voortanden laten vervangen

Author:
Fred-25
Posted:
vr, 11/01/2013 - 14:21
Ik had een vraag aan de specialisten hier.

Ik ben alles behalve tevreden over mijn 4 voortanden. Ze zijn gezond, maar ik heb al jaren problemen met de vorm ervan. Ze zijn lelijk en ik heb zelfs met praten er last van. Ik durf ook niet eens meer te glimlachen naar mensen. En dat al jarenlang! Heb ook enorme stress daarvan. Ik heb een lange tijd een beugel gehad, dus ze staan nu dus recht, ik hoef dus niet alles te laten vervangen, maar het is en blijft de vorm van de voortanden die mij blijft irriteren. Een beugel veranderd dat niet. Mijn voortanden zijn enorm groot en de tanden daarnaast weer enorm klein. Nu is mijn vraag welke mogelijkheden er zijn om die tanden te laten vervangen. Implantaten bijvoorbeeld. Nu heb ik het idee dat tandartsen uit principe geen gezonde tanden willen trekken, maar we zitten in 2013. Hoe moet je hiermee te werk gaan. Ik wil mooie tanden, de enige manier is om ze te laten vervangen, dus niet het hele gebit, maar een gedeelte van het bovengebit. Het kan toch niet zo zijn dat dat niet mogelijk is?

Kan iemand me misschien hier meer over vertellen? Alvast bedankt.
vV

Ik vind het een belachelijke weg om te gaan bij gezonde tanden, daar waar er veel , veelal ook goedkope, mogelijkheden zijn om dit op te lossen zonder gave tanden op te offeren. Zeker waar het alleen om een esthetisch probleem gaat.
Zonder beeld erbij kan ik verder niets zinnigs zeggen over wat er kan om het probleem acceptabel op te lossen, maar trekken lijkt mij niet echt de weg.
Er zit heel veel tussen niets doen en trekken namelijk, en een uitgebreid pallet aan opties.

En ja, dit is, nog wel, 2013. Mij lijkt dat fixeren op strak , (te) wit en recht zooooooooo 2010 is...
vr, 11/01/2013 - 16:32 Permalink
Fred-25

Er zit inderdaad veel tussen 'niets doen' en 'trekken'. Het verschil tussen de 2 voorste voortanden en die 2 daarnaast is echter zo groot dat bijslijpen, facings ed. geen zin hebben. Implantaten zijn de enige mogelijkheid. Daarnaast heb ik er zelf totaal geen problemen mee om mijn (gezonde) lelijke voortanden te laten trekken. Het zijn mijn tanden, niet die van de tandarts, die vaak alleen maar vanuit een ideaalbeeld denken. Dat bedoelde ik met 'het is 2013'.

Ik wil geen glimlach zoals veel van die celebrities dat tegenwoordig hebben. Ik vind het er totaal niet uitzien. Ik wil gewoon een mooie en normale glimlach.
za, 11/02/2013 - 11:46 Permalink
vV

Ben ook wel benieuwd naar wie met die stellige mededelingen gekomen is.
Verder weinig zinnigs over te zeggen zonder beeld erbij.
Behalve dat je je goed moet realiseren dat niets wat er aan een tand gedaan wordt voor levenslang is. Dus implantaten nu, op ik gok op 25 jarige leeftijd ? Zullen op termijn vervangen moeten worden, met nogal risico's op complicaties en wellicht zelfs een moment dat implanteren niet zomaar meer kan.
Per saldo ben ik van mening dat je als tandarts af moet blijven van gave tanden anders dan relatief simpele ingrepen mits passend in een goed doordacht en opgezet behandelplan.
Je gaat als chirurg ook niet een hand amputeren en vervangen door een nephand alleen maar opdat de persoon in kwestie dat wil. Rijp voor de tuchtraad sterker nog wat mij betreft rijp voor schrappen uit BIG register
Medische ethiek en technische mogelijkheden hebben namelijk niets tot weinig met elkaar te maken.
za, 11/02/2013 - 12:36 Permalink
vV

