Voor de digitale tandarts of wie dan ook!!

Author:
yviera
Posted:
zo, 08/15/2004 - 17:14
Ik heb echt even advies nodig :roll: Ik heb 7 jaar geleden witte slotjes gehad. Toen deze eraf gingen hield ik witte vlekken op al mijn tanden er aan over ( je ziet precies de vorm van het slotje ). Daarbij hebik ook nog vrij licht gele tanden en op mijn voortand en er tussen zit een grootte gele plak. De ortho zegt dat dit komt door schlecht onderhoud toen ik slotjes had. Maar zo schlecht heb ik niet gepoets. Mijn eigen tandarts is een eikel (soory) en wil en kan me niet helpen zegt hij. Hij zei dat ze het met facings mooi wit kunnen maken. Dus net zo wit als de witte vlekjes, dan vallen die ook minder op en het gele is weg. Hij heeft geentijd om facings te maken en zegt dat die 600 euro per stuck kosten. Ook kan hij me niet door verwijzen naar een andere praktijk. Sorry hoor maar je eigen tandarts hoort zijn patienten toch te helpen en niet zeggen van sorry ik kan hier niks mee.

Maar nu mijn vraag!!! Wat is nu de beste manier om mijn tanden weer mooi wit te krijgen en de vlekken te laten verdwijnen? Facings, welke, ik lees dat er porseleinen en composiette facings zijn of toch bleken, laseren. En ja met de kosten zit ik ook in me maag. Vergoed de verzekering iets? Ik ben particulier verzekerd! Ik hoop dat iemand mij hier een klein beetje mee op weg kan gaan helpen. Me ouders en ik gaan na de vakantie hier werk van maken. Ben trouwens nog heel jong 20 en dan een vies geel gebit vindt ik niet kunnen.

Groetjes yviera :smt006
Bliepmiep

Ik heb zelf ook van die plekjes, maar ik heb dan ook door eigen schuld veel te lang met slotjes gelopen.
Die plekjes is een fluor tekort wat uiteindelijk een gaatje kan worden. Ik heb een fluor behandeling gehad en zorg er natuurlijk voor dat ik verdomd goed, poets. Wel moeten we ons realiseren, dat deze plekjes een beschadiging aan de structuur van de gebit is, en helaas is het bij het gebit zo, dat er een beschadiging niet beter kan worden.
Bleken zou je misschien kunnne doen, maar de structuur van je gebit verandert er niet door, gene blijvende oplossing dus.
Facings zijn erg duur en bovendien slecht voor je tandvlees (wat essentieel is voor een goed gezond gebit), voor mij dus ook gene optie.
Wat je ook nog kan doen, is ene laagje composiet erover (witte vulling) maar ik een eerdere post heb ik daar ook een negatieve reactie over gezien. Bovendien houdt ook dat geen leven lang.

Ik heb maar besloten ermee te leven, ik maakte me best wel zorgen erover, maar wat me erg helpt, is dat je op foto's enzo die plekjes helemaal niet ziet, je moet echt op 10/20 cm voor mn mond hangen wil je het zien. Dan heb ik ook nog het geluk dat ik van mezelf relatief witte tanden heb. Bij sommige van mijn jonge collega's zien die echt geel, maar dat is geen viezigheid maar gewoon hun structuur. Kan me voorstellen dat je met het beeld van deze tijd (straalwite tanden) je zorgen hierover maakt.
Afgezien van die witte plekjes is mijn gebit en tandvlees in topconditie, daar ben ik hartstikke blij mee. :smt003
zo, 08/15/2004 - 23:25 Permalink
de digitale tandarts

Die witte vlekjes zijn ontkalkingen. Doordat er snel plak rondom de brackets blijft hangen en omdat in plak bacterien zitten die suikers omzetten in zuur onstaan daar snel ontkalkingen.

Het waren dus een soort van beginnende gaatjes die niet doorgezet hebben, maar je zit nu wel met een (voor jezelf) cosmetisch probleem. Deze plekjes verdwijnen niet meer vanzelf!

Het nadeel van bleken is dit soort situaties is dat de ontkalkingen ook witter worden en dus nog steeds zichtbaar zijn. Maar in een geheel wittere tand kan een wit vlekje wel wat fraaier eruit zien.

Het beslijpen van de voorkant en het plaatsen van een porseleine schildje (facing) is natuurlijk een oplossing die de vlekjes kan laten verdwijnen. Dit hoeft niet slecht te zijn voor het tandvlees omdat het mogelijk is de facing boven of tot net aan het tandvlees te laten eindigen. Ik zou dan wel porselein kiezen wat dat blijft langer mooi dan witte vulling. Ssoms kan het ook d emoeite waard zijn om alleen de vlekjes weg te boren en dit deel dan op te vullen met witte vulling.

Niks doen en leren leven met de vlekjes is natuurlijk ook een oplossing die je moet overwegen!

Succes.
wo, 09/01/2004 - 11:32 Permalink