Verkleuring in glazuur

Author:
zonez
Posted:
di, 09/12/2006 - 12:18
Hoi,

Door een slotjesbeugel heb ik op mijn voortanden wat schade. Er is bruine verkleuring in m'n glazuur ontstaan wat door poetsen of polijsten niet meer weg te krijgen is.

Mijn vraag is of dit door bleken weg te krijgen is, of dat de mogelijkheid bestaat dat het alleen nog maar erger wordt (tanden die wel witter worden, maar de bruine vlekjes dus niet, waardoor het erger lijkt).

Wie o wie?
Geke

Ik denk inderdaad dat bleken hier niet zoveel effect op zal hebben. Dit omdat ik denk dat de bruine verkleuring echt in de tand getrokken is, als het door poetsen of polijsten niet weg wil gaan. Heeft de tandarts het geprobeerd weg te polijsten, want het kan zijn dat het wat hardnekkige aanslag is en dat het door de tandarts wel goed weg te krijgen is. Als dit ook niet het geval is, is het waarschijnlijk dat het een soort beginnend gaatje is geweest, dan is het bovenste laagje van het glazuur wat ontkalkt en heeft ondertussen wat kleurstoffen van eten en drinken opgenomen. Op het moment dat de mondhygiene weer wat beter is en er geen plaque op die plaats is blijven zitten, wordt het weer hard en zit deze verkleuring dus echt in het glazuur. Soms als het echt oppervlakkig is kan de tandarts het met een klein slijpsteentje wel weghalen, dan is daar het glazuur weer iets dunner, maar is de vervelende verkleuring wel weg. In dit soort gevallen bij een beugel, ontstaat er vaak een witte vlek, dat is eigenlijk hetzelfde, maar die heeft dan geen kleurstoffen opgenomen, als dit het tenminste is.

Ik denk dat het verstandig is om even bij de tandarts langs te gaan en die er naar te laten kijken. Laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
di, 09/12/2006 - 12:34 Permalink
zonez

Hoi Geke,

Ik ben hier al mee naar de tandarts geweest, hij vertelde hetzelfde over ontkalking en kleurstoffen.

Hij wilde er pas iets aan doen als ik zou stoppen met roken en de mondhygiene beter was. Inmiddels gestopt met roken en m'n tandvlees is weer gezonde rose :)

Zijn advies was facings, composiet of bleken. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste omdat dit minder ingrijpend is. Maar wil dus wel weten of het nut heeft.. Volgens jou dus niet begrijp ik?
di, 09/12/2006 - 13:42 Permalink