verschillende kleuren composiet?

Author:
Vlavia
Posted:
vr, 02/02/2007 - 11:23
Ik vraag me af of er verschillende kleuren composiet vulling zijn. De 'witte' vullingen die ik nu heb zijn namelijk wat gelig. Dit is niet zo erg aangezien het in kiezen zit, en dat ziet toch niemand behalve ik, maar stel dat ik een keer een vulling in een voortand moet, dan ziet dat er natuurlijk niet uit.

Ik heb wel een keer een stukje aan mijn voortand laten zetten (was gevallen, origineel stukje tand was kwijt) en die tandarts zei toen dat ik hele witte tanden had, maar hij had wel verschillende kleuren om eraan te zetten, en uiteindelijk ook eentje gebruikt met dezelfde kleur als mijn tanden.

Maargoed, kun je in composiet ook kiezen? Dat er een lichtere kleur gebruikt wordt? Of is het jammer dan?
mecánico para …

In composiet voor kiezen zijn ookkleurgradaties. Echter, om goed te kunnen afwerken is het voor de behandelaar wel fijn dat er een tikkeltje verschil zit tussen de kleur van de kies en de vulling.
vr, 02/02/2007 - 11:58 Permalink
Vlavia

Een tand is o.a. opgebouwd uit tandbeen en glazuur, elke met zijn eigen kleureigenschappen. Je kan met composiet heel ver gaan in het nabootsen van deze eigenschappen, dit is echter zeker niet makkelijk. Maar misschien vind je het leuk om de folder te lezen van een dergelijk systeem:

http://www.coltenewhaledent.biz/download.php?file_id=3025


lezen gaat wat moeilijk ;) ik heb wel de plaatjes bekeken, maar heb nou ook weer geen behoefte aan een dure ingreep, ik ben geen filmster :D

ik snap dat het handig is om een tikkeltje verschil te hebben tussen composiet en tand, maar het hoeft toch niet zoveel verschil te zijn? ik zal mijn tandarts een keer vragen :)

*ik dacht laatst serieus 'iew wat is dat voor vieze aanslag op mijn tand, ow dat is mijn vulling*

ben natuurlijk wel weer heel ijdel ;)
vr, 02/02/2007 - 14:32 Permalink
mecánico para …

aha, welnu, ik heb voor kiezen gewoon maar 1 kleur, persoonlijk vind ik het onzin om daar op de cosmetische toer te gaan. Als je dat zou willen moet je maar een porceleinen onlay of kroon nemen, en dat is bij vullingen vaak net iets te overdreven.
vr, 02/02/2007 - 14:54 Permalink
Vlavia

aha, welnu, ik heb voor kiezen gewoon maar 1 kleur, persoonlijk vind ik het onzin om daar op de cosmetische toer te gaan. Als je dat zou willen moet je maar een porceleinen onlay of kroon nemen, en dat is bij vullingen vaak net iets te overdreven.


ja in kiezen vind ik het ook prima zo hoor.

maar gebruik je voor tanden dan wel verschillende kleuren? of vul je dat ook met geel composiet?
za, 02/03/2007 - 13:24 Permalink
mecánico para …

als je me gewoon leest had je het geweten, maar ik gebruik voor voortanden en hoektanden allerhande kleuren, varierend van XL (extra light) via L,UL,US,UY,Y,YB,DYB (light, universal light, universal standard, universal yellow, yellow, yellow brown, dark brown yellow) gecombineerd met de uitvoeringen eidigend op een -O voro Opaque, dat meer dentine nabootst. Snijranden worden met enamal-incisaal gedaan of een tintje blauw/grijs.

mja, ik vind dat wel leuk ja
za, 02/03/2007 - 14:04 Permalink
Vlavia

als je me gewoon leest had je het geweten,


als in jouw opmerking dat je voor KIEZEN maar 1 kleur had, ja dat heb ik gelezen, en vandaar mijn (om bevestiging vragende) tegenvraag ;)

maar ik gebruik voor voortanden en hoektanden allerhande kleuren, varierend van XL (extra light) via L,UL,US,UY,Y,YB,DYB (light, universal light, universal standard, universal yellow, yellow, yellow brown, dark brown yellow) gecombineerd met de uitvoeringen eidigend op een -O voro Opaque, dat meer dentine nabootst. Snijranden worden met enamal-incisaal gedaan of een tintje blauw/grijs.

mja, ik vind dat wel leuk ja


ok :D duidelijk dan! *dark brown yellow... iew*

hoef ik me daar niet meer druk om te maken ;)
zo, 02/04/2007 - 11:18 Permalink