vraag over facing

Author:
Janneke2
Posted:
ma, 12/15/2003 - 14:10
Beste web tandarts,
ik heb ooit de kreet 'facing' gehoord (op een feestje) en nu vraag ik me af of het iets zou zijn voor mij en die ene vreselijke voortand...(2.1 om precies te zijn).
Toen ik 12 was had ik daar een gaatje en om een of andere reden is die vulling vernieuwd toen ik 18 was (kan gebeuren...).
Het bleek een geleidende vulling, telkens bij koud of hete dranken pijn - bah.
Toen een zenuwbehandeling en die tandats heeft toen (in laat ons zeggen 1982) waarschijnlijk een blunder begaan. (Dezelfde man heeft bij een andere wortelkanaalbehandeling ook geblunderd en ik heb inmiddels een andere tandarts).
Al een x aantal jaar zie ik bij bepaalde lichtval dat er en aantal 'breuklijntjes' lopen door de kroon van de tand.
Sinds 1985 wist ik dat er bovenin de wortel op de r¨øntgen een prachtig mooi 'rondje' zat: een ontsteking. De tand deed van tijd tot tijd ook pijn.
Twee jaar terug heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb met een apex resectie de ontsteking weg laten halen. (Soms doet-ie nog steeds pijn, bij veel snoepen. Bij nacontrole was de kaakchirurg enthousiast, de ingreeep was mooi gelukt...)
Vorig jaar is er bij een klein huiselijk ongelukje ook nog een stukje tand precies langs zo'n breuklijn afgebroken.

Goed, en nu mijn vraag over facing. De tand is dus grijzig en met een vierkant hoekje eraf.

Ik zou het zo fijn vinden als na alle ellende er een mooie, witte tand zou staan. Mijn huidige tandarts zei dat facings alleen maar doorzichtig waren (???) en dat ik er dus niets aan had.
En om een kroon te nemen betekent toch een stuk eigen ivoor 'weggooien' terwijl de wortel niet ideaal is. Iets waar ik liever zo lang mogelijk mee wacht.

Wat denkt U?

Vriendelijke groet,
Janneke
minique

Hoi Janneke,

Ik ben dan wel geen tandarts, maar ik overweeg ook om facings op mijn voortanden te nemen. Ik heb begrepen dat de schildjes op 2 manieren kunnen worden gemaakt: direct bij de tandarts op je voortand, in een kleur die netjes bij je andere tanden past. Of er wordt door een tandtechnicus een porseleinen schildje voor je gemaakt. Dus ze zijn niet doorzichtig hoor!

Groetjes,
minique
ma, 12/15/2003 - 15:10 Permalink
Ricky

Hallo Janneke,
Helaas is voor jouw voortand een facing (schildje)denk ik niet de juiste keuze. Door alles wat er met die voortand is gebeurd, is hij behoorlijk verzwakt. Dat blijkt ook wel uit die vele fraktuurtjes. Een facing zal die voortand niet versterken, eerder nog meer verzwakken.
Een kroon is dan toch een betere oplossing, ook al heb je gelijk en zal er meer tandmateriaal moeten worden opgeofferd. Maar zie het als een goede investering: Je tand ziet er mooier uit en is veel sterker!
Succes, Rick :smile:



[ Dit Bericht is bewerkt door: Ricky op 2003-12-15 19:58 ]
ma, 12/15/2003 - 19:57 Permalink
de digitale tandarts

Eigenlijk verzwakken restauraties vaak een tand of kies.

Voor een facing hoeft minder weggeboord te worden dan voor een kroon, in de wetenschappelijke literatuur zijn zowel onderzoeken te vinden die voor het gebruik van facings bij elementen met een wortelkanaalbehandeling pleiten en onderzoeken die dat tegenspreken.

In de praktijk zullen tandartsen in dit soort gevallen eerder voor een kroon met stiftopbouw kiezen.

Mijn vraag is of de kleur, uiterlijk en vorm nog voldoende fraai zijn. Mocht dit nog het geval zijn dan kan je ook besluiten niks te doen en indien noodzakelijk op een later moment een kroon met stift nemen.

Als de kleur en vorm te wensen overlaten is een goedkope oplossing het aanbrengen van een laagje witte vulling. Dit wordt ook wel een directe facing genoemd, of de tand hierdoor significant zwakker wordt, blijft een onderwerp van discussie, maar in geval van breuk kan nog gekozen worden voor de eerder genoemde kroon met stift.

Overleg eens met je tandarts over deze kwestie.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-12-15 21:28 ]
ma, 12/15/2003 - 21:19 Permalink
Janneke2

Dank jullie allemaal voor deze reacties!

Eeen laagje witte vulling?
Wil dat zeggen: spul dat anders in een gaatje terechtkomt, uitsmeren over de voorkant?
Dan zit het lelijke hoekje (dat er af is) er nog steeds, maar is de kleur natuurlijk wel weer mooi wit.
Goh, punt een, waarom hoor ik dat nu pas dat dat kan?!?
Hiephoi, kennelijk kan dat!
Ik zal het zeker met de tandarts overleggen!
Veel groeten,
Janneke
di, 12/16/2003 - 09:29 Permalink