vervangen amalgaanvullingen, advies gevraagd

Author:
Cezan
Posted:
vr, 04/20/2007 - 08:58
;Bij een controle kort geleden, werd aan mij gevraagd of ik er behoefte aan had om amalgaanvullingen in de kiezen te vervangen door composiet. Voor alle duidelijkheid : er is geen tandheelkundige noodzaak, het zou alleen gaan om de esthetiek. Ik heb gezegd erover na te willen denken en er dan over een half jaar wel op terug te komen.
Nu ben ik 50 en zijn alle kiezen gevuld in lichte en zwaardere mate; de meeste nog met amalgaan; sommige vullingen zitten al 30! jaar. Nu ben ik wel van mening dat composiet een stuk fraaier is, maar toch. Bij de kiezen met een lichte vulling kan ik me er nog wel iets bij voorstellen om het te doen, maar ik heb eigenlijk tot nu toe niet anders begrepen dat wanneer er reden zou zijn om de kiezen met zware vullingen aan te pakken, dat een optie kroon dan al gauw in het vizier kwam. Zijn de gezichtspunten hierover veranderd? Loop ik bovendien met het vervangen van amalgaan vullingen in deze kiezen niet een groot risico dat de zenuw dit niet zo gezellig vindt en het loodje legt, zodat ik dan nog verder van huis ben.
Kortom, ik zou het prettig vinden om wat (verschillende) meningen te horen hier op het forum.
P.S.: Ik ben niet uit op een discussie over de scheikundige stoffen in amalgaan.

Cezan
vV

Zolang er geen tandheelkundige noodzaak is ze te vervangen zou ik ze lekker laten zitten.

Overigens is het juist bij grotere oude vullingen vaak zeer lastig om te zien wat er onder zit... oftewel ook al lijkt er geen tadnheelkundige noodzaak nu te zijn, is er er stiekum misschien wel. Maar inderdaad ligt het risico van zenuwproblemen om de hoek. Nu kan met wit vulmateriaal wel steeds meer overigens, de grens vulling>kroon is behoorlijk opgeschoven. Maar risico`s zitten er wel aan ja, en die dienen door de tandarts wel goed belicht te worden! Want het conflict ligt om de hoek wanneer er toch meerdere kanaalbehandelingen op kortere termijn nodig blijken wat behoorlijk extra kosten met zich meebrengt...

Dus goed overwegen voordat u eraan begint. Afhankelijk van het formaat vulling zou het een overweging kunnen zijn een over meerdere jaren gespreid plan te maken als u er wel voor zou besluiten.
vr, 04/20/2007 - 09:10 Permalink