verkleuring van ondertanden

Author:
Anne-Marie
Posted:
do, 05/30/2002 - 22:07
Ben vandaag bij de tandarts geweest omdat mijn ondertanden, 5 in totaal, geel verkleurd zijn. Dit blijkt tandbeen te zijn. Ik baal ontzettend van deze verkleuringen en zou ze dolgraag weg willen laten werken. Nu begrijp ik dat bleken op tandbeen geen resultaat geeft. Bovendien had de tandarts het erover dat ik een lage beet heb dus dat er met kroon/brugwerk of inplantaat gewerkt moet worden. Heel simpel gezegd. Ik heb hier het geld niet voor. Toch zou ik zo graag iets aan deze verkleuringen willen laten doen. Is er niet een minder kostbare, eenvoudige methode?
de digitale tandarts

In principe is het wel mogelijk om tandbeen te bleken.
Omdat tandbeen veel poreuzer is dan glazuur, kan het bleekproces wel een stuk gevoeliger zijn en zal het ook eerder terug kleuren.

Ik denk dat u met deze verkleuringen niet de verkleuringen aan de wang- of tongkant bedoeld, maar verkleuringen op het snijvlak:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/verkleurdeondertanden.jpg

Door het functioneren van de ondertanden tegen de boventanden, zal door slijtage het glazuur op de snijvlakken gedeeltelijk kunnen verdwijnen. Omdat dan het binnenste meer poreuze tandbeen bloot zal komen te liggen, kan dit gaan verkleuren. In de afbeelding boven schematisch in bruin weergegeven.

Wanneer op deze snijvlakken van de ondertanden witte vullingen wordt aangebracht is de kans groot dat deze door kauwen/knarsen na korte tijd zullen loskomen.
Om verdere slijtage te voorkomen aan de ondertanden is het belangrijk dat u een goede afsteuning heeft t.p.v. de kiezen en dat de beet ook niet te diep is.
Dit alles is waarschijnlijk de reden waarom uw tandarts uitgebreidere behandelingen voorstelt.

Aangezien dit voor u financieel niet haalbaar is, zal het moeilijk zijn om dit op te lossen.

Mogelijk dat het regelmatig herhalen van bleekbehandelingen uw ondertanden wit zouden kunnen houden, mits u de gevoeligheid tijdens/na het bleken kunt verdragen.
Selectief wegboren van alleen het binnenste verkleurde deel en dat opvullen met witte vulling, zou een andere experimentele oplossing kunnen zijn.

Mogelijk dat u verwezen kunt worden naar een cosmetische tandarts of dat u samen met uw tandarts nog wat kan proberen.

Succes.
di, 06/04/2002 - 22:31 Permalink
julia

Ik heb ook zo'n ondertand waarvan het tandbeen te zien is bovendien staat deze tand ook nog eens te ver naar achter. Is het dan toch mogelijk om hier een kroon over heen te zetten?
zo, 10/13/2002 - 14:58 Permalink
de digitale tandarts

Het is met behulp van kronen wel mogelijk om soms kleine standcorrecties uit te voeren, dit geldt met name voor gedraaide tanden (rotaties).
Het zal veel moeilijker zijn om de stand te corrigeren van een tand die scheef staat, hiervoor zal mogelijk (te)veel weefsel voor moeten worden weggeboord. Dit zou extra complicerend kunnen zijn in het geval de smalle kleine ondersnijtanden, waar maar weinig tandweefsel afgenomen kan worden.

Misschien zijn andere oplossingen mogelijk zoals orthodontie of facings, vraag je tandarts er een keer naar.

Succes.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-01-07 18:44 ]
di, 01/07/2003 - 18:40 Permalink