voorkomen van gaatjes!!

Author:
EllenButterfly
Posted:
vr, 10/28/2005 - 17:35
Stelling:
Kronen zorgen er voor dat je wortels goed blijven. Zij zijn sterker dan je glazuur dus geen gaatjes dus geen wortelknaalbehandelingen ect.

De tandarts zal als verweer hebben denk ik: het is niet slim om een gezonde tand of kies een stuk aftehalen om daar een kroon op te plaatsen.Omdat een kroon maar gemiddeld 15 jr. meegaat.

Mijn idee: In die 15 jaar dat je geen kroon zet kan je wel een gaatje krijgen in je gezonde tand, tandglazuur kan dunner worden/verslijten gevolg gevoelige tanden ect. Met een kroon er gelijk op voorkom je dat en na 15 jr (ze gaan trouwens langer mee) niewe kroon.

Stelling:
Inplaats van wortelknaalbehandeling ofwortelpuntbehandeling gewoon trekken en inplantaat met kroon er op. Garandeerd (mits goede verzorging) heel je leven mee!!

Ik denk er dus echt over om al mijn goede tanden kronen op te zetten (ik heb in mijn helegebit toch maar 4 tanden waar geen vulling in zit)
Dan heb ik iedergeval geen gevoelige tanden meer en veel minder risico voor gaatjes. En gelijk een mooie en recht en gaaf gebit.

Wat is jullie mening?
groet ellen
joek

Ik denk dat dit wel erg desastreus is!
Ook bij kronen kan er het een en ander fout gaan. Door een brug (eigenlijk hetzelfde als een kroon, maar dan groter), waaronder het fout is gegaan bij twee kiezen, mis ik nu een kies en heb een kroon die niet lekker zit.
En als er geen wkb gedaan wordt, heb je nog steeds last van gevoelige tanden en kiezen.
Ik zou er zelf nooit voor kiezen.
Groetjes,
Joke
vr, 10/28/2005 - 21:51 Permalink
de digitale tandarts

kronen zijn in de gevallen dat het noodzakelijk is, een uitstekende oplossing.

Het is echter niet zo dat het altijd verstandig is om relatief gezonde/gave tanden en/of kiezen van (volledige) kronen te voorzien. Tijdens het slijpen van een kroonomslijping kan meer dan 50% van het tandweefsel verwijderd worden, een voorbeeld van een kroonomslijping is hier te zien:

http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/schouderpreparatie/VKOPSM08.JPG

http://www.onderwijs.acta.nl/studieweb/bbextern/iwi/digibus/practica/sc…

Door het boren kan de zenuw geirriteerd raken en het betreffende gebitselement gevoeliger raken. Over het algemeen verdwijnt dit weer, maar in sommige gevallen zal het echter na verloop van tijd leiden tot de noodzaak van een kanaal behandeling.

Het is zo dat bij een kroon geen tandbederf ontstaat op bekende plekken, zoals bij de natuurlijke tanden en kiezen, denk hierbij aan tandbederf in de groefjes van het kauwvlak (fissuurcaries) en tandbederf op de contactvlakken, tussen de tanden en kiezen (approximale caries).
Echter de rand tussen de kroon en wortel is een kwetsbare plek en indien de kroon losgaat zitten, kan het tandbederf onopgemerkt veel schade aanrichten. Bedenk hierbij ook dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat elke kroon perfect zal gaan aansluiten, geen enkele behandeling heeft 100% succes. Mocht de aansluiting wat minder zijn, dan kan dat naast tandbederf, gevoeligheid ook tandvleesirritatie veroorzaken.

Implantaten gaan tegenwoordig zeer goed, maar hebben nog niet alle kwaliteiten om natuurlijke gebitselementen te evenaren, het botverloop is bijv anders, waardoor met name met meerdere implantaten naast elkaar het tandvlees zich niet mooi met boogjes, maar vlak zal voegen rondom de tanden. Tevens zijn implantaten net als tanden en kiezen gevoelig voor tandvleesontsteking.

Met vriendelijke groet.
vr, 10/28/2005 - 23:13 Permalink
minique

Goh, als er dan in een andere topic wordt geroepen dat tandartsen alleen maar aan je willen verdienen en allerlei behandelingen blijven uitvoeren alvorens over te gaan tot extractie, dan staan deze stellingen daar wel lijnrecht tegenover.

Als ik een tandarts zou hebben die met jouw stellingen zou proberen mij te overtuigen om te alles te laten bekronen of te laten trekken en vervolgens implantaten te nemen, dan zou ik heel hard wegrennen en op zoek gaan naar een andere tandarts.

:smt006 Monique
za, 10/29/2005 - 07:13 Permalink
CD


Ik denk er dus echt over om al mijn goede tanden kronen op te zetten (ik heb in mijn helegebit toch maar 4 tanden waar geen vulling in zit)
Dan heb ik iedergeval geen gevoelige tanden meer en veel minder risico voor gaatjes. En gelijk een mooie en recht en gaaf gebit.


Waarom niet meteen implantaten? Het is onzinnig om "gezonde" tanden en kiezen te behandelen. Dit is wel erge preventieve tandheelkunde!
za, 10/29/2005 - 10:02 Permalink