Vervangen Facings

Author:
suzannemooij
Posted:
di, 10/23/2012 - 16:07
Vorige jaar november zijn bij mij 4 facings geplaatst (zie foto, links is huidige situatie/ rechts zoals het was). Nu vind ik de facings te groot, te bol en te ver naar voren staan, dit heb ik ook nog een bevestigd gekregen door een andere tandarts waar ik was voor een second opinion. Nu heb ik voor volgende week een afspraak om ze te laten vervangen, maar mijn vraag is: Kan dit gewoon en is dit niet schadelijk voor mijn eigen afgeslepen tanden? Zitten hier geen risico's aan? Kan er niets over vinden op internet.

P.s. de facings beginnen nu ook te verkleuren in de 3 riggeltjes die in mijn voortanden zitten, die zijn zo gemaakt om de facings echt mogelijk te doen lijken. Dit mag toch ook niet gebeuren? (zie foto)
Attach
vV

zijn netjes af te slijpen, niet verder dan hoeft. grens is goed zichtbaar. geeft uiteraard wel wat extra irritatie aan de zenuw, maar als dat met plaatsten geen probleem was zal het dat nu ook niet zijn.
Situatie vooraf bekijkend vraag ik mij af waarom voor poseleinen facings gekozen is maar dat is een andere discussie.
Zorg dat er vooraf een setup gemaakt wordt, weet je vooraf hoe het wordt, was dit wellicht te voorkomen geweest. is er gelijk een mal voor de tijdelijke facings.
wo, 10/24/2012 - 13:03 Permalink
suzannemooij

Er zijn facings geplaatst, omdat kleurstoffen in mijn voortanden gingen zitten. Elke maand zaten er weer bruine en soms zwarte vlekken op de voortanden. Mijn glazuur is door mijn vorige tandarts aangetast, doordat hij ze "zandstraalde" en ik had last van tandplak, die hij verwijderde met borstels om lijm van beugels te verwijderen. Hij dacht dat de tandplak, nog lijm resten waren.

Ik had super mooie tanden, maar helaas zijn ze door zijn toedoen, naar de pieeep geholpen. Hierdoor heb ik besloten om facings te laten zetten, maar helaas zijn de facings geplaatst, zonder vooraf te laten zien, hoe het eruit zou komen te zien.

Keer op keer heb ik pech.
vr, 10/26/2012 - 16:09 Permalink
vV

Setup maken is mi toch wel standaard bij dit soort zaken. Moet persoonlijk zeggen dat ik wat erin zit niet heel verkeerd vind aangezien de foto voor een situatie is waar blijkbaar al tandweefsel verloren gegaan is.
vr, 10/26/2012 - 16:16 Permalink
Chris888

Mijn glazuur is door mijn vorige tandarts aangetast, doordat hij ze "zandstraalde" en ik had last van tandplak, die hij verwijderde met borstels om lijm van beugels te verwijderen. Hij dacht dat de tandplak, nog lijm resten waren.


Is dat zandstralen of zoutstralen niet bedoeld om je tanden gladder te maken waardoor er juist minder makkelijk plaque achterblijft?
En bedoel je met tandplak: tandsteen = hard?
vr, 10/26/2012 - 18:07 Permalink
TechniekerJeetje

Moet persoonlijk zeggen dat ik wat erin zit niet heel verkeerd vind aangezien de foto voor een situatie is waar blijkbaar al tandweefsel verloren gegaan is.


Dit was eigenlijk ook mijn gedachte!!!
vr, 10/26/2012 - 20:20 Permalink
suzannemooij

Nee, het was echt tandplak. Het was namelijk super makkelijk te verwijderen met de tandenborstel.. achteraf!

De tanden zijn mooi, maar te lang, te bol en ik heb een overbijt nu, die ik eerst niet had. Ik kan amper mijn mond dicht doen. Plus ik heb een lang gezicht en door de te lange tanden, lijkt mijn gezicht nog langer. Ze passen niet bij mij.

Zandstralen, is toch schadelijker dan polijsten? Dat is wat ik tenminste vaak te horen heb gekregen. Mijn vorige tandarts zandstraalde mijn tanden, omdat ik toen nog rookte en ongeveer elke 6 maanden en soms nog wel vaker.

