totale renovatie

Author:
SPG
Posted:
do, 02/23/2006 - 16:27
Ik ben 31 jaar en al sinds 1995 niet meer naar een tandarts geweest. In 1995 had ik al in bijna iedere tand en kies één of meerdere vullingen. Door omstandigheden moest ik een controleafspraak verplaatsen wat maar door drukte van mijn kant is er nooit een nieuwe afspraak gemaakt. Op dat moment was er bij mij eigenlijk niets aan de hand en daarom bleef het er wat bij. Een paar jaar later begonnen de problemen. Een aantal kiezen begon af te brokkelen en ook in de tanden ontstonden gaatjes. Op dat moment leefde ik in een roes maar doordat ik toen regelmatig alcohol tot mij nam bleef de pijn beperkt en wel te verdragen. Momenteel is mijn gebit een enorme ramp. Onder valt het nog enigzins mee lijkt het, daar mis ik nu een hoektand en flinke stukken van de achterste kiezen. Boven is het allemaal aardig minder. Zo heb ik aan de beide kant nog maar één kies over. De rest is zo goed als opgelost. Ook mijn voortanden zijn flink verrot. Het is inmiddels ook duidelijk zichtbaar en ik krijg er ook nog eens een slechte adem van. Pijn heb ik bijna nooit. Inmiddels drink ik niet zo vaak meer grote hoeveelheden alcohol en wil ik graag alles weer proberen op te bouwen.

Natuurlijk wil ik graag wat aan deze situatie doen en bang voor de tandarts en zijn behandeling ben ik ook niet echt. Wel schaam ik mij enorm voor mijn gebit en durf ik mij er eigenlijk niet mee te vertonen bij de tandarts. Ik ben ook bang voor de kosten die een renovatie met zich mee zullen brengen.

Mijn vragen:

1) Wat zijn de kosten ongeveer voor een volledige renovatie (ik zal wel een volledige extractie en een kunstgebit krijgen denk ik).

2) Ik ben momenteel verzekerd via Menzis. Ik heb ook al jaren een extra tandartsverzekering. Ook in het nieuwe zorgstelsel heb ik een extra tandverzekering. Doordat ik al meer dan 10 jaar niet gesaneerd ben moet ik alles zelf betalen toch? Of beginnen we met het nieuwe zorgstelsel met een schone lei?

3) Ik ben al 10 jaar niet meer bij mijn oude tandarts geweest en ik ben inmiddels ook verhuisd. In principe sta ik nog steeds bij mijn oude tandarts ingeschreven neem ik aan. Maar kan ik daar zo een afspraak maken?
vV

1. niet te zeggen, hangt van veel factoren af, en wat uiteindelijk het plan wordt. Moet echt door een tandarts bekeken worden, die zal begroting maken, eventueel ook van alternatief als dat er is.

2. je hebt een aanvullende verzekering, Menzis heeft dacht ik niet in de voorwaarden hiervan opgenomen dat je gesaneerd moet zijn, dus zullen ze gewoon binnen de grenzen van de voorwaarden vergoeden.

3. als je oude tandarts de praktijk nog niet heeft overgedragen is het na zo`n periode niet vanzelfsprekend dat je nog bent ingeschreven, maar vragen staat vrij natuurlijk. Na 10 jaar vervalt de plicht een dossier te bewaren, dus wellicht ""besta"" je niet meer in zijn systeem.
do, 02/23/2006 - 20:47 Permalink
SPG

Na (veel te) lang wachten heb ik nu toch eindelijk de eerste stap genomen. Ik ben weer ingeschreven bij een tandarts. Inmiddels heb ik al weer twee keer in de stoel gelegen. Mijn bovengebit is helaas niet meer te redden maar dat had ik ook niet verwacht. Onder kan gelukkig nog wel wat gedaan worden. Zo kan ik mijn voortanden behouden en ook nog een aantal kiezen. Er zullen wel een paar kiezen getrokken worden maar die gaan we vervangen door implantaten. De eerste afspraak met de kaakchirurg is inmiddels ook gemaakt. Nu maar hopen dat ik straks weer kan lachen, ook nadat de rekeningen binnen komen...
di, 12/18/2007 - 15:44 Permalink
vV

Nu maar hopen dat ik straks weer kan lachen, ook nadat de rekeningen binnen komen...

succes! het financiele verhaal is natuurlijk te plannen, je weet aan de hand van de begrotingen immers wanneer wat gedaan wordt, en wat de kosten daarvan zijn. Vergeet niet te kijken of je wellicht voor belastingaftrek in aanmerking kan komen!!

