totale prothese?

Author:
boutros
Posted:
do, 09/23/2004 - 20:06
vandaag voor het eerst in twintig jaar naar de tandarts geweest omdat er een tand voor begint te verkleuren, het meeste nogal los zit, en ik steeds minder kan genieten van ongecompliceerd eten. Lijkt me duidelijk dat ook ik het niet helemaal op tandartsen heb. Binnen tien minuten nadat de foto van mijn gebit bekeken was, werd me duidelijk geadviseerd al mijn tanden te laten trekken en een prothese op beide kaken te nemen. kosten in totaal 25oo euro, inclusief alle behandelingen en twee maal een prothese. Een voor direct na de trekking (niet van de loterij maar van mijn tanden helaas) en een voor een week of acht daarna. Daarbij werd me verzekerd dat ik de dag na het gebeuren gewoon weer naar het werk kan. Ik ben in een lichte shock naar huis gegaan en heb nu natuurlijk een heleboel vragen. Is dit allemaal echt mogelijk en ook nodig? (het is wel zo dat ik eigenlijk ook niet zit te wachten op allemaal flap-operaties om mijn inderdaad zeer ernstige paradontitis te verhelpen maar.....) En zijn er mensen die dit hebben meegemaakt en hoe is dat bevallen. En hoe is het leven met een totale prothese? Ik zie er nog steeds beelden bij van klepperende kaken en glaasjes met tanden op een nachtkastje, en ik ben pas 37.... Kortom; wie helpt me aan meer info? Alvast heel erg bedankt.
Roxanne

Het is inderdaad een hoop als je op alleen 2 vullingkjes rekent en dit wordt je verteld...

je vraagt of dit echt moet gebeuren, het beste wat ik je kan adviseren is als je het niet 'vertrouwd' ( het is niet het beste woord wat ik kan vinden, maar jullie begrijpen wat ik bedoel hoop ik ;-) ) zou ik een second opinion aanvragen bij een andere tandarts, en die kan dan ook foto's maken, en alles evenetjes inspecteren.

Voor de vraag over hoe het voelt om met een kunst gebit te lopen, kan ik je helaas niet helpen, maar daar zal waarschijnlijk nog wel door iemand anders op gereageerd worden.

En als ik het zo hoor, dat ze alle tanden en kiezen gaan trekken en dan de prothese erin plaatsen, volgens mij heb je dan echt geen zin om weer aan het werk te gaan, ik kan het natuurlijk mis hebben, maar misschien kan iemand anders zijn ervaringen opschrijven!

Veel succes,
Groetjes Roxanne! :smt006
do, 09/23/2004 - 20:16 Permalink
madje

Hoi Boutros.

Ik weet niet wat ik ermee zou doen. Maar het kan inderdaad geen kwaad om eens een andere tandarts te laten kijken. Want van je eigen gebit naar een kunstgebit is een hele stap.
Of je na de extractie meteen kunt gaan werken. Nou ik zou het niet doen. Want het is toch een hele ingreep. Bij mij heeft het niet zoveel pijn gedaan. Eigenlijk valt die na-pijn wel mee.

Hoe is het om boven en onder een volledige prothese te hebben. Precies kan ik je dat niet vertellen. Want ik heb boven een volledige en onder een partiele prothese. Dus in mijn onderkaak heb ik nog een paar natuurlijke tanden. Die zorgen ervoor dat het ondergebit beter blijft zitten. Eigenlijk heb ik onder geen kiezen meer.
Ik kan je wel zeggen dat het hebben van een kunstgebit een behoorlijke verandering is.
Eigenlijk is het opnieuw leren eten. Je begint met makkelijk voedsel zoals pudding en soep. Zo ga je langzaam verder naar steeds vaster voedsel. Ook voelt alles anders aan. Daar moet je ook aan wennen. Het aanvoelen van het eten bepaalt ook een beetje de smaak. Maar dat past zich allemaal aan. Het went langzaam.

Maar wat ik heb gemerkt. Je kan eigenlijk niet vergelijken. Want niet iedereen kan even goed overweg met een kunstgebit. Het is ook hoe je er zelf tegen aan kijkt. Je kan je zielig voelen met gebit of je kan het accepteren.

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4054

Hier kan je mijn verhaal lezen na de behandeling die ik heb gehad. Bij mij hebben ze onder narcose in een keer het bovengebit volledig getrokken en het ondergebit mijn kiezen.
Dat is 29 juli 2004 gebeurt en eigenlijk ben ik nog niet helemaal klaar. Want je moet er op rekenen dat je kaak slinkt. Na 6 maanden ongeveer komt dat in een rustiger vaarwater en krijg je dus of een vaste voering of in jou geval een "blijvend" kunstgebit. Want na een jaar of 6 ongeveer krijg je een nieuw kunstgebit. Je kaak blijft slinken en je gebit niet.
Het leven met een kunstgebit is een kwestie van aanpassen. Je kan eigenlijk best veel eten. Maar het is wel een aanpassing.

Wat ik zou doen. Ik zou zonder meer een andere tandarts mee laten kijken. Ik zou dit ook duidelijk tegen de tandarts zeggen. Je mag gerust zeggen dat je je niet happy voelt met een kunstgebit. Dat je dus graag een andere arts mee laat kijken.
Ook al zou hij tot dezelfde conclusie komen. Al is het alleen maar voor je eigen rust.
En bedenk. Ook met een kunstgebit kun je nog vollop van lekker eten genieten. Het duurt gewoon een tijdje. Die moet je jezelf gunnen.
Maar als je je eigen tanden kunt behouden. Dan zou ik daar voor kiezen.

Succes en ik hoop je hier wat aan hebt.
do, 09/30/2004 - 21:47 Permalink
de digitale tandarts

Voordat je alles laat trekken, is het misschien verstandig om een second-opinion te nemen zodat je zeker weet dat er geen goede (betaalbare?) alternatieven zijn.
do, 09/30/2004 - 22:19 Permalink