Vastplakken van kroon waardoor eigen tand veel minder moet afgeslepen worden?

Author:
Brokenwing
Posted:
vr, 10/21/2016 - 03:17
Sinds drie jaar loop ik rond met een etsbrug om mijn ontbrekende laterale snijtand te hebben. Deze is een tijdje geleden volledig losgekomen en heb ik uitgelaten door dat ik met een serieuze ontsteking zat op de plaats waar deze vastgehecht zat. Waarschijnlijk te lang gewacht om naar de tandarts te gaan wanneer deze beetje bij beetje begon los te komen en het een bacteriehaardje werd ondanks het zorgvuldige poetsen. Door uitgebreid te poetsen en mondwater te gebruiken in combinatie met flossen is dit al terug veel beter.

Nog steeds loop ik nu zonder laterale snijtand en ik merk dat dit een sterke invloed heeft op mijn zelfvertrouwen. Als beste optie werd nu voorgesteld om een kroon te plaatsen over 1 tand, nl mijn aangrenzende hoektand. Hieraan heeft drie jaar deze etsbrug vastgezeten met porseleinen vleugeltjes en is deze wat verkleurd achteraan, maar erg beschadigd lijkt hij mij niet. Het meest beschadigde wat ze destijds gedaan hebben, is hem redelijk veel afgeslepen om hem esthetischer meer in het rijtje te doen passen wanneer er facings geplaatst werden op mijn bovenboog...

Nu spreekt mijn tandarts van deze tand mogelijk te moeten ontzenuwen als er teveel slijpwerk aan te pas komt, maar het labo raadt dit af. Er zou een zirkonium kroon over komen omdat dit het beste resultaat geeft naast de facings. Nu ben ik zelf geen voorstander om deze tand te moeten laten ontzenuwen en heb ik ook gelezen dat steeds vaker een kroon gewoon wordt geplakt? En dit staat er ook bij: "Er hoeft dan veel minder van de tand of kies te worden afgeslepen. De tand dient slechts licht te worden opgeruwd of licht te worden bijgeslepen. De lijmstof die gebruikt wordt lijkt op tweecomponentenlijm en heeft een extreem sterke hechting. Het gevaar van afbrekende kronen is daarmee verleden tijd."

Klopt dit dat dit ook gedaan wordt? Spreken ze wel over een kroon in dit artikel of hebben ze het gewoon over een facing? En indien dit een kroon is, is dit dan ook mogelijk om een bestaande tand als steunpilaar te gebruiken om een ontbrekende tand te vervangen?