Overigens gelijk met implantaten beginnen... vind ik een beetje kort door de bocht gezien de voorgeschiedenis (en dat je eerste bericht inmiddels van bijna 2 jaar geleden is..)
di, 12/18/2007 - 17:25 Permalink
SPG

Wat is er mis met implantaten dan? Het vorige bericht is inderdaad bijna twee jaar oud maar als je ruim 10 jaar niet geweest bent dan wordt de stap om te gaan steeds groter. Met de hulp van een goede vriendin ben ik nu toch eindelijk zover dat ik weer naar de tandarts ga.
di, 12/18/2007 - 17:41 Permalink
vV

ik zou gezien de voorgeschiedenis pas met implantaten beginnen wanneer er zekerheid is dat er rust in de mond is en alle problemen stabiel. Zodat wat er met implantaten gedaan wordt daadwerkelijk de juiste keuze is (mede gezien het kostenplaatje..) en dat daadwerkelijk regulier onderhoud gedaan wordt, want dat is iets wat ook implantaten geoon nodig hebben.
Maar misschien ben ik te voorzichtig (lees: heb teveel mis zien gaan ondanks goede bedoelingen en voornemens).
Verder is er met implantaten niks mis hoor.

succes!
di, 12/18/2007 - 20:07 Permalink
SPG

Oh maar wij gaan ook niet over een nacht ijs hoor. Ik heb inmiddels een afspraak met de kaakchirurg gemaakt voor een eerste consult. Het is de bedoeling dat de kaakchirurg boven alle wortelrestjes, tanden en kiezen trekt. Ook onder moeten er 4 kiezen uit. De tandarts gaat ondertussen wat gaatjes vullen en hier en daar wat oude amalgaanvullingen vervangen. Pas als alles weer gezond is komen er naar alle waarscheinlijkheid 3 schroefjes in de onderkaak. Een aan de ene kant en twee aan de andere kant met daarop een brug voor 3 kiezen. Dit werd mij aangeraden aangezien door het ontbreken van goede steunpilaren een gedeeltelijke prothese niet goed vast te zetten was.
di, 12/18/2007 - 21:24 Permalink
vV

Er zullen wel een paar kiezen getrokken worden maar die gaan we vervangen door implantaten. De eerste afspraak met de kaakchirurg is inmiddels ook gemaakt.


ok, ik begreep uit bovenstaande dat die kaakchirurg was ingeseind voor de implantanten of kaakcorrectie daarvoor... vandaar mijn opmerking.
di, 12/18/2007 - 22:04 Permalink
SPG

Even een update van mijn situatie. De tandarts heeft in twee sessies een aantal gaatjes gevuld en er is tandsteen verwijderd. Vervolgens heeft de kaakchirurg mijn bovenste tanden en kiezen getrokken en ook beneden het nodige verwijderd. Ik heb nu alleen nog 4 voortanden in de onder kaak, rechts nog een kies en links nog 4 kiezen. 2 van de 5 kiezen zijn al weer mooi gevuld. Door de tijdelijke bovenprothese kan ik weer lachen. Vandaag zijn de drie andere kiezen klaargemaakt voor een kroon en 2 cerecs. Daarmee is alles wat ik nog heb over 2 weken weer mooi, wit en stevig.

Voor de angstige mensen onder de lezers, ik heb bij bovenstaande behandelingen eigenlijk alleen pijn gehad bij de verdovingsprikken van de kaakchirurg. De kosten tot nu toe vallen ook nog erg mee maar de grotere onkosten, de kronen, cerecs en implantaten komen natuurlijk nog...
di, 05/06/2008 - 17:15 Permalink