welke volgorde bij behandeling?

Author:
The Bee
Posted:
di, 04/01/2014 - 23:32
Als kind heb ik de nodige vullingen gekregen (kiezen), en als 13-jarige heb ik een draadbeugel gedragen na een half jaar een "buitenboord"beugel (te weinig plaats tussen de tanden, maar te goede kwaliteit om er te trekken). Zag er nadien wel leuk en aardig (maar niet perfect) uit. Op mijn 19e zijn de 4 wijsheidskiezen er operatief uitgehaald.

Ik ben nu bijna 44. Heb eerlijk toegegeven de laatste jaren te weinig de tandarts bezocht (foei), ten eerste omdat ik nooit pijnlijke problemen had en ten tweede omdat ik een aantal jaar in het buitenland heb gewoond. Mijn Frans was niet slecht, maar de tandterminologie lukt me toch niet in een vreemde taal.
Afijn, vorig jaar toch het gevoel een gaatje te hebben tussen mijn twee achterste kiezen rechtsboven dus toch maar een afspraak gemaakt.

Nou, dat heb ik geweten. Het bewuste gaatje was nog het minste van mijn problemen. Volgens de tandarts zijn de 8 vullingen die ik heb (allemaal nog van die grijze) volledig versleten want uitgehold en aan het loskomen (dat gevoel heb ik inderdaad al wel een tijdje). Verder heb ik door mijn nachtelijk knarsen toch wel mijn glazuur wat barstjes bezorgd (ondanks de nachtbitjes die ik al trouw 10 jaar draag). Ik had ook behoorlijk wat tandplak en -steen. Mijn opmerkingen over de gelige kleur en de scheefstand van mijn tanden wuifde ze een beetje weg.

Dus: stappenplan in 5 afleveringen: bij het eerste consult meteen tandplak en -steen verwijderd. De volgende 4 afspraken zou er telkens een kwadrant aangepakt worden dus twee dagen later het gaatje laten vullen en meteen 2 grijze vullingen vervangen door witte. En daar liep het al fout. Ik heb 2 weken krom gelopen van de pijn, heel mijn gebit was over-gevoelig, de witte vullingen leken maar niet "gepast" te raken naar mijn ondertanden toe, en zelfs na 3 keer bijschuren (of -slijpen?) heb ik nog steeds het gevoel dat mijn mond/beet "niet klopt"...

Ik ben (na de extra 3 nood-tussenstoppen) niet meer teruggegaan naar die tandarts. Ik ben niet tevreden van haar werk, niet van de manier waarop ze mij behandelt (wat weer een ander verhaal is - ik werd nogal kinderlijk benaderd "oeioei mevrouwtje, dit is een slecht rapport hoor!") en al zeker niet van de bedragen die ik moest ophoesten (België - niet geconventioneerde tandarts).

Eigenlijk wil ik 4 dingen: die lelijke versleten grijze vullingen laten vervangen door witte, een rechte tandenrij door een blokjesbeugel, op elkaar passende kiezen en de gele (thee- en koffieaanslag) verwijderd.
Maar, in welke volgorde moet dit/kan dit nu gebeuren?
Als ik er al iets over kan vinden, lijkt het me dat er wordt voorgesteld om het te behandelen in de zonet genoemde volgorde. Maar mij lijkt het een beetje vreemd om de beet van nieuwe vullingen te gaan slijpen voordat de tanden (anders) goed op elkaar staan. Of niet?
En dan die "minieme barstjes"; moeten die aangepakt worden vooraleer er blokjes geplaatst worden?
Verder weet ik niet of een tandarts nou orthodontie doet, of een orthodontist ook tandartsbehandelingen. Naar wie moet ik nou (eerst)?

Alle info is welkom!
Attach