Vraagjes

Author:
Kaleena
Posted:
za, 03/20/2010 - 00:52
Hallo allemaal,

kwam op dit forum terrecht en het ziet er wel actief uit ;) en ik heb eigenlijk een paar vraagjes! Als ik het niet in het goede forumonderdeel heb geplaatst mijn excuses!

Ik heb best een zwak gebit, (ik ben 21 jaar) als ik voor mijn halfjaarlijkse controle ga heb ik altijd wel gaatjes (vaak meer dan 3). Toen ik nog jonger was had ik hier ook altijd al last van (toen kwam het denk meer door slecht poetsen). Nu ben ik laatst weer geweest en had ik gaatjes aan me voortanden en ook nog is aan 3 kiezen.

Ik poets minimaal 2 keer per dag mijn tanden (gewone tandenborstel), altijd sochtends en voor het slapen gaan. Vaak ook nog tussen door als ik bijv. naar school moet of naar me werk. Mijn tandarts zegt dat het niet uit moet maken of je een elektrische tandenborstel of een gewone gebruikt, is dit echt zo? Hij heeft me ook een mondspoeling van de apotheek voorgeschreven, deze gebruik ik eerlijk gezegd niet zo vaak omdat er als bijwerking op stond dat het gele vlekken kon geven... Is er een andere goede mondspoeling of is die bijwerking onzin (ik zou het 2 keer per dag moeten gebruiken, iets van natriumfluoride als ik het goed heb en dan het hoogste percentage)?

Ik wil graag van mijn gaatjes af en ik wil mooie tanden houden! Een van mijn ondertanden staat ook helemaal naar achter, maar een beugel mocht ik nooit van me tandarts omdat ik zo'n slecht gebit had. Ik ben vorig jaar wel naar een ortho gegaan en deze zei idd dat het een probleem gaat worden. Ook zou ik dan boven slotjes moeten, terwijl deze keurig recht staan :( Dus gelijk ook een stuk duurder... Misschien wil ik toch wel een beugel als ik wat ouder ben en me gebit wat rustiger is?

Ik denk dat een mee spelend probleem is dat ik "verslaafd" ben aan Redbull (1 blikje per dag), ook drink ik altijd een GoedeMorgen drink (schijnt ook slecht te zijn??) en hou ook van vruchtensappen. Ik drink eigenlijk nooit frisdranken ... Is dit nou echt zo slecht voor je tanden, want ik drink geen koffie of thee of cola en dergelijke, en ik vind vruchtensappen en redbull juist lekker :-) Natuurlijk hou ik ook van snoepen, maar niet echt extreem! Is dit echt zo slecht (dat blikje Redbull per dag) dat ik er maar mee moet proberen te stoppen? En wat zijn veilige dingen om te drinken en eten? Water is geen optie voor mij :-)

Ook weet ik niet of mijn tandarts wel zo goed is, voor die 2 kiezen aan de bovenkant was hij 1 uur bezig en ik weet niet wat hij allemaal moest boren maar als ik van anderen mensen hoor, hun tandarts zegt dat met nieuwe technieken er maar weinig geboord hoeft te worden maar bij mij lijkt het altijd of hij heel erg lang bezig is met boren... Ook krijg ik bijna elk halfjaar foto's van me tanden! Hij kijkt geen eens maar maakt gewoon foto's.. hoort dit? Ik ben bang dat mijn tandarts ook dingen over het hoofd ziet want ik voel en zie soms nog steeds rare dingen als ik bij de tandarts ben geweest en alles goed zou moeten zijn.. Ook heb ik veel slechte verhalen gehoord over mijn tandarts.

Ik heb ook nog mijn verstandskiezen, is het niet beter als deze er uit gaan(iedereen die ik ken heeft ze er al uit of gaat gebeuren)? Ben soms bang dat me ondertanden steeds schever gaan staan!

Ook denk ik eraan om een mondhygieniste op te zoeken omdat ik bang ben dat mijn tanden straks alleen maar uit vullingen bestaan! Alleen mijn tandarts zegt hier nooit iets over, terwijl me vriend gelijk is doorgewezen toen hij 1 keer iets had? Hoe kan ik een goede mondhygieniste vinden? kunnen deze ook helpen met je tanden wit te houden( want door al die vullingen zou ik dus nooit me tanden kunnen laten bleken).

En me laatste vraag (sorry haha), ik heb dus heel vaak verdovingen (boven die voortanden is echt VRESELIJK) en alles loopt altijd me keel in en moet ik het dus maar door slikken, net als die vloeistoffen van de vullingen, wat ook echt ranzig is! Is dit niet schadelijk omdat ik zo vaak gaatjes heb en dus ook vaak dit binnenkrijg?

