veranderen van beugel!

Author:
trudy janssen
Posted:
ma, 08/08/2005 - 19:35
Sinds 8 maanden heb ik een beugel. Omdat ik veel kronen heb breken de brackets heel snel af. Ik moet vaak terug naar de orthodontist om deze weer erop te laten paatsen.
Zou er geen andere beugel geplaatst kunnen worden waar ik dit probleem niet bij heb? Ikzelf dacht aan een plaatbeugel die achter de tanden geplaatst wordt. kan ik dit voorstellen aan de orthodontist of is er nog een ander alternatief
Geke

Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar over het algemeen heeft een plaatbeugel alleen effect bij kinderen of jonge volwassenen die nog in de groei zijn. Op latere leeftijd is eigenlijk vooral resultaat te bereiken met een vaste beugel zoals jij hebt met brackets en soms aanvullend een kaakoperatie. In de groei is de stand met een plaatbeugel nog makkelijker aan te passen omdat de tanden dan ook nog verplaatsen, de plaatbeugel past dan als het ware de richting en plaats wat aan. Als je uitgegroeid bent verplaatsen ze niet meer en heb je meer kracht nodig om ze nog te verplaatsen, dat is eigenlijk alleen met de vaste beugel echt met resultaat te bereiken. Je zou het je orthodontist natuurlijk nog eens na kunnen vragen, of er andere mogelijkheden zijn voor jou.

Veel succes ermee en ik hoop dat je vraag zo een beetje beantwoord is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 08/09/2005 - 10:07 Permalink
trudy janssen

Mijn leeftijd is 49. Ik zit alleen met het probleem dat de brackets zo snel loslaten op de kronen. De beugel zelf geeft geen problemen. Daarom deze vraag naar iets alternatiefs. Weet u wel of er andere mogelijkheden zijn i.p.v. brackets?
di, 08/09/2005 - 10:17 Permalink
Geke

Nee, ik weet zo niet een alternatief naast brackets, maar misschien is het wel een oplossing om de brackets met een ander soort composiet vast te zetten, dan waarmee ze normaal vastgezet worden. Ik weet niet van wat voor materiaal je kronen zijn, van goud of porcelein. Het nadeel is dat kronen aan de buitenkant altijd mooi glad afgewerkt zijn en aan de binnenkant ruw gemaakt zijn, zodat ze beter aan de tand vast gezet kunnen worden. Dit wordt soms met speciaal composietcement gedaan, maar ik denk dat dit ook niet echt goed hecht aan de buitenkant van de kroon. Je zou het de tandarts kunnen vragen, of hij een ander materiaal zou willen proberen en kijken of het dan wat langer blijft zitten. Ik kan me voorstellen dat het zo erg lastig is. Een andere oplossing kan ik zo ook niet bedenken, misschien dat iemand anders op dit forum nog een idee heeft.

:smt006 Geke
di, 08/09/2005 - 12:26 Permalink
minique

Er bestaat tegenwoordig ook invisalign. Het zal niet voor alle scheefstanden geschikt zijn, denk ik. Maar gebruik de zoekfunctie van het forum maar eens met de term invisalign.

:smt006 Monique
di, 08/09/2005 - 14:28 Permalink
trudy janssen

Geweldige uitvinding invisalign. Ik heb het opgezocht maar het is wel erg duur. De kosten bedragen 1500 tot 2000 euro meer dan een vaste beugel.
Ik hoop dat er nog andere alternatieven zijn daar ik al 8 maanden aan het beugelen ben.
di, 08/09/2005 - 17:34 Permalink