Verkleuring tandvlees

Author:
miepie
Posted:
di, 08/09/2005 - 10:22
Onlangs heb ik een kroon gekregen als voortand, omdat m'n eigen tand doodgegaan en verkleurd was. Sindsdien is echter het tandvlees boven deze kroon verkleurd.

Tot twee weken na de behandeling was m'n tandvlees donkerblauw en nu, bijna 2 maanden later, is het nog steeds blauwig van kleur. M'n tandarts zegt dat het weleens voorkomt dat het metalen randje vlak boven de tand iets doorschijnt. Maar bij mij is het tandvlees over bijna de hele lengte boven de tand verkleurd en dus niet alleen een klein randje.

Kan tandvlees permanent beschadigd en verkleurd zijn of komt dit nog goed? :-?
miepie

Nadat ik deze site nog eens bekeken heb, denk ik dat ik niet alleen een kroon heb gekregen maar ook een implantaat. Ik heb namelijk eerst een wortelkannaalbehandeling ondergaan, en ik hoorde mijn tandarts iets tegen z'n assistente zeggen over een opbouw.

(Mijn tandarts is helaas niet zo'n prater, dus wat hij precies heeft gedaan blijft altijd een raadsel).

Zou het kunnen zijn dat het metalen implantaat door mijn tandvlees heen blijft schijnen? Dit had ik dan wel eerder willen weten. Ik neem een kroon om van m'n donkere tand af te komen, en dan krijg ik er, na een gepeperde rekening, donker tandvlees voor terug... Is hier iets aan te doen?
do, 08/11/2005 - 11:00 Permalink
carabelli

Het hoort niet dat het tandvlees over de hele lente boven het tandvlees blauw verkleurd, een iets doorschemerend randje bij de rand van het tandvlees komt idd wel een keer voor.

Weet je misschien waar je tandarts de opbouw mee gemaakt heeft? Heeft hij met amalgaam gewerkt voor het maken van de opbouw? Het je eventueel klachten aan het element behalve de tandvleesverkleuring?

(Een opbouw is overigens geen implantaat, maar wordt in de tand gemaakta als er te weinig tandweefsel is om een kroon op te maken, bijeen frontelement met wortelkanaalbehandeling is dat bijna altijd het geval.)
do, 08/11/2005 - 11:15 Permalink
miepie

Voor zover ik heb kunnen zien heeft m'n tandarts geen amalgaan gebruikt. Maar met zekerheid durf ik dat niet te zeggen. Dit staat er o.a. op de rekening, wellicht kunt u hier wat meer uit opmaken:

R32 el.nr. 21 Gegoten opbouw indirecte methode
R25 el.nr. 21 Gegoten metalen kroon specifieke...

Voor het overige heb ik geen klachten aan het element.
do, 08/11/2005 - 11:26 Permalink
carabelli

Er is sprake van een gegeoten stift met opbouw, de stift zit in het wortelkanaal en steekt er naar boven toe uit, waaroverheen de kroon zit.

De verkleuring van het tandvlees is pas ontstaan na het plaatsen van de kroon met opbouw?? Is er ooit een apexresectie aan het element uitgevoerd?

De reden van de verkleuring is moeilijk, over het algemeen ontstaan blauwverkleuringen door amalgaamrestjes, maar gezien de codes is er geen sprake van een amalgaamopbouw. Er zou sprake kunnen zijn van een doorschemering, maar dan zou de stift door moeten schemeren en als dat het geval is zit de stift niet in de tand maar er buiten en is zou het bot weg moeten zijn.....maar dit zou over het algemeen klachten moeten geven.

Mijn advies is toch terug te gaan naar de tandarts en er eens heel goed naar te laten kijken.
do, 08/11/2005 - 11:32 Permalink
miepie

De verkleuring is ontstaan na het plaatsen van de noodkroon. De opbouw zat er toen nog niet op.

Naar mijn weten is er nooit een apexresectie uitgevoerd (dit gebeurt toch bij een kaakchirurg? nooit geweest). Wat er wel mee is gebeurd: vroeger ooit flauw gevallen met voortand op wasbak. Vervolgens is de tand schoongemaakt en van binnenuit gebleekt. Nadat m'n tand opnieuw donker was geworden uiteindelijk een kroon genomen.

[Om nog even terug te komen op uw vraag of ik geen andere klachten heb aan het element. Tot drie weken na de behandeling heb ik wel een rare gevoeligheid gehad in m'n neus (aan kant van nieuwe kroon). Geen idee of dit er iets mee te maken kan hebben, maar ik meld het maar even.]

Bedankt voor het advies en ik zal idd m'n tandarts er nog eens naar laten kijken.
do, 08/11/2005 - 12:53 Permalink
de digitale tandarts

Een tand met kanaalbehandeling, stift en een metalen kroon kan redelijk donker doorschemeren, enerzijds omdat de lichtinval door alle metaal geblokkeerd wordt en anderzijds omdat een wortel van een element met een kanaalbehandeling nu eenmaal donderder is/wordt.

Dat het over de gehele lengte van de wortel is, vind ik net als Carabelli uitzonderlijker, meestal ziet het eruit als dit:

http://www.tandarts.nl/html/bleekimages/donker%20randje.jpg
do, 08/11/2005 - 12:54 Permalink
miepie

Gelukkig is de verkleuring bij mij niet zo donker als op deze foto. Er ligt bij mij (slechts) een blauwe waas over het tandvlees
(het lukte helaas niet om foto toe te voegen). Maar ik vind het toch niet echt fraai. Wellicht komt het omdat de
wortel donkerder is geworden na de wortelkanaalbehandeling.

Kan het niet zijn dat het tandvleesweefsel zelf zodanig is beschadigd dat er problemen zijn met doorbloeding of iets dergelijks?
Vlak na de behandeling was het namelijk nog veel blauwer en was het behoorlijk dik.
do, 08/11/2005 - 14:25 Permalink
madelief77

Ik heb exact hetzelfde probleem!

Ook mijn voortand is verkleurd na het plaatsen van een kroon. Vroeger ook ooit een wortelkanaalbehandeling gehad. Mijn kroon bevat geen metaal en is volkeramisch. Ik dacht dat ik nu juist van mijn zwarte tand af was, maar na het plaatsen vd kroon begon deze toch weer langzaam te verkleuren. Tandarts zei dat het de wortel idd was, maar waarom bleken ze die dan niet inwendig voordat ze de kroon plaatsen, want nu kan het zeker niet meer?

Madelief
vr, 06/25/2010 - 02:39 Permalink