Witte streepjes op tanden door jeugdig antibiotica gebruik?

Author:
melvin
Posted:
di, 08/14/2007 - 22:23
De tandarts-assistentte vroeg mij of ik ooit antibiotica heb gebruikt.

Klopt het dat als je vroeger antibiotica hebt gebruikt je witte streepjes op je tanden kunt krijgen?? Ik heb die namelijk maar niet erg zichtbaar op de randen net onder me tandvlees en alleen mijn 2 voortanden en kiezen.

Mijn tandarts-assistentte zegt dat het daardoor komt, me tanden zijn ook iets gelig (door teveel roken en blowen zure drankjes etc etc) maaar waren 5 jaar geleden nog spierwit alhoewel de tandarts zegt dat ze niet super geel zijn maar om jullie een beeld te geven Hier een Foto: http://img59.imageshack.us/img59/9055/2007081480023hl4.th.jpg deze foto (cam) geeft een duidelijke echte kleur zoals die ook is, maar het is wel zo dat in bepaald ligt het geler lijkt te zijn :S en dan weer wit:O .

Maar dus kunnen die witte strepen door antibiotica komen? zo nee, waarom zegt ze dat dan?

En ook kan mijn gebit niet gebleekt worden:S dacht dat, dat altijd kon :S... maar dat is wat mijn tandarts-assistentte zei (tandarts spreekt slecht nl)

BVD,
de digitale tandarts

Je kan beter de veel snellere uploadfunctie van het forum gebruiken dan deze website waar allemaal dubieuze popups te voorschijnkomen. Helaas is de foto te onscherp om er iets over te kunnen zeggen, probeer het met een digitale camera op macrostand, dat geeft een stuk duidelijker beeld.

Overigens is het onwaarschijnlijk dat dit veroorzaakt is door AB-gebruik in het verleden. In jouw jeugd waren de artsen al goed bekend welke AB afwijkingen tijdens de vorming van gebitselementen geven. Ook zou je verwachten dat veel meer tanden en kiezen zouden zijn aangedaan.

Mogelijk dat hier toch enige storing tijdens de ontwikkeling van het glazuur is opgetreden. Dit is een zeer knap en ingewikkeld proces waarin ook snel fouten kunnen ontstaan (zie animatie over vorming gebitselement op Tandarts.nl), bijvoorbeeld hoge koorts zou al een oorzaak kunnen zijn. Het glazuur is daar dan wat brosser en poreuzer, zodat kleurstoffen sneller binnendringen.

Met vriendelijke groet.
wo, 08/15/2007 - 15:06 Permalink
melvin

dankje voor je reactie.

Ik he toen ik 1 jaar was Kinkhoest gehad (wegens een familiere allergie voor voor de K prik (mijn moeders broertje is er spastis van geworden en uiteindelijk overleden vandaar dat me moeder het niet aan mij durfde te geven) ) en toen een hele lange tijd antibiotica (penisciline) gebruikt.
Ook toen ik 16 was voor acne heb ik 3 maanden lang elke dag tetracyclines geslikt (omdat de creme tetroine ernstige ontstekingen veroorzaakte en een heel opgezet gezicht kreeg) wat uiteindelijk niet geholpen heeft, en werd na het stoppen met antibiotica ernstig verkouden :( het gekke is dat ik daarna nooit meer een verkoudheid of griep heb gehad.

(Echter na het stoppen met alle medicijnen tegen acne is het vanzelf weggegaan zonder littekens :S)

Maar dit alles kan dus wel stoornissen geven zoals witte streepjes zoals u vertelde bij bij de ontwikkeling van het gebit.

Maar zoals je begrijpt MOEST ik toen ik 1 jaar was wel antibiotica tegen lichtweginfecties hebben anders was ike r niet meer geweest :(

Groetjes
wo, 08/15/2007 - 21:01 Permalink