Ik heb de vlekken gekregen, nadat ik was gestopt met roken. Ik drink 1 koffie en 1 thee per dag, absoluut nooit meer! De echte reden voor de vlekken, was dat het glazuur kapot was en elke vorm van kleurstof direct erin ging en ik het dus niet weg kon poetsen, dat kreeg ik teminste te horen.
za, 10/27/2012 - 17:14 Permalink
Ortholimburg

Met facings krijg je echt niet zo een grote overbeet dat je mond niet meer dicht kan. Dat is fysisch onmogelijk .En de vorm van je gezicht verandert er ook niet mee. Zandstralen wordt over het algemeen niet gedaan door tandartsen. Zandstralen gebeurt met Aluminiumoxide en wordt gedaan om het glazuur ruwer te maken ,,om daarmee de hechting te verbeteren als er iets moet gekleefd worden.Wij orthodontisten doen dit om beter onze brackets te kleven. Als tandartsen dit doen gebeurt het meestal met Natrium bicarbonaat of maagzout, met een airflow, en dan wordt het glazuur gepolijst, dus gladder gemaakt .Hierover zijn er tig onderzoeken gedaan en tanden worden echt niet ruwer van polijsten met natriumbicarbonaat .Ik denk niet dat een weldenkende tandarts met aluminiumoxide aan de slag gaat om tanden te polijsten, dus vooraleer dit op dit forum te debiteren zou ik toch even goed navragen wat er precies gebeurd is, alvorens dit soort statements te maken.
zo, 10/28/2012 - 02:53 Permalink
suzannemooij

Ik zeg ook niet dat hij niet meer dicht kan, maar heb wel een verschrikkelijk volle mond. Je ziet op de foto's duidelijk dat de tanden groter en meer naar voren staan en daardoor is de overbijt ook groter geworden. Op de foto die ik nu mee stuur, zie je duidelijk dat TE grote facings de vorm wel kunnen benadrukken. Te grote facings, doe het gezicht langer lijken.

Zandstralen of iets dat er op lijkt. Ik heb geen idee hoe jullie dat noemen, maar het lijkt op zandstralen! Heel naar gevoel als het op je tandvlees en tong komt. Hij had het zelfs in smaakjes.. Het was om mijn tanden te polijsten. Ik zeg niet dat ze ruwer zijn geworden, maar wel mijn glazuur poreuzer heeft gemaakt en zeker de borstels, die hij normaal gebruikt om lijm van brackets te verwijderen, die hij nu had gebruikt omdat hij dacht dat er nog lijm resten op zaten, terwijl het achteraf tandplak was. Erg oplettend van hem.

Vertellen jullie maar wat hij heeft uitgespookt! Die man spreek en zie ik nooit meer, denk dat dat maar goed is ook. Zelf heb ik niets aan mijn tanden gedaan om ze te slopen. Ik ga uiterst voorzichtig om met mijn tanden en ben er nog steeds ziek van, dat ik mijn eigen voortanden niet meer heb.
Attach
zo, 10/28/2012 - 19:56 Permalink
Geinteresseerde12

Die had ik gezien. En ik vind het gebit mooi.

Ik zie wat ze bedoelt, maar alle foto's van Hilary vind ik allemaal mooi en niet storen.

Vandaar dat ik vroeg en nu jouw foto? Dan kan ik het geheel zien en misschien begrijpen wat je bedoelt en zien of je een lang gezicht hebt of niet.
zo, 10/28/2012 - 21:32 Permalink
vV

met smaakjes, zeker gewoon zout, doet niets met het glazuur. doet ook niet ter zake denk ik, dacht dat het topic ergens anders over ging.

eea is lastig vanachter de pc te beoordelen, ook omdat voor en na foto`s vanuit andere hoek en met andere afstand en zo gemaakt zijn wat vergelijken eigenlijk onmogelijk maakt. Zo op het oog zijn ze niet of slechts minimaal langer geworden, maar dat is eenvoudig te corrigeren. echter krijg je dan een wat rare lengte - breedte verhouding (die ik nu juist wel fraai vindt) , en daar veranderen nieuwe ook niets aan.
ma, 10/29/2012 - 12:58 Permalink
suzannemooij

Ik kreeg te horen dat dat stralen slechter is, dan polijsten?? Ben een leek, dus mij kun je al les wijs maken.

Hieronder een foto van de oude situatie en de nieuwe situatie. Ik vind ze te groot/bol, wat is jullie mening? En ik vind dat ze mijn gezicht minder goed doen. :(
Attach
ma, 10/29/2012 - 17:22 Permalink
Geinteresseerde12

Heel mooi gebit. Ruilen :D

Oude situatie: mooi gebit iets geler qua kleur

Nieuwe situatie: ook mooi gebit en ziet er witter uit Ze vallen wat meer op.

Ik heb er geen verstand van, maar als ik zo de situatie bekijk, ziet er keurig uit. Al je tanden staan keurig op een rijtje.

Je moet gewoon je gevoel volgen....................
ma, 10/29/2012 - 17:35 Permalink
vV

doordat ze lichter van kleur zijn lijken ze al groter, speelt ook een niet te verwaarlozen rol. Blijft lastig beoordelen, ik vind het alleen jammer dat ze gemaakt zijn, kijkend naar hoe het was..Maar goed wat ik vind is niet belangrijk. jij loopt ermee, niet ik.
ma, 10/29/2012 - 17:37 Permalink
suzannemooij

Het is dat ik geen foto heb, van hoe de tanden er uitzagen voordat de facings erin gingen.

