Toch nog duidelijk kleurverschil na aanbrengen composiet

Author:
Senny
Posted:
do, 02/17/2005 - 16:30
Dag allemaal,

Mijn ene voortand is donkerder van kleur dan de andere. De tandarts heeft er een "wit" laagje composiet overheen gedaan. Ik weet niet of de tand dood is want daar heeft hij niks over gezegd. Nu zit ik met het volgende. Het kleurverschil zie ik nog steeds en hij heeft er volgens mij nogal een dikke laag opgesmeerd want ik voel bobbels op die tand als ik er met mn tong overheen ga, dit is best lastig. Ik heb nogal wat geld neer moeten tellen voor alles wat er inmiddels in mn mond gedaan is dus ik wil eigenlijk wel wat waar voor mijn geld maar wil ook weer niet te bijdehand overkomen naar de tandarts. Kortom, ik ben niet tevreden maar ik weet niet of er iets aan te doen is. Kan het bijvoorbeeld zijn dat als een tand donkerder is het niet uitmaakt wat voor dikke laag composiet je er overheen aanbrengt of is hier sprake van verkeerd "mengen" van de kleur. Ik gis ook maar wat.

31 maart moet ik weer terug maar ik wil eerst wat meer te weten komen hierover.

:smt006
fransaki

Composiet is er in veel kleuren, er zijn composieten die verkleuringen blokken (opaquers) en er zijn composieten die lichtdoorlaatbaarheid hebben van glazuur of van dentine. Over het algemeen kun je met de juiste composiet kleur/effect de realiteit goed benaderen. Lukt dit niet dan is er nog porcelein (bc.facings die door de technieker ingekleurd kunnen worden) waarmee, indien de kleur juist bepaald wordt, alles mogelijk is.
zo, 03/06/2005 - 10:11 Permalink
vV

de kleur van een donker verkleurde tand maskeren is geen kwestie van er een (dikke) laag composiet opsmeren. Composiet is altijd transparant, de donkerte blijft dus doorschemeren. Tenzij e.e.a. wordt opgebouwd in laagjes, beginnende met een opaque composiet, die de verkleuring kan maskeren. Ook bij een porseleinen facing zal deze techniek toegepast moeten worden om een goed resultaat te krijgen.

Maar als een tand zo verkleurd is, moet daar een reden voor zijn (meestal een ongeval in het verleden, of kanaalbehandeling gehad?)

Dan zou bleken van binnen uit een betere optie zijn, namelijk de oorzaak aanpakken, en niet het gevolg.

Overleg eens met je eigen tandarts, met name over de oorzaak. En vraag eens wat er aan andere mogelijkheden zijn, die zijn er legio zonder gelijk naar een complete kroon hoeven te grijpen.
ma, 03/07/2005 - 09:26 Permalink