Vlekken op tanden, bleken?!

Author:
Linda007
Posted:
zo, 05/17/2009 - 15:15
Hallo,
Sinds ik me kan herrineren heb ik op mijn voortanden witte vlekken. Hier is voornamelijk een rand aan de onderkant. Ik stoor me hier echt heel erg aan. Ik heb hierna gegoogled en kwam uit op 'amelogenesis imperfecta'. Ik weet dus niet zeker of dit het is maar hier kan ik me wel erg in vinden. Ik heb al eens eerder aan mijn tandarts gevraagd of het weg gehaald kon worden maar hier kreeg ik een reactie op dat het niet echt opviel en niet nodig was. Mijn hele leven word beinvloed door mijn tanden. 's Morgens is het heel erg en 's avonds is het vaak weg. De hele dag door let ik op wat ik eet. Door sommige producten lijkt het namelijk minder te worden. Als ik een nacht gestapt heb is het de volgende dag heel erg. Ik heb 7 jaar met een beugel gelopen, bakken met geld betaald en ik ben nog steeds niet tevreden.

Maargoed, wat ik mij dus afvraag is hoe ik dit het beste weg kan halen. Ik dacht zelf dat bleken geen optie was als het die aandoening is die ik hierboven noemde. Er kan dus een stukje 'afgehaald' worden en dan een nieuw laagje erover heen. Hoe gaat dit precies in z'n werking? Wat zijn de kosten hiervoor? Word het vergoed? En kan de kleur van de twee voortanden wel hetzelfde blijven als de rest van het gebit? Moet de rest van het gebit ook meegenomen worden? Blijven de tanden wel even sterk als hiervoor? Kan ik hier de rest van mijn leven mee lopen of moet het om de aantal jaar vervangen worden?

Ik hoop dat ik antwoorden kan krijgen op deze vragen, alvast bedankt.
Groeten Linda
Illuminus

Als het alleen witte vlekjes op de voortanden zijn valt amelogenesis imperfecta al af, dit is een erfelijke aandoenning
die zich in alle tanden en kiezen voordoet.
Ik heb het niet gezien maar ik denk dat je fluorose vlekjes op je tanden hebt. Deze vlekjes ontstaan doordat op deze plekken meer fluoride in het glazuur is ingebouwd dan normaal. Voor wat meer achtergrond informatie:http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=64

Behandeling van fluorose hangt af van de vershijningsvorm. De witte vlekjes zijn een stuk eenvoudiger te behandelen dan de variant met bruine verkleuringen en putjes.

Voor de vlekjes variant is bleken een optie, hiermee bleek je de tandkleur naar de kleur van de fluorose toe. Na verloop van tijd zal de tandkleur weer donkerder worden waardoor je weer een keer zult moeten bleken om het kleurverschil weg te werken.

Andere benadering (veel gebruikt voor de wat grotere verkleuringen van beperkte diepte) is het glazuur voorzichtig afschuren (micro abrasion) met een schurende fosforzuuroplossing. Hier een voorbeeld van een dergelijke behandeling:http://www.ultradent.com/products/instructions/old_opalustre.pdf
Dit kan eventueel gecombineerd worden met bleken wanneer niet alles weggehaald kan worden.

Bij heel ernstige vormen wordt idd wel met facings (composiet of porselein) gewerkt. Wanneer je met facings maar 2 elementen gaat behandelen ze na verloop van tijd qua kleur af zullen gaan wijken van de andere tanden en er nieuwe gemaakt moeten worden.

Voor lichte fluorose is bleken evt icm met een micro abrasion techniek mooier en op langere termijn onderhoudsvriendelijker dan facings

Kosten voor behandeling komen voor eigen rekening of de aanvullende verzekering.

Met vriendelijke groet
zo, 05/17/2009 - 15:51 Permalink
Linda007

Het zijn echt knalwitte vlekken en ze zitten aan de onderkant van mijn boventanden. Dus echt zo'n randje. 'S morgens is het over mijn gehele tand gekleurd en in de loop van de dag trekt dit bij tot de rand. Dus niet aan het tandvlees. Een foto heb ik niet.
Ik heb morgen een afspraak bij de tandarts en die gaat even kijken wat de oplossing kan zijn. Er is uitgelegd dat, als ik het ga bleken, zelf een 'pakketje' meekrijg naar huis en dit thuis mag doen. Ik ben wel bang dat als ik het bleek dat die vlekken er gewoon doorheen schijnen. Dan heb ik veel geld betaald en ben ik nog niet opgeschoten.

