Voortanden bijslijpen maar nu 4 tanden geslepen! Spijt, wat

Author:
Tandenfee3
Posted:
wo, 01/07/2009 - 20:16
Half november ben ik bij de tandarts geweest om een voortand te laten bijslijpen. Uiteindelijk heeft hij de tand naast mijn voortand bijgeslepen en dat was, wat mij betreft tenminste, niet de bedoeling.

Een paar dagen later ben ik teruggegaan en toen heeft hij op mijn verzoek een hoektand (omdat ik toen uitzag als Dracula) en mijn twee voortanden korter geslepen. Wat hij tijdens het slijpen zei was dat hij wel een spleetje tussen mijn tanden maakte.

Uiteindelijk ben ik buitengegaan (het was heel snel gebeurd) en nu heb ik spijt dat ik überhaupt terug ben gegaan naar de tandarts... Mijn voortanden zijn inderdaad korter maar nu gelijk met de ene tand die ernaast staat (die is zelfs een stukje langer) en de ene tand die naast de voortand stond die al korter was gemaakt, is nog steeds korter, dus er zit geen echte lijn in mijn bovengebit.

Sterker nog: mijn ondergebit is vrij ongelijk (de tanden), ene staat hoger dan de andere.
Maar nu ogen mijn boventanden in het geheel natuurlijk een stuk korter dan mijn ondertanden!

Ik heb voorheen paradontitis gehad en mijn tandvlees is flink teruggetrokken, daardoor had ik nogal grote voortanden gekregen, daarvoor had ik vrij kleine tanden. Omdat ik nooit een beugel heb gehad maar wel heb geduimd als kind, staat mijn ene voortand nogal scheef en voor de andere voortand en de tand die daarnaast staat.

Ik heb een beetje op dit forum zitten lezen (wel te laat kom ik achter, want als ik alles vantevoren had gelezen, had ik nooit gevraagd om mijn tanden te laten bijslijpen).

Het is niet alleen dat het zicht er anders uitziet, ik merk dat de lijn wanneer ik mijn lippen ontspan, niet meer klopt (de ene kant van mijn bovengebit is hoger dan de andere kant, hierdoor valt het op wanneer ik lach, dat mijn onderlip bij de ene voortand "eronderschiet" waardoor het tandje blootkomt. Dat was voorheen nooit (toen mijn voortanden langer waren).

Ik lees links en rechts op dit forum dat het mogelijk is om met composiet weer een stukje aan de tanden "aan te plakken". Zou dat kunnen bij deze vier tanden? Wordt dit dan vergoed door de zorgverzekeraar? Ik heb IZZ en dan het pakket met aanvullende verzekering (2 geloof ik).

Hoe gaat dit dan in zijn werk, dat aanplakken indien mogelijk tenminste?

Ik lijd hier psychisch onder, vind het niet mooi hoe het nu is geworden!

Dank je wel voor het antwoord, ik hoop dat ik hier iets aan kan laten doen...

Ik ga proberen foto's te plaatsen van voor en na, ze zijn misschien niet qua belichting hetzelfde:
Attach
vV

behalve de punten van de hoektanden zie ik nauwelijks verschil maar dat kan komen doordat de foto`s vanuit een net verschillende hoek genomen zijn.

Ik weet ook niet hoe u in de omgang bent met mensen, maar bij mij zit niemand zo ontzettend dicht op mijn tanden, behalve mijn tandarts. Dus dit soort foto`s ia alleen leuk voor detailwerk, niet voor de algemene aanblik en indruk die andere mensen van iemand zullen hebben.

Persoonlijk vind ik het nogal meevallen trouwens. Er is wel wat mogelijk, maar dan zou heel simple orthodontie mijn voorkeur hebben, de rest is gerommel in de marge (vind ik).
do, 01/08/2009 - 12:45 Permalink
Tandenfee3

Beste tandartsen/orthodontisten,

Na het plaatsen van mijn vorige bericht loop ik nog steeds rond met mijn tandenprobleem. De onderste voortanden zijn inmiddels wat verder afgesleten en bij een tand is er zelfs wat afgebrokkeld.

Ik ben vandaag bij de mondhygiëniste geweest en zij raadde mij een second opinion bij een andere tandarts aan, ook omdat het slijpen volgens haar allemaal te snel is gegaan en er niet goed is gecommuniceerd met mijn eigen tandarts.

De afspraak is gemaakt bij de andere tandarts voor de second opinion, eventueel kan hij mij doorverwijzen naar een orthodontist.

De mondhygiëniste zei dat ze tegenwoordig vanalles kunnen met beugels, zowel tanden laten "zakken" enz. Ik vraag me namelijk af of een beugel zin heeft aangezien ze stukjes van mijn tanden hebben geslepen, ben dan benieuwd hoe dat eruit gaat zien als er een beugel wordt gezet? Omdat ik bovenaan vrij grote "gaten" heb omdat mijn tandvlees zo opgetrokken is, wordt dat dan wel mooi?

Alvast bedankt voor de reacties!
wo, 05/06/2009 - 20:23 Permalink
Plientj

Hallo, graag wil ik mijn 2 voortanden bij laten slijpen en de 2 ernaast omdat het nog steeds gekarteld is, ik ben nu 18 en weet nu wel dat het gekartelde vanzelf niet weg gaat, het ziet er een beetje kinderachtig uit vind ik. het is 1 mm / 1,5 mm. kan dit kwaad ? en heeft iemand enig idee hoeveel dit kan kosten ? kan verder over de kosten niets vinden, en ben wel erg benieuwd rond welk bedrag eht zou zijn.

bvd.
di, 05/12/2009 - 16:38 Permalink