Hopelijk kunnen jullie mij wat info geven :D Jullie hoeven echt niet overal op te reageren, maar ik zit gewoon met zoveel vragen! Wil gewoon een mooi gebit !

Groetjes, Kaleena
alpifresh

Je hebt inderdaad heel wat vragen. Ik denk dat het zinvol voor je is om naar een mondhygiëniste te gaan. Ga in dit geval niet naar iemand die je tandarts aanbeveelt, maar naar iemand anders. Gewoon eens om je heen vragen of iemand een goede MH weet, werkt meestal wel goed.

Zij (hij) kan je waarschijnlijk op al je vragen antwoord geven, je helpen om je gebit minder gaatjesgevoelig te maken, en je vertellen of je huidige tandarts zijn werk naar behoren doet/heeft gedaan.

Succes!
za, 03/20/2010 - 01:02 Permalink
Chris888

En wat zijn veilige dingen om te drinken en eten? Water is geen optie voor mij :-)


Thee en koffie zonder suiker mogen ook 8)

Er wordt aangeraden om niet meer dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken. Water, thee en koffie zonder suiker dus uitgezonderd. En minder vaak dan zeven is nog beter. Lees onderstaande folder eens door:
eten, drinken en een gezond gebit
za, 03/20/2010 - 11:55 Permalink
Chris888

Ook krijg ik bijna elk halfjaar foto's van me tanden! Hij kijkt geen eens maar maakt gewoon foto's.. hoort dit?


Ik denk dat hij dit doet omdat je zo vaak gaatjes hebt. Maar zoiets kan je gerust aan hem zelf vragen. Zou het kunnen dat hij de foto's bekijkt tussen controle en behandelafspraak in? Je kunt je tandarts ook vragen de foto's een keer samen te bekijken.
za, 03/20/2010 - 12:02 Permalink
Kaleena

Okee bedankt !

Als ik het wat minder druk heb, ga ik een mh opbellen, iemand die ik ken heeft me een naam gegeven die goed is ;) ben benieuwd!!! Hoop dat ze een plekje vrij hebben voor mij :D

Helaas lust ik geen thee en koffie... :P en water kan ik echt niet drinken de hele dag door,. volgens mij is elk drinken slecht voor je tanden als ik die lijstjes zo bekijk :P

Groetjes, Kaleena
wo, 03/24/2010 - 22:13 Permalink
alpifresh

Water is 100% goed voor je tanden en je lijf. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten water (met/zonder bubbels, verschillende bronnen e.d.), tot je iets gevonden hebt waar je makkelijk de dag mee doorkomt.

IJsthee, lust je dat? Wat je in de winkel koopt, daar zit vaak veel suiker in, maar je kunt het ook zelf maken (thee zetten, laten afkoelen in de koelkast, serveren met of zonder ijsklontjes).

Melk is ook goed.
wo, 03/24/2010 - 22:20 Permalink
Kaleena

Oh ja ijsthee vind ik wel lekker ! maarja dan idd met veel suiker waarschijnlijk ;) ik neem altijd die Lipton green tea met gezonde antioxidanten haha! maar daar zal vast veel suiker in zitten.. Ik zal je tip is een keer uitproberen om te kijken of ik t lekker vind :D dank je!

en melk, nee dat is ook een van de weinige dingen die ik echt niet lust !! (geen kaas, melk of eieren voor mij lust ik echt niet!)

En ja water, ik lust t wel , maar ik vind t zo smaakloos (ist ook natuurlijk0.. dan neem ik nog liever crystal clear! Dat is miss ook beter voor mijn tanden?

Dus ik moet mijn geliefde coolbest en redbull voortaan maar laten staan? :( Pff miss toch maar is leren om koffie te drinken..!
wo, 03/24/2010 - 22:42 Permalink
Spiegeltje

Bij overmatig gebruik kan ijsthee tanderosie veroorzaken. Dit komt omdat er door de fabriek citroenzuur aan wordt toegevoegd en dat tast het glazuur aan zodat het zijn hardheid verliest. Gevolg: versnelde slijtage. Groene thee, zonder toevoegingen, is wel veilig te drinken
wo, 03/24/2010 - 22:56 Permalink
rixt

Zie je wel, je kan niks drinken wat er in de supermarkt wordt verkocht.. behalve water :lol:
Ik koop zakjes kamillethee bij de supermarkt. De pH van de thee die ik ervan zet is ver boven de 7. En ..... heel erg lekker. :)
Ik zou, als ik jou was, eerder thee leren drinken dan koffie.
wo, 03/24/2010 - 23:22 Permalink
vV

wat is er mis met water?? in de kern komt jou probleem heel simpel door wat je drinkt en hoeveel...
Ken ook zo`n patient waar het elke keer mis is.. red bull werkt verslavend. Leuke patient voor de omzet maar is natuurlijk niet de bedoeling.

