Witte vlekken op tanden. Compositiefacing??

Author:
Paardman
Posted:
wo, 11/30/2011 - 22:32
Hey iedereen,

Ik heb dit berichtje ook bij de categorie 'behandelingen' gestuurd. Ik zie net in datie hier misschien beter past. Ik hoop dat jullie het niet erg vinden.

Ik heb nu als sinds ik zo'n 11 (ben nu 20) jaar oud was last van een aantal witte vlekken op mijn voortanden. Ik vind ze ontzettend onaantrekkelijk en wil graag van ze af. Ik heb twee tandartsen hierover om advies gevraagd. Beide spraken van composietfacing, maar hadden het afgeraden, omdat deze facing op den duur bruin kan kleuren. Dit vond ik wel vreemd, omdat ik ook een facing heb geplaatst voor een stuk tand dat was afgebroken 4 jaar geleden en deze er nog steeds prima uitziet. De tandarts was er wel toe bereid de facing te plaatsen voor me.

Nu heb ik zelf wat informatie opgezocht over de facing. Het lijkt mij dat de als ik de behandeling neem, mijn witte vlekken verdwijnen. Het kan zo zijn dat, laten we zeggen, na een jaar of 5/6 (aangenomen dat ik niet rook en zo min mogelijk koffie ed neem) de facing verkleurt en dat ik deze kan laten vervangen door een nieuwe facing. Lijkt me allemaal geen probleem...of zie ik nu iets over het hoofd?

Alvast erg bedankt voor jullie hulp!!
Paardman
Tandtotaal

In uw geval is er waarschijnlijk sprake van fluorose (teveel fluoride "ingebouwd" in het glazuur tijdens de vorming van de tanden). In dat geval zou een volledige composietfacing wel mogelijk, maar niet direct noodzakelijk zijn. De witte verkleuringen kunnen namelijk ook worden weggeslepen en worden opgevuld met tandkleurig composiet. Mochten facings toch noodzakelijk zijn dan zijn vakkundig gemaakte keramische facings veruit superieur in vergelijking met composiet facings! Ook al wordt vaak anders beweerd. Keramiek benaderd de eigenschappen van tandglazuur nog steeds vele malen beter dan composiet. Voordeel van composiet is echter dat het in een later stadium gemakkelijk hersteld en aangepast kan worden. Het is derhalve een meer reversibele techniek dan keramiek. Het maken van mooie keramische facings is bovendien beslist niet makkelijk. Het vereist veel ervaring en kunde van tandarts en vooral de tandtechnicus. Composiet is wat meer vergevingsgezind.

Tandtotaal
di, 12/13/2011 - 22:56 Permalink