Even technisch gesproken is het wellicht best mogelijk om te slicen, dus de grote centrale smaller maken, die zijn ook best wat in te korten, en dan heb je de ruimte om de (te?) kleine snijtanden groter te maken. Wel altijd oppassen dat de beet met onder en de ruimte bij kauwbewegingen niet voor problemen gaat zorgen. Ik ben wel steeds nieuwsgieriger naar welk beeld hoort bij deze vraagstelling.
za, 11/02/2013 - 12:39 Permalink
Fred-25

'Slicen' zal denk ik niet gaan, daar is het verschil tussen de tanden te groot voor. Ik denk niet dat het mogelijk is om een halve cm in de lengte EN in de breedte eraf te gaan 'slicen'. Dan raak je de wortel lijkt me. Ik snap dat het moeilijk te begrijpen is, daarom hier een voorbeeld:
[attachment=0]tanden.png[/attachment]
Attach
za, 11/02/2013 - 13:52 Permalink
vV

Wat je hier getekend hebt is in grote mate met orthodontie op te lossen. Probleem is mn zichtbaar in het front, logisch, maar het echte probleem lijkt meer bij de kiezen te zitten, vanwege een te diepe beet. Voorzover uit de schets te herleiden is. Wat er daarna gedaan moet worden om verschil in grootte buiten het natuurlijke verschil wat er altijd is kan in plan ortho vast meegenomen worden, dus positie van de tanden aanpassen op vervolg.
Dit is ook ( veel) goedkoper dan extractie en implantaten met kronen, waarmee het getekende probleem overigens ook niet (volledig) op te lossen is. En op de lange termijn minder risico op problemen en complicaties.
Ik heb trouwens liever een foto, of zelfs een paar waar verhouding met onder ook zichtbaar is.
Misschien moet je even stoppen met harde uitspraken zonder dat er blijkbaar echt door professionals naar gekeken is. Want vooralsnog heb ik het idee dat die uitspraken over wat er allemaal niet zou kunnen alleen in je eigen gedachten leeft.
za, 11/02/2013 - 14:12 Permalink
Fred-25

Dit is NA orthodontie. Tanden staan recht op de manier waarop ze horen te staan, foto misleidt een beetje, maar dat heeft met mijn teken kwaliteiten te maken. Het gaat om de 4 voortanden, en het verschil daarin in grootte. De middelste 2 voortanden zijn ong. 3/4x zo groot en breed als die daarnaast staan. Dat is 'moeder natuur' en dat is NIET op te lossen met orthodontie.
za, 11/02/2013 - 14:23 Permalink
vV

Zo ingewikkeld is het dus wel....anders hoefde je de vraag niet te stellen.
Zonder foto kan ik verder niets zinnigs melden/ adviseren, dus de keus is aan jou. ( hierbij in ieder geval wel)
Je komt hier met een vraag, die ik alleen een beetje fatsoenlijk met echt beeld erbij kan beantwoorden. Dat schetsje is onvoldoende, zeker omdat daar iets heel anders uit blijkt dan je beschrijft.
Die rode lijn is neem ik aan de lip, maar aangespannen, opgetrokken of echt geheel ontspannen? Positie is redelijk essentieel namelijk.
za, 11/02/2013 - 15:09 Permalink
vV

Met de tanden an sich niet, wel met het beeld/ aanzicht wat er is, en daarmee direct invloed op wat er nodig is voor een harmonieus aanzicht en gelijk een beeld van de ( on) mogelijkheden. Bij iemand met bv relatief kleine tandgrootte kan een heel scheef beeld ontstaan doordat er bv veel tandvlees zichtbaar is bij lachen, zgn gummy smile. Dan los je het probleem niet op met tanden groter maken, wel met een tandvleesingreep, een zgn kroonverlenging.
En zo zijn er nog wat zaken, je kan de tanden niet los zien van de kaak waarin ze staan en de rest van het weefsel eromheen. Het heeft namelijk allemaal invloed, zowel op de subjectieve als op de objectieve beleving van de esthetiek. Doe je dat wel ga je 100 procent zeker de mist in met de " oplossing", wat dan geen oplossing blijkt te zijn maar meestal het probleem juist groter maakt. Zonde als er dan al veel geld, onnodig, is uitgegeven en van alles irreversibel kapot gemaakt is.
za, 11/02/2013 - 17:03 Permalink