Voortanden laten corigeren

Author:
exbeugelbekkie
Posted:
zo, 11/13/2005 - 20:32
In de jaren zijn mijn tanden steeds meer naar elkaar gaan groeien. Vroeger een dikke spleet tussen m'n voortanden, nu verdrukken ze elkaar. Het lijkt wel alsof ik teveel tanden heb voor mijn gebit :oops: De situatie:

Staat naar achter
Staat naar voren

linkertand (naast voortand)
linker voortand
rechter voortand
Rechtertand (naast voortand. Is aan de onderkant lichtjes ook afgebroken, in plaats van een boogje een kuiltje geworden)

Wat ik had bedacht:

De linkertand (naast de voortand) en rechtertand (naast de voortand) laten trekken en daar smallere stifttanden voor in de plaats te laten zetten, zodat m'n voortanden meer ruimte hebben. Is dit te extreem bedacht, of zijn zulke "behandelingen" echt mogelijk? :roll:
exbeugelbekkie

Een beugel is een langdurig process. Bovendien wil ik absoluut niet met een vaste beugel gaan lopen. M'n ene tand die ik dus wil laten trekken is al voor een stukje afgebroken en de andere is geel omdat ik er met m'n tanden borstel niet goed bij kan komen. Facings vind ik een slechte oplossing. Ik hoor er ten eerste slechte verhalen over, en ten tweede vind ik het een beetje een "neppe" oplossing. Ik denk ook niet dat facings in mijn geval mogelijk zijn...
ma, 11/14/2005 - 17:14 Permalink
minique

Zijn kronen, bruggen of implantaten een minder 'neppe' oplossing dan?

Ik denk eerlijk gezegd dat je niet veel tandartsen zult vinden die een gezonde tand gaan trekken (ik ga er even vanuit dat er maar een klein stukje is afgebroken en de tand dus nog relatief gezond is) om er een implantaat te gaan plaatsen. En dan hebben we het nog maar even niet over de kosten van implantaten (die meestal niet vergoed worden door verzekeringen).

:smt006 Monique
ma, 11/14/2005 - 17:42 Permalink
exbeugelbekkie

Mja, neppe oplossing :roll: Ik vind facings (het over te tand heen plakken) toch wel het toppunt. Kronen zijn een beter oplossing vind ik dan. Is er mischien geen mogelijkheid voor een losse beugel die ik gewoon elke nacht indoe voor het slapen gaan? :-? Of iets wat je aan de voorkant niet ziet. Wat de kiezen naar achter trekt zodat de voortanden meer ruimte krijgen. Ik moet er nog bijvertellen dat ik alle 4 de verstandskiezen nog heb. Die moeten er eigenlijk ook nog uit :oops:
ma, 11/14/2005 - 20:24 Permalink
exbeugelbekkie

Waarom ga je niet met je probleem, naar de tandarts? En laat die dan in overleg met jou een gepaste oplossing vinden.


Ik ben al lang bij de tandarts geweest. Die begon gelijk over een beugel :cry:
di, 11/15/2005 - 19:18 Permalink
minique

Waarschijnlijk omdat dat ook op langere termijn een betere oplossing is voor de scheefstand dan ze rigoureus trekken en er wat anders in zetten.

Wat heb je eigenlijk tegen een beugel?

:smt006 Monique
di, 11/15/2005 - 19:23 Permalink
Bergie

Precies, er is echt niks mis met een beugel hoor. Ik heb er zelf ook een en ben 24. Er is echt niemand die er raar van op kijkt hoor.

Tuurlijk is het een langdurig proces en is het soms gewoon een lastig ding maar aan het einde van de behandeling heb je er wel een mooi gebit voor in de plaats gekregen.
di, 11/15/2005 - 19:27 Permalink
kali

ik ben het met Bergie eens.

Ik ben nu 26 en heb tot een halfjaar geleden ongeveer 2 jaar een beugel gedragen. OKe een beugel is in het begin wennen en soms pijnlijk maar het resultaat is er ook naar.