Als je er serieus wat aan wilt doen is water of thee/koffie zonder suiker uiteraard the way to go..
Waarom zou je de hele dag geen water kunnen drinken??

komt mij een beetje ""verwend"" over...

Jouw gebit, jouw keuze..
do, 03/25/2010 - 08:16 Permalink
Kaleena

Nounou

ik vind water gewoon niet lekker, ik drink liever iets met een smaakje? Redbull drink ik al haast niet meer ;) nu lijkt het net alsof het enige wat ik dronk Redbull was :lol:

maar om nou gelijk nog alleen maar water te drinken? ik wil gewoon wat lekkers drinken en niet iets smaakloos..

Wat is daar verwend aan? :o Drinkt u zelf ook alleen maar water dan? Beetje "saai" lijkt mij ;)
do, 03/25/2010 - 16:10 Permalink
vV

nee hoor, ook thee, koffie etc met zoetjes dan . en wel het nodige water ja. Lekker water hier ook nog eens, maar anders zou ik bronwater kopen. Al die zoete zut is niet eens goed tegen de dorst, maakt het eerder erger.

Tja als u wilt blijven drinken wat u nu doet, zijn de gevolgen daarvan bekend, niets aan te doen. Houd maar vast rekening met een kunstgebit op niet al te oude leeftijd zeg ik dan maar.

Vandaag weer een jongeman met vergelijkbare problemen, uitleg gegeven die hij half jaar geleden ook al had gegeven.. ik krijg af en toe de indruk dat overmatig frisdrankgebruik niet alleen het glazuur aantast maar iets hoger ook schade doet... :-?

Wat wilt u: dat de gebitsaantasting stopt en wat gezonder leven (al die frisdranken maken meer kapot dan alleen het gebit.., is allemaal bekend, genoeg info over..)
do, 03/25/2010 - 16:48 Permalink
alpifresh

@vV: Kalm, rustig, even pas op de plaats, tel tot tien. Je kunt hier honderd keer gelijk hebben, maar het komt wat rottig je strot uit. Daarmee krijg je het niet voor elkaar dat Kaleena naar je luistert. Integendeel.

@Kaleena: Probeer even begrip te hebben voor een tandarts die de hele dag door te maken heeft met mensen die hun gebit verpesten met te veel suikers, en geen goede argumenten hebben waarom ze dat doen.

Water drinken is iets wat je moet leren. Dat duurt even. Begin met 1 glas per dag, of anders een half glas. Sleep de hele dag een trendy waterflesje met je mee waar je steeds een slokje uit neemt. Zo wen je je smaakpapillen aan water.
Een andere manier is om zoete dranken te mengen met water. Begin eerst maar met een scheut water in je glas appelsap (of wat je dan ook drinkt). En in de loop van de tijd steeds meer water en minder appelsap.
Als je dat een tijdje gedaan hebt, en je drinkt na een maand of zo weer eens 'volle appelsap', dan vertrekt je gezicht gelijk van de hoeveelheid zoetigheid. DAN pas proef je hoe vies het eigenlijk is.

Je hebt jezelf zoete dranken aangewend, je kunt dat ook weer ontwennen. Suiker heeft een verslavende factor, net zoals roken. Pas als je ermee gestopt bent, ga je merken wat de rook allemaal verpest heeft (je haar, je huid, je kleding, je adem, ...). Datzelfde geldt voor suiker, pas als je dat mindert, ga je weer andere dingen proeven in je mond. En dan blijkt water opeens veel meer smaak te hebben. Ik proef bijvoorbeeld een groot verschil tussen kraanwater in het Oosten of het Westen van Nederland.

Natuurlijk kun je door blijven gaan met het drinken van zoete dranken. Maar wees je ervan bewust dat je een hoop mist. Je smaakpapillen zijn behoorlijk onder de invloed van de overdosis suiker. DAT zorgt ervoor dat de rest 'minder' lekker smaakt. Niet het produkt zelf.
Wanneer het je lukt om af te kicken van de suiker, zul je niet alleen bij dranken, maar ook bij eten veel meer smaakdetails gaan opvallen.
do, 03/25/2010 - 20:06 Permalink
vV

@ alpifresh. het is de bedoeling dat het rottig mijn strot uitkomt... doe ik altijd wanneer men niet eil lusteren. de boodschap is een harde. ontkom je niet aan. dan kan je wel voorzichtig willen zijn maar het is hier een kwestie van niet WILLEN luisteren. dan niet maar accepteer dan de consequenties. Bij mijn patienten helpt hemtmeestal wel overigens. meestal pas na toch een wortelkanaalbehandeling of 2 misschien 3, maar het helpt..

nu ook weer een meisje vanmiddag, 19 jaar met het gebit wat slechter is dan waarmee mijn vader het graf in ging.. nee niet leuk verwoord, maar het is wel zo. waarom heeft iedereen zo`n moeite met de waarheid tegenwoordig?
do, 03/25/2010 - 20:13 Permalink
alpifresh

Omdat de jeugd van tegenwoordig 'softer' wordt opgevoed dan wij vroeger. Als wij vroeger over iets klaagden, haalden onze ouders hun schouders op. En als wij begonnen te jammeren daarover, kon je nog huisarrest krijgen ook, als het niet meer was.