Echt pik zwarte vlekken erop en een week na dat ze schoon waren gemaakt, zaten ze er weer.

Heb ook echt verdriet gehad om mijn oude tanden! Ze waren super mooi, maar ze waren echt niet meer zo mooi als hier op de foto. :( :(
ma, 10/29/2012 - 17:59 Permalink
Ortholimburg

ik vind het alleen jammer dat ze gemaakt zijn, kijkend naar hoe het was..

Eigenlijk wel mee eens. Situatie vroeger was natuurlijker, nu zie je dat er wat aan gewerkt is. En met de full foto's begrijp ik wat je eerder vertelde over de vorm van je gezicht. Door kleur en iets grotere vorm heb je nu een "californian smile", tanden overheersen meer door kleur en bredere boogvorm. Maar wschl .speelt belichting en haarlijn ook wel mee. Net zo goed erg mooie vrouw.
NB: zoutstralen is niet slechter dan polijsten.
ma, 10/29/2012 - 18:14 Permalink
suzannemooij

Morgen staat de afspraak om ze eruit te halen en over 2 weken krijg ik mijn nieuwe.

De nieuwe zijn kosteloos, behalve het plaatsten, daar willen ze een kleine vergoeding voor. Tja ik wil ze eruit dus ben ik de beroerdste niet . En dan wil ik dat ze zo worden als ze waren, dat ze meer op mijn eigen tanden gaan lijken, maar dat ze dan niet meer verkleuren.

Zodra ze erin zitten, zal ik nieuwe foto's plaatsen.

Mijn enige keuze was om facings te nemen. Bleken heb ik ook geprobeerd en er was niet tegen op te bleken. Mijn glazuur was echt kapot, waardoor alle kleurstoffen erin gingen.
ma, 10/29/2012 - 20:23 Permalink
suzannemooij

Nou ze zijn eraf en heb nu noodvoorziening erop. Deze zijn korter dan de facings en al een verschil van dag en nacht.

Nu hebben ze nog mneer van mijn eigen tanden afgehaald, zodat ze minder ver naar voren komen. Niet in overleg, maar gewoon gedaan... tja ik moest naar de wc en toen zag ik de stompjes, super kort en super dun... Ben echt flink geschokken. De vorige moest ik ook naar de wc en weet ik dat de stompjes niet zo kort en niet zo dun waren. Nu helemaal in de stress of ik de rest van mijn leven, als het nodig is, de facings nog kan vervangen? Facings gaan ong. 15 tot 20 jaar mee?

Naja volgens week langs het lab om te kijken of ik tevreden ben en dan 14 nov. worden ze geplaatst.
di, 10/30/2012 - 15:08 Permalink
suzannemooij

Het is onnatuurlijk. Ze waren prachtig, maar niet voor mijn mond. Mijn ondertanden zijn ook klein... het zag er raar uit en na 1 jaar, kon ik er niet aan wennen. Ik ben blij dat ze eruit zijn, maar heb spijt dat ik ooit begonnen ben aan facings. Als het niet nodig is, stel het dan zo lang mogelijk uit.

Bij mij was het cosmetisch gezien wel nodig, omdat mijn tanden steeds bruin/zwart werden, maar het was beter om nog 10 jaar te wachten en het door bleken op te lossen... Had ik uiteindelijk ook nog stompjes kunnen maken van mijn eigen tanden.

Nu zit ik met pijnlijke gevoelige tanden door de noodvoorziening, te wachten op mij nieuwe tanden in de hoop dat ze 20 jaar mee gaan en dat het dan nog mogelijk is, om ze te vervangen. Er is zoveel tandweefsel afgegaan dat ik mij serieus zorgen maken of ik nog 3x facings kan vervangen of dat het kronen worden of nog erger.
wo, 10/31/2012 - 17:54 Permalink
vV

Facings gaan echt geen 20 jaar mee.... Ik weet niet waar je dat vandaan hebt, maar 10 jaar is al mooi, alles daarboven mooi meegenomen. Als de tandarts dat gezegd heeft laat het hem dan even schriftelijk geven...
wo, 10/31/2012 - 20:11 Permalink
suzannemooij

Dit zijn ze geworden. Zien er super uit. Wel hebben ze van mijn ondertanden een randje afgehaald, anders tikte ik 20 keer per dag met mijn onder tanden, tegen mijn facings aan. Nu heb ik ze bijna 2 maanden, maar de tanden naast de voortanden zijn nog super gevoelig. Een plakje komkommer kan ik er niet mee eten. Hebben jullie advies??
Attach
zo, 02/03/2013 - 11:22 Permalink