis maar die stoppen ze gelukkig niet in die whitening tandpasta's (zou ook niet kunnen, want peroxides zijn niet stabiel en verliezen snel werkzaamheid).

Mocht er toch een product zijn waarvoor geldt dat je het niet iedere dag mag gebruiken (lees de aanwijzingen op de verpakking), dan kun je het beter helemaal niet gebruiken.
vr, 06/27/2008 - 15:35 Permalink
Junior1986

Uit marketingoogpunt zou ik het volgende zeggen:

Bedrijven als AquaFresh, Prodent en andere sterke merken zijn als de dood dat er ooit een geval van slijtage bekend wordt. Als dat zou gebeuren en de media zou het oppikken, dan is dat bijna het einde van het merk. Tandpasta's worden daarom heel goed getest.
Onbekende merken kunnen juist gevaarlijker zijn. Hoeft niet maar het kan wel. Deze merken zijn er vaak op uit om even flink geld te verdienen (verkoopgericht en niet productgericht) om het merk vervolgens weer op te doeken. Deze merken nemen meer risico qua whitening.
za, 06/28/2008 - 23:29 Permalink