Ik denk overigens dat ik te maken heb met 'fluorose'. Ik kan me wel terug vinden in die foto's daarvan en ik ben blij dat de verkleuringen wit zijn ipv bruin. Maar ik zou er alsnog graag vanaf willen.
di, 05/19/2009 - 11:05 Permalink
Illuminus

Je slaapt met je mond open, daardoor adem je door je mond ipv door je neus. Hierdoor droogt het speeksel van de voortanden op en droogt de tand ook iets uit. De pH daalt en deze combinatie van factoren (lichte uitdroging en ontkalking) zorgt ervoor dat er zoveel witte vlekken op je tanden te zien zijn. Overdag comnpenseer je het mondademenhalen waardoor de voortanden weer bevochtigd worden en er remineralisatie optreedt en de meest oppervlakkige vlekken weer verdwijnen.

De diepere vlekken kunnen ook een gevolg zijn van dit proces (toen je nog 'klein' was en overdag bijv. niet compenseerde voor mondademhalen), de oppervlakkige laag remineraliseert wel, maar de onderliggende laag niet....

De oorzaak van de vlekken moet goed vastgesteld worden voor je gaat behandelen. Bleken in ontkalkingen is niet zo verstandig. Eerst moet je de definitieve oorzaak van de vlekken vaststellen. Bij mondademhaling ligt behandeling meer in het afleren van gedrag. Vlekken die dan nog overblijven kun je vervolgens definitief behandelen. Het kan ook zijn dat er een combinatie aanwezig is.....de oorzaak vinden is dus belangrijk voor de te volgen therapie.

Met vriendelijke groet
di, 05/19/2009 - 12:27 Permalink
Linda007

Hallo,
Ik ben vandaag bij de tandarts geweest. Heb allereerst een preek gehad van hoe NIET nodig het zou zijn om dit te doen. Wat de tandarts mij heeft geadviseerd is om het niet te bleken, want dat zou weinig zin hebben. Er moeten dan facings geplaats worden. Ik heb het alleen op mijn 2 voortanden maar hij zegt dat ik dan minimaal 4 tanden moet pakken en voor het beste resultaat 6 tanden ivm verkleuringen. Ik denk er nog even over na maar ik denk wel dat ik dit ga doen.
Is het misschien een mogelijkheid om aan te leren met mijn mond dicht te slapen en een fluorhoudende tandpasta te gebruiken en dat het misschien daardoor weg gaat?
Groeten.
wo, 05/20/2009 - 09:23 Permalink
vV

snap ik even niet... eerst een preek dat je er niets aan moet doen. en vervolgens met een mega-overkill verhaal van 4 facings komen??

Zou het gewoon met composiet behandelen als patient het per se wil, anders idd niets doen, en doe je het wel alleen de 2 middelste. de rest kan altijd nog als het niet bevalt, maar als het goed gedaan wordt lijkt mij dat sterk..
wo, 05/20/2009 - 12:18 Permalink
Baileys

Ik heb een vraag, nu ik dit lees.
Ik heb ook 2 grote vlekken op mijn 2 voor tanden. Ze zijn echt veel groter als op de foto bijvoorbeeld.
Bij mij is de helft van mijn tand witter dan de rest. Nu lees ik dus dat dit komt door met je mond open te slapen, dit heb ik echt nog nooit geweten en mijn tandarts heeft mij dit nog nooit verteld. Het enige wat hij mij vertelde was dat hij het weg kon boren en vullen met de kleur van mijn tanden ofzoiets. En dit vind ik super sonde natuurlijk om in gezonde tanden te boren.
Maar ik loop hier nu al zo lang mee en als het zo simpel is op te lossen wil ik dat graag weten.
Mijn orthodontist toen der tijd had mij verteld dat deze vlekken van het vallen waren, ik ben namelijk op mijn 3 jaar gevallen en toen zijn mijn voortanden afgebroken zei vertelde mij dat dit invloed heeft gehad op mijn volwassen gebit.
Mijn tandarts zegt weer dat het komt door of te veel of net te weinig fluoride. Dus zolang ik niet weet wat de echte rede is en mijn eigen tandarts dus ook niet. Laat ik er niks aan doen want ik wil wel eerst weten wat de rede is. Want als het echt is met open mond slapen, dan moet ik gewoon voortaan met mijn mond dicht slapen. En het klinkt wel logisch want inderdaad s' ochtends is het veel duidelijker zichtbaar dan s' avonds. Maar kan dat echt een rede zijn van witte vlekken op je tanden?
Ik hoop dat u mij misschien een beetje duidelijkheid kan geven.
do, 06/10/2010 - 21:37 Permalink