Vragen over behandeling: composiet facings-bleken-slijpen

Author:
River
Posted:
wo, 08/17/2005 - 08:26
Ik ben gisteren naar de tandarts geweest en heb hem mijn probleem over de witte vlekjes op mijn boventanden voorgelegd. Ik heb namelijk op mijn voortanden en iets minder op de 2 tanden ernaast en een heel klein puntje op de hoektanden witte vlekjes.
Volgens hem kwam dit door de beugel en achtergebleven plak en decalcificatie, maar de oorzaak maakt nu niet zoveel meer uit. Hoe kom ik ervan af is de vraag.

Hij legde me 2 opties voor, veneers (facings) en bleken. Waarschijnlijk gaat bleken zo'n €200 kosten, weet iemand hoeveel composiet facings kosten per tand? Het verschil is volgens mij niet zo heel erg groot en heb dan denk ik liever het meer blijvende en mooiere resultaat van facings die iets duurder zijn dan bleken.

Hij was zelf een voorstander van facings, aangezien het resultaat met bleken niet heel erg voorspelbaar is en de witte vlekjes nog witter kunnen worden - en bovendien is het minder blijvend. Maar facings zijn wel wat duurder en dit wil ik dan in eerste instantie alleen op de 2 voortanden omdat die het meeste opvallen. Dan wordt er iets van de voorkant afgeslepen en er een nieuw schildje op geplaatst.
Maar aangezien mijn voortanden ook wel aan de grote kant zijn, vraag ik me nou ook af of het mogelijk is om een klein stukje aan de onderkant af te slijpen. Mijn voortanden zijn zo'n 1,2cm, en zou hier graag 1 à 2 mm af willen hebben. Is dit mogelijk?

Dit was het verhaal zo ongeveer, als iemand nog advies kan geven wat te doen zou het heel fijn zijn.
Geke

Ik denk dat een composiet veneer op een tand ongeveer tussen de 80 en 90 euro is en ik denk inderdaad dat dit met die vlekjes die je omschrijft een beter resultaat geeft dan bleken. Je zou eerst 2 tanden kunnen proberen, om te kijken hoe het eruit ziet en ook om de kosten een beetje te verspreiden. Wel is het belangrijk om te weten dat je door van tanden wat af te slijpen en er vulmateriaal op te plakken, je de tand wel kwetsbaarder maakt. Een vulling gaan niet eeuwig mee en er kunnen als je ze niet goed schoonhoud, ook gaatjes onder ontstaan. Dat moet je ook goed in overweging nemen, want je tanden zoals ze nu zijn, zijn over het algemeen wel sterker. Ik kan me wel voorstellen dat je die vlekjes erg vervelend vind. Wat je vroeg over dat 1-2 mm korter maken, dat kan vaak wel als je er een veneer overheen maakt, maar kun je het beste met je tandarts overleggen, want hij of zij weet hoe jou situatie ongeveer is.

Veel succes ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
wo, 08/17/2005 - 08:36 Permalink
River

Ik ben een beetje aan het zoeken naar vergoedingen alhoewel dit natuurlijk van minder belang is.

Is de 'moeilijkere' naam voor het plaatsen van composiet facings 'directe labiale veneering'. Volgens mij worden facings namelijke ook wel veneers genoemd, is labiaal aan de lipzijde en is composiet direcht en porselein indirect. Staat namelijk dat de vergoeding 80% bedraagt van het honorarium van een tandarts. Dat zou dus nog wel meevallen met de kosten dus, mocht dit het daadwerkelijk zijn.
Er is hopelijk iemand die hier uitsluitsel over kan geven.
wo, 08/17/2005 - 11:49 Permalink
Geke

Dat klopt, het is inderdaad een Directe Labiale Veneer. Ik weet niet of in de papieren van de verzekering iets staat over codes die wel en niet vergoed worden, want voor het maken van zo'n veneer worden vaak naast de code van de vulling zelf (V15) nog een paar andere codes gebruikt, die ook bij de prijs in zitten. Dit zijn vaak A10 voor de verdoving, V50 voor de rubberdam, dat is het rubberen lapje wat over de tand gelegd wordt, zodat er geen speeksel bij kan komen tijdens het maken van de vulling. Niet elke tandarts gebruikt zo'n rubberen lapje, dus dat hangt daar ook weer vanaf. Verder zit er vaak de code V21 bij, dat is voor het etsen, voordat de vulling erop komt, een soort voorbewerking van de tand, zodat de vulling beter hecht. Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Naar wat ik begrijp wordt er dan 80% vergoed, soms hangt het er ook vanaf of je al aan je maximum zit, wat je per jaar vergoed krijgt, dus dat zou je ook nog even na kunnen kijken.

Veel succes ermee en mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
wo, 08/17/2005 - 20:43 Permalink