Ik heb nu een wit laagje composiet op mijn voortanden gedaan en voor het eerst in mijn leven durf ik voluit te lachen.
:D

Dus als je echt met je voortanden zit dan is een beugel de minst ingrijpende methode om mooie voortanden te krijgen.

ps mijn tanden waren echt heel ver naar voren en er zaten giga gaten tussen en ik heb maar 2 jaar met een beugel gelopen. Je kunt van te voren navragen bij je tandarts hoe lang jij een beugel nodig hebt. ik denk niet dat dit zo lang zal zijn.

groet
Kali
di, 11/15/2005 - 21:32 Permalink
exbeugelbekkie

Wat heb je eigenlijk tegen een beugel?


Ik voel er weinig voor om een jaar (en mischien zelfs langer) met al dat ijzer in m'n mond te lopen. Bovendien schuren je hele wangen open, als het aangedraait wordt, wordt je er ook niet vrolijk van, en m'n broer heeft ook een beugel gehad en daar staan z'n tanden nu schever als die van mij. Dus veel vertrouwen heb ik er niet in. Ik moet het trouwens ook zelf betalen nu omdat ik 18 ben :smt022
wo, 11/16/2005 - 18:36 Permalink
carabelli

Kronen en implantaten zul je ook helemaal of voor een groot deel (afhankelijk van hoe luxe jouw verzekering is) zelf op moeten hoesten hoor.
wo, 11/16/2005 - 20:01 Permalink
Bergie

Wat heb je eigenlijk tegen een beugel?


Ik voel er weinig voor om een jaar (en mischien zelfs langer) met al dat ijzer in m'n mond te lopen. Bovendien schuren je hele wangen open, als het aangedraait wordt, wordt je er ook niet vrolijk van, en m'n broer heeft ook een beugel gehad en daar staan z'n tanden nu schever als die van mij. Dus veel vertrouwen heb ik er niet in. Ik moet het trouwens ook zelf betalen nu omdat ik 18 ben :smt022


Je kan jouw gebit niet met dat van je broer vergelijken. Je kan er niks over zeggen hoe een beugel bij jou uitpakt.
Je schuurt je hele wangen open? Heb ik nog geen last van gehad hoor, en ik loop nu ook al een klein half jaartje met die ijzerhandel rond. Verschilt dus gewoon per persoon en als je er toch last van hebt kan je de scherpe randjes afplakken met een stukje was.

Wanneer de beugel aangedraaid wordt is het (bij mij althans) een paar dagen tot een week wat gevoelig en dus wat ongemakkelijk met eten. Maar daarna heb ik er geen last meer van. Tuurlijk, je voelt het wel, maar het is echt niet pijnlijk of vervelend.

Wat de financiering betreft heb je wel gelijk ben ik bang. Tenzij er een bijzondere reden voor is dat je nu pas een beugel kunt nemen ben ik bang dat je er zelf voor moet gaan betalen. Mijn beugel+implantaten worden bijvoorbeeld wel vergoed omdat dit nog de nasleep is van een aanrijding toen ik 8 was.

Een beugel valt trouwens misschien wel zelf te betalen hoor. Het langdurige traject wat jij als als nadeel ziet kan in dit geval natuurlijk ook voordelig zijn omdat de kosten over een langere periode gespreid zijn. Alleen in het begin is het even heel prijzig, daarna is het per maand iets van 40 euro meen ik me te herinneren.
wo, 11/16/2005 - 20:11 Permalink
exbeugelbekkie

Ik zie in een ander topic iets over invisalign. Dit spreekt mij erg aan. Is dit mogelijk in Nederland en zijn de kosten hoger of lager dan een beugel? Op zo'n manier m'n knabbels recht laten zetten lijkt me geweldig! :D
za, 11/19/2005 - 18:14 Permalink
minique

Er zijn wel tandartsen in Nederland die met invalisign werken, heb ik begrepen.

Wat CD al eerder zei:

Waarom ga je niet met je probleem, naar de tandarts? En laat die dan in overleg met jou een gepaste oplossing vinden.


Overleg met hem over wat jij wilt en vraag zonodig aan hem om je door te verwijzen naar een orthodontist. Heus, zij kunnen veel beter informatie geven over wat er nodig is, wat het gaat kosten e.d. Gewoon omdat zij de situatie in jouw mond veel beter kunnen beoordelen dan mensen hier op het forum die vanachter een pc op basis van jouw omschrijving de situatie moeten inschatten.

:smt006 Monique
zo, 11/20/2005 - 09:28 Permalink