Wat is wijsheid?

Author:
wjh
Posted:
di, 03/09/2010 - 22:58
Een van mijn twee voortanden is door een jeugdig ongelukje naar achteren komen te staan en daarnaast afwijkend van kleur. Ik kan niet zeggen dat ie zwart is, maar hij is duidelijk een stuk geler.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden:

http://img14.imageshack.us/img14/389/tanden.jpg

Op de foto is het niet echt goed te zien, maar de donkere tand staat aan de onderkant zo'n 2 mm naar achteren t.o.v. de andere voortand.

Het laat zich raden dat ik dit berichtje typ om te bekijken hoe ik dit zou kunnen verbeteren. Om eerlijk te zijn zie ik een (reguliere) beugel op mijn leeftijd niet meer zitten, daarnaast zit ik dan nog met het kleurverschil. Is het een optie om een kroon te nemen op deze tand, of is het dan eigenlijk weer zonde dat ik een redelijke (eigen) tand weg te laten slijpen? (Het is ook weer geen rotte tand ofzo) En wat zijn eventueel de consequenties van een kroon in de toekomst?

Tot slot: zijn er nog andere opties om de tand weer meer in het gelid te krijgen en minder afwijkend van kleur te maken?

Ik ben benieuwd...
mecánico para …

je zou een composiet veneer kunnen maken maar met deze diepe donkere kleur is maskeren alleen mogelijk door te beslijpen. Dus in de rij en mooie kleur is altijd inleveren van eigen tandmateriaal. Voor composiet moet je een tandarts hebben die je ook echt een mooie tand met standscorrectie kan bieden (en dat is lastig en niet iedereen heeft evenveel affiniteit met composiet)De kosten zijn beperkt, om en nabij de 100 euro. Ook kan je kiezen voor een porcelein veneer, daarmee is de kleur op termijn stabieler doordat het materiaal niet verkleurd. Ook hier lever je eigen tandmateriaal in. De kosten zijn hoger (400 euro)

de interne verkleuring, waarschijnlijk obliteratie van de wortelkanaal ruimte (dichtslibben) is niet iets waar je iets mee moet doen. Vroeger werd gezegd: openen die tand maar dat verzwakte achteraf de tand meer dan dat je er baat bij hebt dat het kanaal zich zelf afsluit.

als je eigen galzuur heilig vindt doe je niets, als je esthetiek laat prevaleren boven je eigen glazuur maak je een veneer. Een beugel is wel leuk voor de stand maar kost op termijn veel werk, geld en de kleur blijft donker.

nb, bleken zowel aan de buitenkant als de binnenzijde is geen optie
wo, 03/10/2010 - 09:17 Permalink