Voortanden opknappen maar hoe?

Author:
xbokser
Posted:
di, 11/08/2005 - 20:40
ik ben niet helemaal tevreden over mijn voortanden, deze staan trouwens wel recht maar er zit te vee ltandvlees tusse ndie 2 tanden vergeleeken met mijn andere tanden. Nu dacht ik dat door het plaatsen van ee nkroon de tandarts dit tandvlees wel zou weg werken wat niet is gebeurd. Nu vraag ik mij af of ik tandvlees kan late nverwijderen en als nog 2 faces ove rdie voortanden kan zette nzodat ze mooi op elkaar aansluiten zoals het hoort. Kan er dus nog een facing ove rdie ene kroon worden gezet? kan het tandvlees worden gehaald en op gevuld zodat ik 2 tanden hb die elkaar aansluiten ipv aansluite nmet ee nstuk tandvlees ertussen wat veel meer is vergleekn met mijn anderet anden?

wie kan mij helpen met advies?
groeten kees
xbokser

beste Maja,

hahahaha, sorry voor mijn typfouten.

bedankt voor je reactie!!

Nu snap ik dat ik geen facing over mijn kroon kan laten zetten,maar vraag ik mij toch of want mijn situatie is niet zoals op de foto's die je hebt bijgevoegd. Ik mis geen tandvlees maar het loopt verder naar beneden vergeleken met de andere tanden van mijn gebit. Kan de tandart iets van dat tandvlees verwijderen echt maar een heel klein beetje (onveer 1mm)zodat en opvullen met bijvoorbeeld composiet zodat je dat tandvlees niet meer ziet maar gewoon 'tand'. Dat je alleen maar tand ziet in plaats va ndat kleine beetje tandvlees waar ik me aan erger.

groetjes kees
di, 11/08/2005 - 21:33 Permalink
xbokser

hoi maya,

mijn situatie lijkt toch niet helemaal op de foto's die je hebt bijgevoegd. het gaat voornamelijk over het stukje tandvlees tussen mijn voortanden in 11 en 21, dat (het stukje tandvlees) verder doorloopt naar beneden vergeleken met mijn andere tanden

Ik heb me een beetje ingelezen over dit onderwerp. Nou vraag ik me toch af omdat bij mij de kroon al geplaatst is of de tandarts dat kleine stukje tandvlees nog kan corrigeren want als hij het weghaalt valt er een gaatje tussen mijn tanden. Kan dat dan nog worden opgevuld door de tandarts zodat mijn tanden weer een andere vorm krijgen?

groetjes
di, 11/08/2005 - 22:04 Permalink
carabelli

Als ik het verhaal goed lees wil je dat het tandvlees tussen je voortanden wordt ingekort waarna de open ruimte die daarna ontstaat gesloten moet worden zodat het tandvlees bij alle tanden gelijk is.

Ik heb een plaatje opgescharreld dat over een bepaalde papil index gaat, maar dat is hier verder niet van toepassing, ik wil alleen even zien of we het over hetzelfde hebben. Ik denk dat het tandvlees bij jouw voortanden een beetje is zoals hier op het plaatje bij 'normal' staat en bij de rest van je tanden als bij 'klasse 1'. Als ik het dus goed begrepen heb wil je de papil tussen je voortanden in laten korten tot het zeg maar niveau 'klasse 1' zoals bij de rest en vervolgens de open ruimte laten sluiten om het resultaat te handhaven?

http://www.zahnwissen.de/images/Papill-klass-Kli.gif
wo, 11/09/2005 - 09:54 Permalink
xbokser

hoi, carabelli,

het klopt zoals je zegt. Ik zou graag die ruimte die dan onstaat willen opvullen, zodat alle tandvlees gelijk is en je meer 'tand'ziet. Kan de tandarts dat?

groete kees
wo, 11/09/2005 - 11:39 Permalink
carabelli

Het opvullen an sich is niet het probleem denk ik, het probleem zit hem meer in het feit dat er een kroon geplaatst is.......

Zijn er twee kronen (11 en 21) of is er maar 1 kroon geplaatst?

In essentie zijn er twee mogelijkheden om je probleem op te lossen. Beide methoden beginnen uiteraard met het aanpassen van de interdentale papil

1)De kro(o)n(en) proberen er voorzichtig af te tikken zodat deze onbeschadigd verwijderd wordt. Vervolgens een nieuwe afdruk maken van de stomp(en), waarna door de tandtechnicus extra porselein wordt opgebakken. Aan deze methode kleeft het risico dat de kroon onbeschadigd verwijderd moet worden, ik betwijfel dan ook of je tandarts zal staan te juichen om dat 'even' te doen, te meer daar het prima te doen was geweest voordat de kroon vastgezet werd.....

2) Sluiten van de opening met composiet (tandkleurig vulmateriaal), het is mogelijk om composiet aan het porselein te hechten en op die manier de opening dicht te maken. Het is soms lastig omdat het hier niet een echt diasteem (spleetje tussen de tanden) betreft, maar het moet mogelijk zijn.
Het echte nadeel kan hem zitten in het feit dat composiet over het algemeen alleen in de meest voorkomende kleuren wordt geleverd. Voor porselein zijn heel veel verschillende soorten kleuren mogelijk en kan gebruik gemaakt worden van speciale effectmassa's om specifieke kenmerken van het gebit te kopieren. Wanneer dat bij jou het geval is kan composiet de kleur 'net niet' treffen en dat kan storend zijn in het front.

Overleg het geheel eens met je tandarts en kom dan samen tot een voor beiden bevredigende oplossing.
wo, 11/09/2005 - 18:41 Permalink
xbokser

bedankt voor je advies!!!

Op mijn linkervoortand is een kroon geplaatst, de rechter voortand is nog orgineel. maar als ik het zou laten opvullen zou ik dan ook een kroon op mijn rechter voortand moeten nemen zodat deze en gelijke vorm krijgt als miin linker kroon als die weer in een betere vorm is gemaakt door de tandtechnieker of krijgt mijn rechtertand weer een betere vorm als mijn tandvlees verwijderd wordt (komt er weer tand tevoor schijn)

groeten kees
wo, 11/09/2005 - 19:15 Permalink
carabelli

Voor een mooi effect zul je de opening vanuit beide tanden moeten opvullen (anders wordt de ene tand breder of anders van vorm dan de ander).

Je kunt beide elementen dan met composiet naar elkaar toe zetten, dat is dan het makkelijkste.

Mocht je het geld kunnen missen....dan kun je overwegen om het element ernaast ook te laten kronen. Als je kroon onbeschadigd verwijderd kan worden dan kan de tandtechnicus beide kronen naar elkaar aanpassen, zowel qua vorm als kleur.

Nogmaals twee kronen hoeft niet, met composiet kun je ook een heel eind komen.
wo, 11/09/2005 - 19:45 Permalink