witte tandhalsvullingen verkleuren

Author:
billy tooth
Posted:
di, 04/20/2004 - 13:03
hallo,
mijn tandarts heeft toen ik 18/19 jaar oud was eigenlijk al mijn tandhalzen van witte vullingen voorzien (pijnlijke aangelegenheid). Dat zou mooi staan, zei hij toen omdat mijn tandvlees zich terugtrok en daardoor bruine randjes zichtbaar waren.
Het was in 1e instantie waar, 't zag er mooier uit, echter nu 15 jaar later, baal ik giga van al die tandhalsvullingen in mijn mond, heb altijd last van warm en koud, kan in geen enkel ijsje bijten, ze vallen er spontaan uit en ze verkleuren waar je bij staat.
Hierdoor zit ik wel maandelijks in de stoel en baal ervan. Steeds weer uitboren, dadelijk gaan ze er dwars doorheen, dit kan toch niet zo doorgaan, dadelijk breken mijn tanden af!!!!
Nu hoorde ik weer dat omdat ik electrisch poets ik mijn vullingen lostril!!!!
Ik poets gewoon 2x per dag met Natural White (die garantie geeft), flosje en spoelwatertje, maar toch!!!
Alleen maar verkleuren
(ik rook wel, en ben dol op koffie, maar ik houd mijn gebit echt goed schoon, heb nooit tandsteen)
WAAROM VERKLEUREN DIE VULLINGEN DAN ZO?????
fptak

Waarschijnlijk zijn de tandhalzen vroeger gevuld omdat er slijtage was ontstaan ten gevolge van te hard poetsen met een (harde?) tandenborstel.
Goed dat je nu een electrische tandenborstel gebruikt. Het is niet zo dat daardoor je vullingen lostrillen.
Wel komen vullingen die aan de zijkant zitten soms los ten gevolge van ongunstige krachten. Ze worden er uit gewerkt. Ook al is de hechting de laatste jaren sterk verbeterd, het komt toch soms voor. We noemen dit abfractie. Abfractie is verlies van tandweefsel veroorzaakt door interne materiaalspanning onder invloed van drie krachten: compressie, trek en wrijving.

Vullingen kunnen door roken en veel koffie minder mooi worden. Vooral bij de randjes ziet je dat na verloop van tijd.

Composietvullingen die nu gemaakt worden zijn veel mooier en hechten beter dan die van 10 jaar geleden.
Het is jammer dat er poetsdeffecten zijn ontstaan.
Ik kan je geruststellen: als het vullinkje er uit valt hoeft de tand alleen te worden opgeruwd. Soms gebeurt dat met een zandstraler, soms met een diamantsteentje. Er is nauwelijks tandverlies.
Succes!

[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-22 21:56 ]
do, 04/22/2004 - 21:54 Permalink
Ricky

Helaas: roken en het (veel) drinken van koffie en/of thee zullen de composietvullingen onvermijdelijk versneld doen verkleuren. Al reinig je nog zo goed!!
En de ongunstige krachten die abfractie veroorzaken ontstaan vaak bij tandenknarsn en kaakklemmen!! Deze krachten kunnen tpv van de tandhalzen zelfs de hechting van de glazuurkristallen onderling verbreken, dus zeker de hechting tussen composiet en glazuur!!
Groeten, Rick :smile:


[ Dit Bericht is bewerkt door: Ricky op 2004-04-24 00:48 ]
za, 04/24/2004 - 00:41 Permalink
Ini

In ieder geval stoppen met roken en te veel koffie drinken. Dan zou het misschien nog niet moeten gebeuren, maar ik zou in ieder geval alles proberen. Dan ruikt je adem wellicht ook wat frisser:-)
wo, 04/28/2004 - 16:26 Permalink