Ouders van nu doen hun uiterste best om hun koters stil te houden. Daarvoor worden alle middelen ingezet: geld, fastfood en suiker zijn favoriet. Als ouders maar geen gezeik aan hun kop hebben. Wat de consequenties zijn van dat 'niet-opvoeden' willen ze niet inzien.
Kinderen van nu leren ook geen verantwoordelijkheid meer, niet voor zichzelf niet voor een ander. Papa/mama lossen al hun problemen wel op. Kind gaat rustig verder met fout leven.

Deze softere jongelui gaan inderdaad tegen de vlakte bij het eerste zuchtje wind. En zoals je zelf gemerkt hebt, één WKB is niet genoeg. Dat moeten we hen niet kwalijk nemen, maar hun lakse ouders. Ze zijn hardleers omdat ze gewend zijn dat hun ouders altijd hun problemen hebben opgelost.

Biologisch is de jeugd van nu sneller rijp, geestelijk worden ze pas later volwassen dan wij. Een puber van 18 nu, is geestelijk te vergelijken met een kind van 11 in onze tijd. Zou je een kind van 11 ook zo toespreken als je net gedaan hebt?

- Overigens zijn mijn stellingen hier algemeen. Er zijn ook pubers die al jong erg volwassen zijn geworden en weten wat verantwoordelijkheidsgevoel is, soms beter dan hun ouders. Daar ben ik me volledig van bewust, en ik ken ze gelukkig ook! -
do, 03/25/2010 - 20:34 Permalink
Kaleena

Ik ben alleen maar op dit forum gekomen om tips te krijgen en adviezen. Ik vond het daarom niet gepast om gelijk als "verwend" neergezet te worden omdat ik water niet lekker vind. Natuurlijk moet ik hier misschien aan wennen, maar het lijkt me sterk dat je om gezonde tanden te houden alleen nog maar water kan drinken( ja en thee en koffie: ik hou niet van hete dranken)..

Alle andere tips zal ik zeker onthouden en ik doe hier ook wat mee, net als ik al eerder gezegd heb om een MH op te zoeken en mijn andere vragen beantwoord te krijgen. Ik neem aan dat het algemene over de gemakzuchtige onzelfstandige jongeren niet naar mij toe bedoeld was, want daar val ik 100% zeker niet onder(verdere uitleg is niet nodig op dit forum) ;)

Ik vind water gewoon niet lekker, dit betekent niet dat ik me tanden wil verpesten (het tegendeel zelfs) of hardleers ben, omdat ik zogenaamd per se zoete dranken wil drinken.
Ik ben al gestopt met de redbull en vruchtensappen (verder drink ik nooit frisdranken zoals cola of fanta-> koolzuur is vies), alleen wil ik iets met een smaakje.

Het lijkt me toch dat bijv. aanmaaklimonade (een heel klein laagje neem ik altijd), crystalclear of 50fruit/50water van roosvicee, om maar wat te noemen, nog altijd beter is dan cola, redbull of andere hele zoete dranken.

Je gebit heb je inderdaad maar 1 keer, maar leven doe je ook maar 1 keer en om dan tegen mijn zin in iets te gaan drinken (tuurlijk af en toe water tussendoor; geen probleem maar alleen nog maar?!), je moet genieten van het leven maar ook op een gezonde manier. Het lijkt me sterk dat hier geen gulden middenweg voor te vinden is..

ps. Vandaag nieuwe tandpasta gehaald, die ProGlazur van Sensodyne..
vr, 03/26/2010 - 01:12 Permalink
vV

ik zet niemand als verwend of ""verwend "" neer, ik zeg alleen dat je bij mij zo overkomt. (de versie met ""-"" dan, die staan er ook niet voor niets omheen) . Is wel een essentieel verschil hoor.
Maar die adviezen heb je gehad, en vervolgens krijgen wij te horen dat je alleen maar dingen wil drinken met een smaakje... maar goed, doe ermee wat je wilt, er zal een essentiele gedragsverandering nodig zijn om effect te hebben, met een andere tandpasta en MH bezoek ben je er (nog lang) niet... stoppen met red bull en overmatig vruchtensapgebruik is een goed begin, zolang er niet iets anders slechts voor in de plaats komt..
vr, 03/26/2010 - 11:34 Permalink